Την πεποίθηση πως «η προηγούμενη κυβέρνηση ήθελε να απαλλαγεί από την εξουσία» εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, «στον ενικό», ενώ συμπλήρωσε πως ο ίδιος δεν θεωρεί «τυχαίο τον χρόνο αλλά και τις επιλογές που έγιναν για την θέση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας από την προηγούμενη κυβέρνηση. Όλα έδειχναν ότι φτάναμε στο τέλος. Αν ήθελαν πράγματι να κυβερνούν θα έκαναν άλλα πράγματα», δήλωσε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, «στον ενικό», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.

«Ο χρόνος των εκλογών ήταν άρκως ακατάλληλος αλλά αν γινόντουσαν αργότερα η προηγούμενη κυβέρνηση θα αντιμετώπιζε τα 400 εκατομμύρια των άδειων ταμείων, άρα δεν ήταν απλά τα πράγματα. Από την άλλη η προηγούμενη πολιτική έφτανε σε τέλος, το πρωτογενές πλεόνασμα, ήταν το μισό από αυτό που προβλεπόταν. Άρα ήξερε ότι τελειώνει με αποκλίσεις πολύ μεγαλύτερες από αυτές που είχαν προβλεφθεί και είχε συμφωνήσει, ως εκ τούτου υπήρχαν πάρα πολλά στοιχεία που έδειχναν ότι ήθελε να απαλλαγεί από την εξουσία και κάποιος άλλος να την αναλάβει. Το πρόγραμμα ήταν αδιέξοδο και το έδειχναν τα ίδια τα στοιχεία της προηγούμενης κυβέρνησης»

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε δυσβάσταχτο φόρο τον ΕΝΦΙΑ διευκρινίζοντας όμως πως το πιθανότερο είναι φέτος να εφαρμοστεί, όπως είχε αναφέρει και ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του. Αναφέρθηκε και στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες, χωρίς να μπορεί να διευρκινίσει το πότε αφού αρμόδια για να απαντήσει σε αυτό είναι η κ. Βαλαβάνη, όπως είπε χαρακτηριστικά

Όσο για το πως βρήκε η κυβέρνηση τα χρήματα για να πληρώσουμε την δόση του ΔΝΤ το Μάιο ο κ. Μάρδας εξήγησε επακριβώς το περιστατικό δικαιολογώντας την διαφορά των πρωινών δηλώσεων που «προσπαθούσαν να βρεθούν» από τις μεσημεριανές που είχαν βρεθεί.

Συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε «έρχομαι σε εκείνη την γοητευτική περίοδο, είχαμε προσέξει από τις αρχές του Απριλίου ότι υπήρχε μια απόκλιση στα έσοδα, των 300 εκατομμυρίων κι έρχονται τα ταμεία και μας ζητούν 150 εκατομμύρια επιπλέον, έτσι δημιουργείται ένα κενό 450 εκατομμυρίων ευρώ. Η εκτίμηση για την απόκλιση έγινε έγκαιρα , μπορεί να μην ήταν ασφαλής αλλά έπρεπε να ετοιμαζόμαστε.

Από την μεγάλη Τρίτη και μετά έπρεπε να αρχίσουμε να ψάχνουμε πως μπορούμε να καλύψουμε αυτό το κενό. Στις 17 του μηνός, Παρασκευή, πηγαίνω στον πρωθυπουργό και συνεννοούμαι και με την κυβέρνηση λέγοντας ότι πρέπει να βγάλουμε μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου έτσι ώστε να μπορέσουμε να μαζέψουμε κάποια χρήματα τα οποία ήδη ψάχναμε εδώ και κάποιες μέρες. Όταν ήρθε εκείνη η φοβερή Πέμπτη ή Τετάρτη, στις 24 του μήνα, όπου το πρωί ήμουν σε μια κατάσταση, όχι ιδιαίτερα ευχάριστη, βλέποντας ότι πρέπει να καλύψω κάποιο κενό, και μου τέθηκε το ερώτημα το πρωί στο σπίτι μου δεν γνώριζα τι γινόταν, αλλά είχα καλέσει μια σύσκεψη στο γραφείο μου για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να καλύψουμε το κενό. Στην σύσκεψη ήρθαν οι υπουργοί και μου είπαν, έχουμε από εδώ, από εκεί, ότι είχε βρεθεί  κατά το ψάξιμο μιας ολόκληρης εβδομάδας. Αισθάνθηκα ανακούφιση ότι τα βρήκα αυτά τα χρήματα. Έτσι το πρωί είπα ότι πιστεύω πως θα τα βρω και μετά την σύσκεψη τα είχα βρει».