Την τακτική μαστίγιο και καρότο απέναντι στην κυβέρνηση Παπανδρέου ακολουθούν οι ευρωπαίοι εταίροι μας και σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr το βράδυ μετά την εμβόλιμη σύνοδο την ηγετών της Ευρωζώνης θα υπάρξει κείμενο με ειδική αναφορά στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, στο κείμενο θα γίνεται σαφή θετική αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο δεν θα λείπουν οι αστερίσκοι:

Οι εταίροι μας ζητούν ταχύτερους ρυθμούς σε μία σειρά βασικών διαρθρωτικών αλλαγών, επιπρόσθετα μέτρα και άμεσα να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις των 50 δισ.

Η παρέμβαση για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων γίνεται λίγες μόνον ώρες έπειτα από τη διπλή πίεση που ασκήθηκε στην Αθήνα τόσο από την Άνγκελα Μέρκελ όσο και από τον Επίτροπο Όλι Ρεν οι οποίοι ζήτησαν κατ’ αυτόν τον τρόπο «εγγυήσεις» από την κυβέρνηση μέσω του σχεδίου των 50 δισ. προκειμένου να προχωρήσει τόσο το θέμα της επιμήκυνσης όσο και της διαπραγμάτευσης για χαλαρότερα επιτόκια.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης ζητούν, κατά τις ίδιες πληροφορίες, από την Ιρλανδία να παραμείνει σταθερή στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ενώ για την Πορτογαλία παροτρύνουν την κυβέρνηση να λάβει επιπρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος επισημαίνοντας ωστόσο ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Το συγκεκριμένο κείμενο, όπως άλλωστε έχει τονίσει και ο Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ, αποτελεί έναν «οδηγό» για τις τελικές αποφάσεις που θα λάβουν οι «27» στην σύνοδο κορυφής στα τέλη Μαρτίου.

Πηγή: real.gr