Απευθυνόμενους στους τοπικούς και παραγωγικούς φορείς του νησιού ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου εξήγγειλε σειρά αναπτυξιακών έργων που στοχεύουν στην τόνωση και ενίσχυση της τοπικής οικονομίας της Σαμοθράκης.

Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την έναρξη των εργασιών κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου μέσα στο 2011, την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών του νησιού, τη βελτίωση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών του Κέντρου Υγείας, την εγκατάσταση μονάδας τηλεϊατρικής, τη διαμόρφωση του κάστρου της Χώρας.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε με έμφαση ότι θα πρέπει από κοινού φορείς και Πολιτεία να διαμορφώσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νησιού, στοχεύοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ντόπιων κατοίκων και των επισκεπτών.

Χαρακτήρισε τη Σαμοθράκη ως ένα υπόδειγμα πράσινης και αειφόρου ανάπτυξης, που μπορεί να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πλούσιο φυσικό περιβάλλον που διαθέτει και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τη γεωθερμία, που υπάρχει στο νησί.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο σχέδιο «Καλλικράτης» και στα πολλά πλεονεκτήματα που δίνει στην ανάπτυξη των κοινωνιών της περιφέρειας. Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως ο «Καλλικράτης» είναι η δύναμη του κάθε τόπου και ότι το επόμενο διάστημα θα μεταφέρονται συνεχώς προς τις τοπικές κοινωνίες πόροι, αρμοδιότητες και ανθρώπινο δυναμικό, που θα ενισχύσουν την διοικητική αυτονομία των τοπικών κοινωνιών και εν προκειμένου του νησιού.

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στο δήμαρχο, Γιώργο Χανό, συμπλήρωσε πως πλέον η δημοτική αρχή δε χρειάζεται πλέον να παίρνει εντολές από την κεντρική κυβέρνηση. «Εσείς, θα παίρνετε αποφάσεις για τον τόπο σας. Γιατί πλέον η τοπική αυτοδιοίκηση έχει πολλές δυνατότητες παρεμβάσεων και υλοποίησης έργων», είπε.

Ο κ. Παπανδρέου έτυχε θερμής υποδοχής από τους κατοίκους του νησιού, τις τοπικές αρχές και τους παραγωγικούς φορείς. Ο δήμαρχος με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη Σαμοθράκης, προσφέροντας του το χρυσό μετάλλιο του νησιού και τοπικά προϊόντα.

Ο δήμαρχος εξέφρασε τη χαρά όλων των κατοίκων της Σαμοθράκης για την παρουσία του πρωθυπουργού στο νησί και επισήμανε ότι η σκληρή δουλειά από όλους θα φέρουν στον τόπο τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύει στην επίσκεψη του στη Σαμοθράκη, κλιμάκιο υπουργών, αποτελούμενο από τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη, τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκο Σηφουνάκη, τους υφυπουργούς Εσωτερικών, Γιώργο Ντόλιο, και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μιχάλη Τιμοσίδη, καθώς και τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.