Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό μίλησε το πρωί της Τρίτης (6/2) ο Δρ. Παντείου, νομικός και τουρκολόγος, Δημήτρης Σταθακόπουλος. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «δεν υπάρχει καμία παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. Η λογική της χρησικτησίας στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει, έστω κι αν η Τουρκία προσπαθεί να την κάνει…».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εκπομπή «Συνδέσεις» του Ertnews, ο Δημήτρης Σταθακόπουλος είπε: «Οι Τούρκοι τώρα την άνοιξη, τον Μάρτιο, έχουν δημοτικές εκλογές και έχουνε και στην Κύπρο δημοτικές εκλογές ομοίως. Κάποια πράγματα, παράλληλα. Θυμόσαστε και τέτοιες μέρες είχαμε και τις προεδρικές και τις επαναληπτικές στην Κύπρο.

Είθισται τις παραμονές εκλογών αυτά τα θέματα να κινούνται κάπως, ειδικά στην Τουρκία. Το θέμα το Κυπριακό φέτος, που είναι και 50 χρόνια από το 1974, θα το ακούσουμε».

«Δηλαδή όσο θα πηγαίνουμε προς τις εκλογές τις δημοτικές και στις δύο χώρες και πηγαίνοντας και προς τον Ιούλιο, που θα είναι τα 50 χρόνια, νομίζω φέτος θα έχει την εντός εισαγωγικών τιμητική του το Κυπριακό.

Τώρα τι μέλλει γενέσθαι με το Κυπριακό; Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, ότι μια χώρα του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, κατέχει παράνομα έδαφος, το βόρειο τμήμα μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κύπρου.

Ας ξεκινήσουμε από αυτό. Σε πρώτη φάση να συμφωνήσουμε τι είναι αυτό το πράγμα και γιατί βρίσκονται εκεί 50 χρόνια, και στη συνέχεια θεωρώ ότι (σ.σ. πρέπει να προχωρήσουμε) με γνώμονα το Σύνταγμα, το προκατοχικό στην Κύπρο, και το πώς αντιμετωπίζονται έτσι κι αλλιώς οι Τουρκοκύπριοι από την Ελληνική Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή ότι μπορούν να είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές επί παραδείγματι, που έρχονται και αυτές πάλι» υπογράμμισε.

«Μην ξεχνάμε ότι με το ΑΚΕΛ υπάρχει Τουρκοκύπριος, ο οποίος κατάγεται από όντως Τουρκοκυπρίους, δηλαδή πριν την κατοχή οικογένεια και έχει το δικαίωμα, σύμφωνα με τους κυπριακούς νόμους να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής και είναι τέτοιος ευρωβουλευτής.

Άρα λοιπόν, δεν υπάρχει καμία παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και έτσι θα συνεχίσει η κατάσταση, δηλ. να μην υπάρχει καμία παραβίαση. Και πρέπει η Τουρκία επιτέλους -οι πάντες να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας- και δη η διεθνής κοινότητα να την καθίσει στο τραπέζι και να της εξηγήσει ότι πέρασαν 50 χρόνια.

Η λογική της χρησικτησίας στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει, έστω κι αν η Τουρκία προσπαθεί να την κάνει» επισήμανε.

Ως προς το ενδεχόμενο να δρομολογηθεί κάποια λύση, ο Δρ. του Παντείου, νομικός και τουρκολόγος, Δημήτρης Σταθακόπουλος δήλωσε: «Ότι υπάρχει ένα φως στο βάθος του τούνελ κάθε φορά και λέμε “μπας και κάτσουμε στο τραπέζι και συζητήσουμε και βρεθεί μια λύση”, εγώ θεωρώ ότι αυτή η λύση μπορεί να επιτευχθεί και δεν ξέρω αν θα είναι μέσα στη χρονιά των 50 ετών ή σύντομα.

Σε κάθε περίπτωση αυτή η λύση μπορεί να υπάρχει και είναι μία: από την παραδοχή της Τουρκίας της κατοχής, να αρθεί αυτή η κατοχή και να κάτσουν στο τραπέζι να συνομιλήσουν. Αν θέλετε και με ενδιάμεσους, με ενδιάμεσους η τουρκοκυπριακή πλευρά, της οποίας -εγώ επιμένω σε αυτό- δεν έχουν παραβιαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο δημιουργεί και το άλλοθι τάχα μου εισβολής και της κατοχής και συνέχιση της εισβολής και της κατοχής».