Στην επόμενη υπουργική συνάντηση του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος + ΗΠΑ) καλούν τις ΗΠΑ, με κοινή επιστολή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών, επιδιώκοντας την περαιτέρω εμβάθυνση και αναβάθμιση της περιφερειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η επιστολή απευθύνεται στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος υπενθυμίζεται πως ως ένας εκ των δύο εισηγητών του «Νόμου για την Εταιρική Σχέση Ασφαλείας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο» έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη χάραξη της αμερικανικής στρατηγικής στην περιοχή.

«Η σημασία αυτής της τριμερούς συνεργασίας έχει ήδη αναγνωριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν, κατά τη διάρκεια της θητείας σας στη Γερουσία, εσείς προσωπικά, κύριε υπουργέ, διαδραματίσατε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση νομοθεσίας που ενίσχυσε τη διασύνδεση μεταξύ των τριών δημοκρατιών μας στην Ανατολική Μεσόγειο και των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρεται χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Οι τρεις υπουργοί υπογραμμίζουν τη βούλησή τους για στενότερη συνεργασία με την Ουάσιγκτον σε κρίσιμους τομείς όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η καινοτομία, η ψηφιακή τεχνολογία, η πολιτική προστασία και η κυβερνοασφάλεια. Όπως επισημαίνουν, «η Ανατολική Μεσόγειος αποκτά αυξανόμενη στρατηγική σημασία ως κόμβος ενέργειας και υποδομών που συνδέουν Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία».

«Ενεργειακή ένωση Ανατολικής Μεσογείου και Ευρώπης μέσω του σχήματος 3+1» – Τι συζητήθηκε στο 6o συνέδριο Economist

Τάσος Χατζηβασιλείου

Εντωμεταξύ, τη σημασία του σχήματος 3+1 (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-ΗΠΑ) τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο του 6ου συνεδρίου του ECONOMIST για την Ανατολική Μεσόγειο. Ο ίδιος υπογράμμισε πως η Ελλάδα βλέπει αυτή τη συνεργασία ως στρατηγική και πολυδιάστατη

«Συζητήσαμε στον ECONOMIST για το σχήμα 3+1 (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-ΗΠΑ) και τις προοπτικές συνεργασίας με τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτό και τόνισα τη στρατηγική σχέση που έχει η Ελλάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και την πολύ στενή- αδελφική σχέση που έχει με την Κύπρο και την εταιρική σχέση που έχει επίσης η χώρα μας με το Ισραήλ», επισήμανε.

Η συζήτηση, ανέφερε, επεκτάθηκε πέρα από την ενέργεια, αγγίζοντας τομείς όπως η ασφάλεια, η καινοτομία, η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη.

«Μιλήσαμε επίσης για την ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο και πώς αυτή είναι σημαντική όχι μόνο για τις χώρες της περιοχής, αλλά και για τις ΗΠΑ. Επίσης στο πλαίσιο του συνεδρίου συζητήσαμε για τον τρόπο συνεργασίας του σχήματος 3+1 και πώς μπορούμε να επεκτείνουμε τις δυνατότητες. Δηλαδή εκτός από την ενέργεια μιλήσαμε για την ασφάλεια, την τεχνολογία, για καινοτομία, για την τεχνητή νοημοσύνη, για πεδία δηλαδή σύγχρονων προκλήσεων που μπορούν να είναι χρήσιμα στο σχήμα 3+1», σημείωσε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Ο κ. Χατζηβασιλείου επανέλαβε την άποψη του ότι το σχήμα 3+1 μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο προώθησης του οικονομικού διαδρόμου IMEΕC (India-Middle East-Europe Economic Corridor).

«Προσωπικά ανέφερα ότι η Ελλάδα, πιστεύει πως το 3+1 ως πλατφόρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εργαλείο προώθησης της ιδέας του οικονομικού διαδρόμου ΙΜΕΕC. Πιστεύουμε στον ΙΜΕΕC και στη σημασία του και ότι η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής και γεωπολιτικής της θέσης θα μπορούσε να καταστεί φυσική πύλη εισόδου του διαδρόμου ΙΜΕΕC στην Ευρώπη. Επίσης μιλήσαμε για τη συνεργασία του σχήματος 3+1 στα ενεργειακά δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα σχέδια διασύνδεσης. Τονίστηκε η σημασία του καλωδίου GREGY που θα φέρει πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο προς την ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδας, καθώς του Great Sea Interconnector που θα συνδέσει την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ, συνεπώς θα φέρει κοντά την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή στα ενεργειακά», πρόσθεσε.

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι τα έργα αυτά εξυπηρετούν πολλαπλούς γεωστρατηγικούς στόχους.

«Τόνισα ότι η Ελλάδα στηρίζει αυτά τα έργα και ότι πρέπει να προχωρήσουν διότι δεν ωφελούν απλώς μόνο τις χώρες μας, αλλά αφενός την Ευρώπη και αφετέρου τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες των Αμερικανών», ανέφερε.

Στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Χατζηβασιλείου πραγματοποίησε συνάντηση και με τον πρώην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ρινς Πρίμπους, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής όσον αφορά στις ελληνοαμερικανικές και ευρωαμερικανικές σχέσεις, όπως και με τον Τσαντ Γουλφ, πρώην υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ και νυν Aντιπρόεδρο του Ινστιτούτου «Αmerica First».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών συμμετείχε κατά την παραμονή του στη Ν. Υόρκη μίλησε σε εκδήλωση της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Τραπεζιτών και επισκέφθηκε και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης για συναντήσεις και επαφές με επίκεντρο τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και την εξωστρέφεια της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Παραχώρησε επίσης συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CNN και τον Jim Sciutto σχετικά με τους δασμούς και την ανοικοδομηση της οικονομίας.