Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google

Ήταν πριν 20 χρόνια ακριβώς, όταν πρωτοκυκλοφόρησε το βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη, «Σουέλ». Ένα συγκινητικό μυθιστόρημα που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο το 2007 και τώρα, 20 χρόνια μετά, μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη από τον γιο της Ιωάννας Καρυστιάνη, Αλέξανδρο Βούλγαρη (The Boy), η ένατη ταινία μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη.

Στο «Σουέλ», τα γυρίσματα του οποίου μόλις ολοκληρώθηκαν, πρωταγωνιστούν ο Βαγγέλης Μουρίκης, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και η Μαρία Καβογιάννη. Η ταινία ακολουθεί την ιστορία του καπετάνιου Μήτσου Αυγουστή, ενός θρυλικού θαλασσινού που, στο τέλος της ναυτικής του πορείας, έρχεται αντιμέτωπος με την απώλεια, κρυμμένα μυστικά και τη μεγάλη αγάπη της ζωής του. «Σουέλ» είναι ο βουβός κυματισμός του ωκεανού που τον συντρόφευε σε κάθε του ταξίδι.

Σύνοψη

Ο πολύπειρος Καπετάνιος Μήτσος Αυγουστής αρνείται πεισματικά́ να αποσυρθεί επειδή το σουέλ του’ βαλε μπελά στο μυαλό και η θάλασσα δεν τον επιστρέφει… Δώδεκα χρόνια βρίσκεται μακριά από την Ελλάδα, σε ρήξη με την οικογένεια, σύγκρουση με την εταιρία, αλλά με ακλόνητους δεσμούς με τους 22 ναυτικούς του φορτηγού ATHOS III. Ανυπάκουος, καταφέρνει και βρίσκει εμπόρευμα, πιάνει λιμάνια, φορτώνει, ξεφορτώνει, αλωνίζει σιωπηλός τις θάλασσες του Ειρηνικού. Και νύχτα – μέρα παλεύει με τα ασίγαστα μποφόρ στα μοναχικά ταξίδια του μυαλού και της καρδιάς, εκεί που έχει ρίξει άγκυρα το μυστικό του.

Σκηνοθετικό Σημείωμα

«Ο Μήτσος Αυγουστής.
Η θάλασσα και η στεριά.
Η οικογενειακή ζωή και η ζωή του ναυτικού.
Η υποχρέωση και οι επιθυμίες.
Η πατρίδα και η όχι πατρίδα.
Η Φλώρα και η Λίτσα.
Πατέρας και γιος.
Ο Αντώνης του.
Φως και απόλυτο σκοτάδι.
Ο Καπετάν Μήτσος πλέει κάπου στον Ειρηνικό.
Μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.
Μεταξύ ζωής και θανάτου.
Κάπου εκεί υπάρχει ένα μικρό διαμέρισμα στην Ελευσίνα.
Θολά στο μυαλό του θυμίζει κάτι σε Παράδεισο.
Γι’ αυτό συνεχίζει.»

Credits

Πρωταγωνιστούν: Βαγγέλης Μουρίκης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μαρία Καβογιάννη, Δημήτρης Καπουράνης, Ακύλλας Καραζήσης, Ανδρέας Βοτίκας, Γρηγορία Γρούμπα, Μανώλης Μαυροματάκης
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Βούλγαρης
Σενάριο: Ιωάννα Καρυστιάνη
Διανομή: Tanweer Alliances

Credit Φωτογραφιών: Δομνίκη Μητροπούλου, Νίκος Κατσαρός