Για μίνι κοινοβουλευτικό πραξικόπημα κάνει λόγο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης αναφορικά με την τροπολογία που κατέθεσε εκπρόθεσμα η κυβέρνηση και δίνει το δικαίωμα επιστολικής ψήφου στους απόδημους Έλληνες και στις εθνικές εκλογές.

Ειδικότερα, από το Ηράκλειο όπου βρίσκεται, ο πολιτικός αρχηγός τόνισε πως: «Επιχειρήθηκε ένα μικρό κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Χωρίς την παραμικρή διαβούλευση, χωρίς καν συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, χωρίς καν να έχει περάσει από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής ήρθε μια τροπολογία η οποία ορίζει ότι ο μοναδικός τρόπος διεξαγωγής της ψηφοφορίας των εθνικών εκλογών για τους απόδημους είναι η επιστολική ψήφος.

Εμείς είμαστε υπερήφανοι γιατί η στάση μας ήταν εξαρχής μια στάση δημοκρατικής σοβαρότητας και θεσμικής υπευθυνότητας. Στάση η οποία δικαιώθηκε από τους τακτικισμούς και αυτή την θεσμική παρεκτροπή από την πλευρά της κυβέρνησης

Δυστυχώς είδαμε δυνάμεις της προοδευτικής αντιπολίτευσης να σπεύδουν να δώσουν τη συναίνεση τους στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και τελικά να αναγκάζονται να ανακρούσουν πρύμναν όταν είδαν ότι προχωράει αυτή η πραξικοπηματική λογική από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών».

Και κατέληξε: «Τα θεσμικά ζητήματα χρειάζεται να τα αντιμετωπίζουμε με δημοκρατική υπευθυνότητα. Αυτό κάναμε από την πρώτη στιγμή. Αναδείξαμε την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων και τους κινδύνους που εμπεριέχουν για τη δημοκρατία μας. Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε. Η Νέα Αριστερά θα είναι η δύναμη της δημοκρατικής υπευθυνότητας, η δύναμη της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού».