Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού για τη στάση του στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους εξαπέλυσε ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του σήμερα στον Βήμα FM. Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε, μεταξύ άλλων, τον Αλέξη Τσίπρα ότι «παίζει μια παρτίδα πόκα, με μάρκες το μέλλον των παιδιών μας» και πως «συμπεριφέρεται ως ένας τζογαδόρος».

«Η χώρα απέχει λίγες μέρες από ένα ενδεχομένως τραγικό συμβάν, το οποίο θα την μετατρέψει σε μια περιφερειακή χώρα των δυτικών Βαλκανίων. Εγώ ξέρω ότι ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι οι ξένοι μπλοφάρουν κι ότι θα υποχωρήσουν την τελευταία στιγμή. Άρα, παίζει μια παρτίδα πόκα, με μάρκες το μέλλον των παιδιών μας. Δεν αντιλαμβάνεται τι θα συμβεί στη χώρα από τη στιγμή που, μετά την 30η Ιουνίου, θα βρεθούμε εκτός προγράμματος. Συμπεριφέρεται ως ένας τζογαδόρος, ο οποίος παίζει πόκα σε κάποιο καφενείο. Υπάρχει μια πρωτοβουλία σήμερα, δεν ξέρω ποιος τη διοργανώνει, αλλά εγώ από την πρώτη στιγμή που υπέπεσε στην προσοχή μου, είπα ότι θα πάω, είπα ότι θα τη στηρίξω και όσοι θέλουν αυτή η χώρα να παραμείνει μια ευρωπαϊκή χώρα, με δικαιώματα και υποχρεώσεις, οφείλουν κι αυτοί με κάποιο τρόπο να σηκωθούν από τον καναπέ τους και να πουν ένα μεγάλο όχι σε αυτά, τα οποία συμβαίνουν σήμερα στη χώρα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην πρότασή του σχετικά με τα ισοδύναμα μέτρα, παρατηρώντας: «Ήρθε η ώρα πια να μιλήσουμε με συγκεκριμένα ισοδύναμα μέτρα για το ζήτημα της περικοπής των δαπανών, αν θέλουμε να ακολουθήσουμε αυτή τη γραμμή και πιστεύω αυτή είναι η σωστή γραμμή κι όχι να αυξήσουμε άλλο τους φόρους ή να μειώσουμε τις χαμηλές συντάξεις, κάτι το οποίο κανείς δεν το επιθυμεί. Τώρα, τα μέτρα που προτείνω, είναι μέτρα, τα οποία βασικά θίγουν προνόμια και ειδικές κατηγορίες, άρα έχουν κι ένα αίσθημα έντονης δικαιοσύνης. Από εκεί και πέρα, η ΝΔ βεβαίως και υιοθετεί την κεντρική λογική ότι χρειαζόμαστε μικρότερο κράτος και λιγότερους φόρους. Πιστεύω ότι κάποιες (προτάσεις) ήδη έχουν υιοθετηθεί από την πρότασή μας. Οι θέσεις μας είναι απολύτως ευθυγραμμισμένες με την κεντρική λογική της ΝΔ και προχωρώ ένα επίπεδο παραπέρα, να καταθέσω κάποιες πιο εξειδικευμένες και κοστολογημένες προτάσεις».

Σχολιάζοντας τη στάση της προέδρου της Βουλής, ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε ότι «η κυρία Κωνσταντοπούλου έχει ήδη χάσει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου και σίγουρα κι εγώ, που δυστυχώς την ψήφισα, και κάθε μέρα που περνάει, φροντίζει να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Τώρα, τι θα κάνει η ΝΔ; Αυτό αφορά το κόμμα μας. Θα το συζητήσουμε στα συλλογικά μας όργανα. Τίποτα δεν μπορώ να αποκλείσω. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε να παρατηρούμε την κυρία Κωνσταντοπούλου να συνεχίζει αυτό το απαράδεκτο προσωπικό σόου. Να εξευτελίζει το Κοινοβούλιο, να προσβάλλει τους Θεσμούς, να υπονομεύει την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, να συστήνει προσωπικές επιτροπές χωρίς την απόφαση της Ολομέλειας – διότι η περιβόητη Επιτροπή Αλήθειας δεν είναι η ίδια επιτροπή με την επιτροπή διερεύνησης των ευθυνών για το μνημόνιο, είναι άλλη επιτροπή. Η επιτροπή για το μνημόνιο συστάθηκε με απόφαση της Ολομέλειας, ομόφωνη, συμμετέχουν όλα τα κόμματα. Η περιβόητη Επιτροπή Αλήθειας είναι ένα προσωπικό σόου, μια προσωπική επιτροπή της κ. Κωνσταντοπούλου, την οποία πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος, στην οποία παρελαύνουν διάφοροι απίθανοι τύποι, οι οποίοι ενίοτε κρίνουν και σκόπιμο να βγάζουν και τα παπούτσια τους και να κυκλοφορούν στη Βουλή ξυπόλυτοι. Λυπάμαι πού αναγκάζομαι να τα πω… Βεβαίως κι έγινε αυτό! Στην οποία (Επιτροπή) εμφανίστηκαν κι άλλοι απίστευτοι, δεν θέλω να σχολιάσω ποιοι εμφανίστηκαν χθες και πόσο οι ίδιοι, με τις συμπεριφορές τους, έχουν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με επιχορηγήσεις πού έχουν πάρει.

Από εκεί και πέρα, αυτό το προσωπικό σόου της κυρίας Κωνσταντοπούλου, μάλλον ανάγκασε την κυρία Κωνσταντοπούλου να αναβάλλει συνεδρίαση της Ολομέλειας που ήταν προγραμματισμένη χθες, για το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια. Σε παράβαση της απόφασης της Διάσκεψης των Προέδρων, για να κάνει η κυρία Κωνσταντοπούλου το σόου της. Ως πότε θα την ανεχόμαστε πια αυτή την κυρία; Εμείς δεν την ανεχόμαστε ως αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο πρωθυπουργός ως πότε θα την ανέχονται; Κοντός ψαλμός!».

Για το ενδεχόμενο συνάντησης Τσίπρα-Σαμαρά, ανέφερε ότι «τα κανάλια επικοινωνίας πρέπει να είναι ανοιχτά, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτή η συζήτηση είναι μέσα από μια σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, όπου όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί – τουλάχιστον αυτοί οι οποίοι φαντάζονται τη χώρα εντός Ευρώπης ή θέλουν την χώρα εντός Ευρώπης – να καταθέσουν τις απόψεις τους και με πρακτικά, ώστε και για την ιστορία, να γνωρίζουμε όλοι, πώς τοποθετούνται σε αυτές τις κρίσιμες περιστάσεις.»

Κριτική άσκησε και στον υπουργό Οικονομικών, διερωτώμενος: «Ο κ. Βαρουφάκης έχει βγει ποτέ στην πραγματική οικονομία; Ξέρει πώς λειτουργεί η πραγματική οικονομία; Έχει οποιαδήποτε αντίληψη τι σημαίνει να πηγαίνεις κάθε μέρα στη δουλειά, να ανοίγεις ένα μαγαζί, να κολλάς ένσημα; Τα καταλαβαίνει όλα αυτά; Δεν ξέρω!».