Στη συντονισμένη προσπάθεια για την αναθέρμανση της οικονομίας αναφέρθηκε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προαναγγέλλοντας την προκήρυξη των πρώτων σχεδίων του επενδυτικού νόμου, αξίας, 2,2 δισ. ευρώ, αύριο.

«Σε ενάμιση μήνα από τώρα, τέλος Μαΐου, υπολογίζεται ότι θα
έχουν υποβληθεί χιλιάδες επενδυτικά σχέδια που θα χρηματοδοτήσει και θα
στηρίξει με τα κίνητρά του ο επενδυτικός νόμος, μέσω του ΕΤΕΑΝ», δήλωσε στο Mega ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, αντισταθμίζοντας, όπως είπε, με αυτό τον τρόπο το γνωστό πρόβλημα που έχει ο
επιχειρηματίας στη χρηματοδότησή του απευθείας από τις τράπεζες.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι δεν πρέπει να
υπάρξει άλλη οριζόντια μείωση μισθών και συντάξεων διότι δεν το αντέχουν
μισθωτοί και συνταξιούχοι και κατ’ επέκταση και η αγορά.

«Η Ελλάδα είναι μία από τις επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εμφανίζει μείωση ή και πάγωμα τιμών», όπως σημείωσε ο υπουργός  χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στις χώρες αυτές ενώ σημείωσε ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλο τον κόσμο λόγω της ανοδικής πορεία των χρηματιστηρίων εμπορευμάτων.

Ο υπουργός εξήγησε ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας «πήγε από το 5,5% στο 4,5% και στο τέλος του χρόνου θα φτάσει στο 2,5% και από αυτό το 4,5% οι πραγματική αύξηση είναι το 1% και το υπόλοιπο ποσοστό οφείλεται στους φόρους που επιβάλλονται, λόγω αναγκαίας πολιτικής». Όπως προκύπτει από στοιχεία του Υπουργείου, όπως είπε, «υπάρχουν μειώσεις τιμών σε 750 προϊόντα και έχει γίνει απορρόφηση του ΦΠΑ σε 2.500 προϊόντα και αποτέλεσμα αυτής της επιχειρηματικής συμπεριφοράς είναι η μείωση στο κόστος των προμηθειών μίας τετραμελούς οικογένειας, μηνιαίως, μέχρι 50 ευρώ».