Αμφίβολο είναι πλέον αν το πόρισμα για την υπόθεση της Siemens θα παραδοθεί στην ώρα του, δηλαδή μέσα στο επόμενο 24ωρο, στον Πρόεδρο της Βουλής.

Και τούτο διότι η σημερινή συνεδρίαση που αναμενόταν να κρατήσει ως αργά και να «βγάλει» ονόματα, διεκόπη για αύριο το πρωί με επίσημη εξήγηση την απουσία δύο εκ των πέντε κομμάτων.

Είναι όμως ηλίου φαεινότερο ότι όλες αυτές τις ώρες οι πολιτικές διεργασίες είναι πυρετώδεις, καθώς έχουμε πλέον φτάσει στο κρισιμότερο σημείο της διαδικασίας, δηλαδή την αποτύπωση ευθυνών και την απόδοσή τους σε πολιτικά πρόσωπα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι λίγο νωρίτερα και στο περιθώριο της συνεδρίασης, βουλευτές της εξεταστικής δεν δίσταζαν να δώσουν δείγματα των προθέσεών τους όσον αφορά την απόδοση ευθυνών, κατονομάζοντας μάλιστα και συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

Μετά την εξέλιξη αυτή δεν είναι καθόλου απίθανο το πόρισμα να υποβληθεί 2-3 μέρες καθυστερημένα, ένα σενάριο που ερωτηθείς ο Σήφης Βαλυράκης ούτε επιβεβαίωσε, ούτε όμως διέψευσε.

Η επίσημη εξήγηση της διακοπής

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι ο Κ. Τζαβάρας της ΝΔ διαμαρτυρήθηκε έντονα με αφορμή καταγγελίες των κομμάτων της αριστεράς για «συγκάλυψη» στο κείμενο των πραγματικών περιστατικών.

«Αν έχουν οι συνάδελφοι τα άντερα, να έρθουν να μας τα πουν εδώ», έλεγε μάλιστα σε υψηλούς τόνους ενώπιον των δημοσιογράφων, καθώς εκείνη την ώρα οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν.

Λίγο αργότερα ο πρόεδρος της εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης έλεγε ότι ξεκίνησε μια συζήτηση που αφορούσε τον Θ. Παφίλη του ΚΚΕ και το Δ. Παπαδημούλη του ΣΥΡΙΖΑ, που όμως δεν μπορούσε να εξελιχθεί εν τη απουσία τους και για το λόγο αυτό διεκόπη η συνεδρίαση.

Σε γραπτή του δήλωση ο Θανάσης Παφίλης αναφέρει ότι «στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής έκανα την εξής δήλωση, την οποία και επανέλαβα και σήμερα: Τα πραγματικά περιστατικά χωρίς τις γενικότερες πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από εμάς. Το ΚΚΕ θα καταθέσει ξεχωριστό πόρισμα που θα αναφέρεται συνολικά στη δική μας εκτίμηση για τις γενικότερες αιτίες, τα αποτελέσματα και τις ευθύνες για το σκάνδαλο Siemens περιγράφοντας τα πραγματικά περιστατικά».

Και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ καταλήγει: «Το πόρισμα θα κατατεθεί στις 20/01, που λήγει η προθεσμία της εξεταστικής επιτροπής», διαχωρίζοντας σαφώς τη θέση του ΚΚΕ από την όποια καθυστέρηση στην κατάθεση του πορίσματος από τον πρόεδρο της εξεταστικής.