Φωτιά έχει βάλει στο Μέγαρο Μαξίμου η αξίωση των δανειστών για νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το τρίτο πακέτο βοήθειας μέσω του ESM.

Ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων έχει ξεκινήσει νέο κύκλο επαφών και τηλεφωνημάτων με ευρωπαίους ηγέτες, κάνοντας την αρχή από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ώστε να αμβλύνει τις διαφορές με τους πιστωτές. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπενθυμίζει την προσήλωση της κυβέρνησης στις δεσμεύσεις της με την ευρεία και διακομματική υπερψήφιση των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων μέτρων εντός των αυστηρών χρονικών περιθωρίων που είχαν αποφασιστεί στην Σύνοδο Κορυφής.

Παράλληλα ωστόσο, υπογραμμίζει ότι μία τρίτη δέσμη προαπαιτούμενων μέτρων μέσα στον Αύγουστο μπορεί να διευρύνει τις απώλειες από την κυβερνητική μειοψηφία, θέτοντας εν αμφιβόλω το κατώτατο όριο των 120 βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση και υπερψηφίζουν τα μέτρα για την επίτευξη της συμφωνίας. Αποτέλεσμα μίας τέτοιας εξέλιξης θα είναι όπως διαμηνύει ο πρωθυπουργός να μην μπορεί η κυβέρνηση να νομοθετεί, με αποτέλεσμα να επισπευσθούν οι πολιτικές εξελίξεις και η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές χωρίς να έχει εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή της.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στον Γάλλο Πρόεδρο ότι ούτε στη συμφωνία της Συνόδου της Ευρωζώνης ούτε στις δύο επιστολές του υπουργού Οικονομικών προς τον ESM αναφέρεται ότι θα υπάρξει και τρίτη δέσμη προαπαιτουμένων πριν από την ψηφοφορία για το νέο πρόγραμμα στις 18 Αυγούστου.

«Η εμπιστοσύνη πρέπει να είναι αμοιβαία» φέρεται να είπε στον συνομιλητή του ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, ο Ολάντ άκουσε τις ενστάσεις του Αλέξη Τσίπρα και δεσμεύτηκε να μιλήσει προσωπικά στη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ για να της εξηγήσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν αυτές οι εκτός προγράμματος αξιώσεις.

Ύστατη προσπάθεια του Σόιμπλε να τορπιλίσει τη συμφωνία «βλέπουν» στην κυβέρνηση

«Όσο πλησιάζει η οριστική συμφωνία που θα βάλει τέλος στα σενάρια Grexit, τόσο θα αυξάνονται οι προσπάθειες να υπονομευθεί» αναφέρουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου αναφερόμενοι σε νέες προβοκατόρικες κινήσεις των ακραίων κύκλων γύρω από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που εξαρχής επεδίωξαν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Μάλιστα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι πίσω από τις κινήσεις και τη νέα εμπλοκή που έχει προκύψει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «βλέπουν» τους ίδιους κύκλους που επιδιώκουν την ακύρωση στην πράξη της συμφωνίας για νέα δανειακή σύμβαση από τον ESM, όπως αυτή συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου.

Από το Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για επιδίωξη των κύκλων αυτών για «ατύχημα», καθώς οι σκληροπυρηνικοί της Ευρωζώνης που έχουν συνασπιστεί γύρω από τον Σόιμπλε «παίζουν τα ρέστα τους» στην τελευταία τους ευκαιρία να επανέλθει από την πίσω πόρτα το Grexit που προωθούσε ανοιχτά το Βερολίνο στο Eurogroup.

Την προσπάθεια αυτή βλέπουν στο κυβερνητικό επιτελείο πίσω από τις καθυστερήσεις του ΔΝΤ και τις αναβολές στην άφιξή του στην Αθήνα, καθώς και πίσω από το νέο μπαράζ προαπαιτούμενων μέτρων που διαρρέεται ότι είναι έτοιμη να ζητήσει η τρόικα από την κυβέρνηση προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για το δάνειο από τον ESM.

Τούτων δοθέντων, από το κυβερνητικό επιτελείο διαβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για να μην παρεμποδιστεί η ομαλή ολοκλήρωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας που ξεκινά από την Τρίτη, ώστε να διασφαλιστεί τελεσίδικα η παραμονή της χώρας στο ευρώ και να αποκλειστεί ο φόβος του Grexit, κάτι το οποίο αποτελεί και ύψιστη προτεραιότητα του Αλέξη Τσίπρα, ενώ επιχειρείται να υποβαθμιστεί το ζήτημα της εμπλοκής κάνοντας λόγο για ορισμένα «τεχνικής φύσεως» προβλήματα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.