Επιστολή προς τις διοικήσεις του ΙΚΑ και του ΟΓΑ, τη δεύτερη μέσα σε ένα μήνα, απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, ζητώντας τους να καταθέσουν τις απόψεις τους επί τεχνικών και διαδικαστικών θεμάτων τα οποία αφορούν στην εφαρμογή του «εργόσημου».

Το υπουργείο Εργασίας είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στην υλοποίηση του μέτρου τον ερχόμενο Μάρτιο και όπως δήλωσε ο κ. Κουτρουμάνης καταβάλλεται κάθε προσπάθεια, ώστε οι διαδικασίες της εφαρμογής να είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις δυνατότητες των ταμείων και να μην υπάρξουν προβλήματα κατά την εφαρμογή του.

Η σχετική ρύθμιση προβλέπεται στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο και με το «εργόσημο», θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ το κατ’ οίκον απασχολούμενο προσωπικό που αμείβεται με την ώρα ή την ημέρα, και στον ΟΓΑ οι απασχολούμενοι ως εργάτες γης.

Ο νόμος παρέχει ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα για τους εργοδότες που απασχολούν περιστασιακά απασχολούμενους, όπως μειωμένες εισφορές, αμοιβή ακόμη και για εργασία 30 ημερών το μήνα και φορολογικές εκπτώσεις.

Με το «εργόσημο» το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής, το οποίο είναι εντονότερο στις συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, ενώ υπολογίζεται ότι τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της ρύθμισης τα ασφαλιστικά ταμεία θα κερδίσουν 250 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.