Για τα νέα μέτρα κατά της ενδοσχολικής βίας μίλησε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, τονίζοντας ότι στο πρώτο 12ωρο, που λειτουργεί η πλατφόρμα, είχαμε 6 αναφορές για περιστατικά ενδοσχολικής βίας.

Εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τις καταγγελίες, ο κ. Πιερρακάκης διευκρίνισε ότι πρώτα γίνεται στο σχολείο η αναφορά και αν είναι σοβαρό πηγαίνει στη διεύθυνση εκπαίδευσης, όπου δίνονται οι κατευθυντήριες γραμμές.

«Δεν υπάρχει τιμωρητική διάθεση. Δεν βάζει το υπουργείο αποβολές», είπε και πρόσθεσε: «Εμείς δίνουμε εργαλεία και οι εκπαιδευτικοί με βάση κατευθυντήριες γραμμές αποφασίζουν πώς θα τα χρησιμοποιήσουν. Τα κινητά είναι αλληλένδετα με το bullying και πρέπει να προστατέψουμε τα παιδιά, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που υπάρχει βιντεοσκόπηση σε πολύ προσωπικές στιγμές. Εκεί ο θύτης θα αλλάζει σχολείο», είπε και συμπλήρωσε: «Είναι η απόλυτη κόκκινη γραμμή».

Στην ερώτηση αν τα παιδιά μπορούν να παίρνουν το κινητό στο σχολείο, είπε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί συνολικά, καθώς τυπικά απαγορεύονται και για τον λόγο αυτόν μπήκε πλαίσιο. «Εφόσον υπάρξει βιντεοσκόπηση, ο διευθυντής δύναται να αποφασίσει ποινή αποβολής ανάλογα με το περιστατικό», εξήγησε.

Στην επαναφορά της πενθήμερης αποβολής, ο κ. Πιερρακάκης υποστήριξε ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί το «ζητάνε ως εργαλείο αυτό το μέτρο».

Επίσης, τόνισε ότι από τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει νέος κανονισμός λειτουργίας των σχολείων, τον οποίο θα υπογράφει ο κάθε γονέας ως βασική προϋπόθεση, για να εγγραφεί το παιδί του.