Τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και τα όσα έγιναν στο συνέδριο σχολίασε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης την Τρίτη (27/2) ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα εκτίμησε πως ήθελε να ρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά, όπως είπε, έχασε.

Χαρακτηρίζοντας λυπηρά τα όσα διαδραματίστηκαν στο 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ο πρώην υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εστίασε στην αντιφατική, όπως τη χαρακτήρισε, παρέμβαση του πρώην προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα.

«Ήταν αντιφατικό το κείμενο Τσίπρα: από τη μια στιγμή λέει ότι όλα πάνε κακά, λέει ότι είναι μπάχαλο το κόμμα και μετά λέει ότι εμείς φύγαμε, γιατί χάσαμε. Εμείς φύγαμε, γιατί βλέπαμε ένα κόμμα υπό εξαέρωση και έναν πρόεδρο να λέει στην Κεντρική Επιτροπή ότι “θα πάω στα μέλη”. Αυτό δεν είναι πολιτική θέση» δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής, ο οποίος αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από μερικούς μήνες.

«Ούτε η παρέμβαση του Αλέξη βοήθησε να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση, γιατί πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ 18% το 2023. Εγώ κατάλαβα ότι ο Τσίπρας ήθελε να ρίξει τον Κασσελάκη. Δεν νομίζω ότι το έκανε, για να γυρίσει ο ίδιος. Έχει άλλες βλέψεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Εμείς στη Νέα Αριστερά έχουμε μια σοβαρότητα»

Όπως τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Δεν μπορείς να κάνεις ένα τέτοιο συνέδριο και να μην συζητήσεις το γιατί χάσαμε το 2023. Ήταν θέμα αξιοπιστίας; Όλες οι δημοσκοπήσεις από το 2017 έδειχναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέμα αξιοπιστίας».

Απαντώντας στην ερώτηση «αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να επιστρέψει ο Αλέξης Τσίπρας», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε: «Αυτό είναι δική του δουλειά. Εμείς στη Νέα Αριστερά έχουμε μια σοβαρότητα».

Εστιάζοντας στα περί συμμαχιών στον χώρο της κεντροαριστεράς, σχολίασε: «Είμαστε υπέρ των συμμαχιών όταν είσαι κάτι. Υπάρχει στην κοινωνία μια συμμαχία, που πρέπει να βρει πολιτικό αντίκτυπο».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε επίσης στα μη κρατικά πανεπιστήμια, λέγοντας «Θα είναι μούφα».