Μια σειρά από στοχευμένες επαφές υψηλού επιπέδου αναμένεται να πραγματοποιήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτές τις ημέρες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με φόντο την ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας και την ανάδειξη του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη αποκτά ιδιαίτερο βάρος και λόγω της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ασκεί η Ελλάδα από την 1η Μαΐου, με τον ίδιο να προεδρεύει και να απευθύνει ομιλία στη σημαντική συνεδρίαση του Οργανισμού την ερχόμενη Τρίτη.
Στην ατζέντα του κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνονται συναντήσεις με κορυφαίους πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες των ΗΠΑ, σε μια περίοδο όπου η γεωστρατηγική ρευστότητα και η ενεργειακή μετάβαση καθιστούν την Ανατολική Μεσόγειο σημείο καμπής για τις διεθνείς ισορροπίες. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για την ενίσχυση του σχήματος συνεργασίας 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ), με την προσδοκία να καταστεί αυτό βασικό εργαλείο σταθερότητας και ανάπτυξης στην περιοχή.
Ιδιαίτερο βάρος αποδίδεται στην κοινή επιστολή που απηύθυναν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ προς την Ουάσιγκτον, καλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να συμμετάσχουν στην επόμενη υπουργική συνάντηση του σχήματος. Η πρόσκληση έρχεται ως συνέχεια της αναγνώρισης του στρατηγικού ρόλου της τριμερούς συνεργασίας από την αμερικανική πλευρά, με αναφορά στην καθοριστική συμβολή Αμερικανών αξιωματούχων που στήριξαν διαχρονικά την εμβάθυνσή της.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή: «Η σημασία αυτής της τριμερούς συνεργασίας έχει ήδη αναγνωριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν, κατά τη διάρκεια της θητείας σας στη Γερουσία, εσείς προσωπικά, κύριε Υπουργέ, διαδραματίσατε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση νομοθεσίας που ενίσχυσε τη διασύνδεση μεταξύ των τριών δημοκρατιών μας στην Ανατολική Μεσόγειο και των Ηνωμένων Πολιτειών». Οι τρεις Υπουργοί τονίζουν τη σημασία της στενότερης συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η καινοτομία, η ψηφιακή τεχνολογία, η κυβερνοασφάλεια, η πολιτική προστασία και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Με φόντο τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, επισημαίνουν ότι: «Η Ανατολική Μεσόγειος αποκτά αυξανόμενη στρατηγική σημασία ως κόμβος ενέργειας και υποδομών που συνδέουν Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία».
Στην καρδιά της ελληνικής διπλωματικής στρατηγικής βρίσκεται μεταξύ άλλων η προώθηση του οικονομικού διαδρόμου India–Middle East–Europe Economic Corridor (IMEEC), ενός project που φιλοδοξεί να αποτελέσει γέφυρα ανάπτυξης μεταξύ Ινδίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης. Η Αθήνα πιστεύει ότι το σχήμα 3+1 μπορεί να λειτουργήσει ως πλατφόρμα για την υποστήριξη του IMEEC, με τη χώρα μας σε ρόλο φυσικής πύλης του διαδρόμου προς την ευρωπαϊκή ήπειρο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα σχέδια διασύνδεσης στον τομέα της ενέργειας, με δύο μεγάλα έργα να βρίσκονται στο επίκεντρο: το καλώδιο GREGY, που θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και το Great Sea Interconnector, που θα ενώσει ενεργειακά την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ, φέρνοντας πιο κοντά τις αγορές ενέργειας της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.
Παράλληλα, εντατικές είναι οι διπλωματικές κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και σε επίπεδο Υφυπουργείου Εξωτερικών. Ο Τάσος Χατζηβασιλείου είχε μεταξύ άλλων σειρά σημαντικών επαφών στη Νέα Υόρκη, μεταξύ άλλων με τον πρώην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ρίνς Πρίμπους και τον πρώην Υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τσαντ Γουλφ, νυν Αντιπρόεδρο του ινστιτούτου «America First». Στο επίκεντρο των συνομιλιών τους βρέθηκαν οι εξελίξεις στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, η ενίσχυση των διατλαντικών δεσμών και η ευρύτερη γεωπολιτική κατάσταση.