Μαραθώνια θα είναι όπως όλα δείχνουν η εν εξελίξει συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής, με την αγωνία να κορυφώνεται για σειρά πρώην υπουργών που ακούγονται ή έχουν ακουστεί στο παρελθόν ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.

Πάντως δύο τουλάχιστον βουλευτές της επιτροπής, ο Π. Καμμένος της ΝΔ και ο Κ. Αϊβαλιώτης του ΛΑΟΣ, φέρονται αποφασισμένοι να ζητήσουν περαιτέρω διερεύνηση του ρόλου του Κώστα Σημίτη και του Τάσου Μαντέλη.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Καμμένο, η εκτίμηση ότι υπάρχει ευθύνη του πρώην πρωθυπουργού ενισχύθηκε σήμερα από την απόφαση του εισαγγελέα να κάνει αποδεκτή την κατάθεση του Θ. Τσουκάτου, ότι δηλαδή κατέθεσε τα χρήματα που έλαβε στο κομματικό ταμείο του ΠΑΣΟΚ κατά την προεδρία του Κ. Σημίτη.

Κατά τα λοιπά, οι πληροφορίες επιμένουν ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θα κάνουν αναφορά σε περίπου 10 πρώην υπουργούς και των δύο παρατάξεων.

Όπως δήλωσε ο Κώστας Τζαβάρας της ΝΔ, «δεν θα βάλουμε περιορισμούς στη θέλησή μας για ανεύρεση της αλήθειας χωρίς προσωποληψίες, κομματικούς συμψηφισμούς και ιδιοτέλειες».

Στο μεταξύ, καμία επιτυχία δεν είχαν οι επί μήνες προσπάθειες του Σήφη Βαλυράκη για την έκδοση ενός ομόφωνου κειμένου, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα γεγονότα της υπόθεσης Siemens, αφού ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται να προσυπογράψουν την καταγραφή των πραγματικών περιστατικών εκ μέρους της πλειοψηφίας.

Στην θέση του να υποβάλει δικό του ξεχωριστό πόρισμα επιμένει ο Θ. Παφίλης του ΚΚΕ, στο οποίο πάντως θα προτείνεται προανακριτική επιτροπή για όλους όσοι ενεπλάκησαν αποδεδειγμένα σε υπογραφή, εκτέλεση και παραλαβή συμβάσεων.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κώστας Αιβαλιώτης χαρακτηρίζει «ελλιπέστατο» το κείμενο της πλειοψηφίας και στηλιτεύει για άλλη μια φορά την μη κλήση πρώην πρωθυπουργών και κομματικών ταμιών ως μαρτύρων στην εξεταστική. Εκτιμά πάντως ότι για τα γεγονότα προ του 2007 έχει ήδη επέλθει παραγραφή και εκτός του Κ. Σημίτη και του Τ. Μαντέλη θα ζητήσει περαιτέρω διερεύνηση για τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Τέλος, θεωρεί ότι από τις εργασίες της εξεταστικής υπάρχουν ακόμα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Πολύ κακό για το τίποτα», σχολίασε ο Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ για την ονοματολογία των τελευταίων ωρών, εκτιμώντας ότι τα πολιτικά πρόσωπα είναι «θωρακισμένα από την παραγραφή».