Ικανοποίηση επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο από την χθεσινή κοινοβουλευτική μάχη με τον πρωθυπουργό να ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην αντιπολίτευση, να ξεδιπλώνει την πολιτική που θα ακολουθήσει στην οικονομία και την στήριξη των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια και πλέον να εισέρχεται στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο συνεχίζοντας τις περιοδείες σε όλη τη χώρα και την επαφή του με τους πολίτες.

Το μεσημέρι θα επισκεφθεί το Αγρίνιο και στη συνέχεια την Άρτα και το απόγευμα, στις 18:30 ο πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την εγγραφή του Ζαγορίου ως πολιτιστικού τοπίου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, στη Βίτσα.

Πρόκειται για την επίσημη εκδήλωση για το «σήμα» της UNESCO στην πλατεία της Βίτσας το οποίο θα τοποθετηθεί πάνω σε «ακανόνιστο λίθο».

Η εξέλιξη αυτή θα είναι σημαντική για το σύνολο των οικισμών του Ζαγορίου, με τους φορείς της περιοχής να δηλώνουν ήδη ικανοποιημένοι, όπως επίσης και οι επαγγελματίες.

Από το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει ως στόχο τα Ζαγόρια ως οικιστικό σύνολο να εγγραφούν στον κατάλογο της UNESCO. Αυτό έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο με εμβληματικά τοπία να μπαίνουν στον κατάλογο όπως η χαράδρα του Βίκου, ο Βοϊδομάτης ποταμός και η περιοχή να αποκτά παγκόσμια φήμη.

Το σχέδιο για την ακρίβεια

Ο Πρωθυπουργός μιλώντας χθες στη Βουλή, χαρακτήρισε την ακρίβεια ως τον «ελέφαντα στο δωμάτιο» και υπογράμμισε ότι η αντιμετώπισή της αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και «ένα δύσκολο στοίχημα, το οποίο για να κερδηθεί χρειάζεται και χρόνο και συστηματική προσπάθεια».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην επιστολή που έστειλε στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις αυθαίρετες τιμολογήσεις των πολυεθνικών εταιρειών από χώρα σε χώρα και εξήγησε ότι πλέον με ελληνική πρωτοβουλία το πρόβλημα αυτό τίθεται στο επίκεντρο των προβληματισμών των Βρυξελλών.

Δείχνοντας τις προθέσεις του ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι:

Η μόνη ριζική και μόνιμη απάντηση στις ανατιμήσεις είναι οι μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και στα επιδόματα για τη στήριξη των πιο ευάλωτων και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να υιοθετήσει την πρόταση για μειωμένο ΦΠΑ στα τρόφιμα αφού αυτό το μέτρο δοκιμάστηκε σε άλλες χώρες όπως στην Ισπανία και δεν πέτυχε.

Επανέλαβε ότι οι μειώσεις στο ΦΠΑ δεν θα περάσουν ποτέ στους καταναλωτές και είναι αναποτελεσματικές και θύμισε ότι τα ίδια έλεγε και σωστά ο Αλέξης Τσίπρας επί της πρωθυπουργίας του.

Δεν χαρίστηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι: «Είναι οξύμωρο τη μάχη κατά των πολυεθνικών να τη δίνει η κεντροδεξιά παράταξη και εσείς να κάνετε κριτική γιατί τα βάζουμε με πολυεθνικές… Ασκείται κριτική από αριστερά; Εσείς ως αριστερά δεν είστε κατά των μονοπωλίων;»

Παράλληλα άφησε αιχμές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι παραπλανεί τους πολίτες για τη σύγκριση τιμών που κάνει σε Ελλάδα και Ευρώπη σε σχέση με το λάδι και την φέτα, καλώντας τον να συγκρίνει πάντα ίδιο προϊόν, ίδια ποσότητα και ίδια συσκευασία.

«Διότι μπορεί μεν, επιτυχημένος επιχειρηματίας να είναι αλλά για λαδέμπορα δεν κάνει» σημείωσε ο Πρωθυπουργός για τον κ. Κασσελάκη.

Από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιλέγει να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε «ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης» και εξαιρώντας το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι από τον πολιτικό του λόγο απουσιάζει η Ευρώπη και οι μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις.