«Επετεύχθη συμφωνία και αποφεύχθηκε το χειρότερο. Δεν μπορούσαμε ως κοινωνία και ως πολιτικό προσωπικό να διαχειριστούμε το χειρότερο, είμαστε ανέτοιμοι να διαχειριστούμε τις συνέπειες ενός Grexit και υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι τώρα έχουν καθήκον ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσουν στην κοινωνία την αναγκαιότητα της λήψης των μέτρων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος για την συμφωνία μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα.

Για την «Αριστερή Πλατφόρμα», τους διαφωνούντες και αν πρέπει να παραδώσουν τις έδρες τους είπε πως «οι διαφωνήσαντες προχθές, το ιστορικότερο και κυρίαρχο και δεύτερο σε δύναμη οργανωτικά και ιδεολογικά ρεύμα, το συνιδρυτικό ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού διαφώνησαν στο έλασσον, θεωρώ ότι θα τοποθετηθούν σύντομα. Από εκεί και πέρα, θέμα παράδοσης εδρών σε μέλη Κεντρικής Επιτροπής και Πολιτικής Γραμματείας, δηλαδή της καρδιάς του κόμματος, έχουν να κάνουν περισσότερο με θέμα δημοκρατικής διευθέτησης και συνεννόησης».

Για το αν πρέπει να παραιτηθεί η πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως «είναι θέμα συνεννόησης του πρωθυπουργού και συλλογικών αποφάσεων. Να μη σπεύδουν κάποιοι να λένε για παραιτήσεις στις εκπομπές… Ήταν κορυφαία επιλογή η υπόδειξή της ως Προέδρου και ψηφίστηκε από τα 3/4 όλων των κομμάτων. Δεν αντιμετωπίζονται με την επίκληση ή την πρόσκληση από ραδιοφώνου και τηλεοράσεως αυτά τα ζητήματα, με το να ζητάνε να παραιτηθεί. Θα συζητηθεί αυτό με τον πρωθυπουργό και τα συλλογικά όργανα».

Για το ενδεχόμενο «διεύρυνσης» του κυβερνητικού σχήματος είπε πως «θα πρέπει να έχει τέτοιο σχήμα, για να δει τι θα υλοποιηθεί και θα είναι σε διηνεκή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, για να είμαστε και έντιμοι απέναντι στο λαό. Δεν εννοώ ευρύτερο σε κόμματα σχήμα. Ευρύτερο σε αντιλήψεις και ικανότητες, διότι αυτό το σχήμα δεν λειτούργησε».

Για την προσωπική του στάση σημείωσε ότι «διακυβεύτηκε το μέλλον της χώρας και η έξοδός της από την Ευρωζώνη. Περιμένω να δω την ένταση και τη σφοδρότητά των μέτρων και είμαι υπέρ. Δεν είναι η φάση αυτή τη στιγμή για ουσιαστικές διαφοροποιήσεις για δικές μας ουσιαστικά αδυναμίες, για τις οποίες κοντέψαμε να οδηγήσουμε το λαό μας, ενώ δεν φταίει, στον όλεθρο».

Ερωτηθείς αν πρέπει να ζητήσει συγγνώμη ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση, καθημερινά, επαναλαμβανόμενα και έντονα. Με μεγάλη δύναμη, για να το ακούσει ο λαός».