Την οδό της αποχής συνέστησε ο πρωθυπουργός προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που διάκεινται αρνητικά ή με επιφύλαξη έναντι των σχεδιαζόμενων νομοθετικών ρυθμίσεων που θα αφορούν τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τις προϋποθέσεις τεκνοθεσίας. Η φράση κλειδί του κ. Μητσοτάκη στη χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση ήταν πως «υπάρχουν πολλές κοινοβουλευτικές επιλογές.

Η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση που μπορεί κάποιος να εκφράσει την διαφωνία του, δηλαδή να μην υπερψηφίσει, χωρίς να δημιουργήσει και πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι μια επιλογή την οποία μπορεί να έχουν οι βουλευτές». Πρακτικά όμως τι σημαίνει η αποχή στην ψήφιση ενός νομοσχεδίου;

Βάσει του Συντάγματος και του κείμενου Κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων, για να εγκριθεί ένα νομοσχέδιο από το Σώμα θα πρέπει να έχει την πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, με την προϋπόθεση ότι οι παρόντες βουλευτές θα είναι τουλάχιστον 75 (το ¼ του συνόλου των 300 εκπροσώπων του έθνους).

Μονάχα σε ειδικές περιπτώσεις σχεδίων νόμου απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία (ήτοι 151 θετικές ψήφοι) ή αυξημένη πλειοψηφία όπως είναι αυτή π.χ. για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας που απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι και εάν δεν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, η διαδικασία επαναλαμβάνεται και εάν και πάλι δεν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός θετικών ψήφων διεξάγεται τρίτη ψηφοφορία όπου εκλέγεται αυτός που θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή 180). Αν και πάλι δεν συγκεντρωθούν αυτές οι ψήφοι, τότε ανώτατος πολιτειακός άρχων αναδεικνύεται αυτός που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών και εάν πάλι δεν ευοδωθεί η ψηφοφορία, εκλέγεται αυτός που θα έχει τη σχετική πλειοψηφία.

Στο νομοσχέδιο που θα έρθει όμως για τα ομόφυλα ζευγάρια θα απαιτείται όπως και σε κάθε κοινό νομοθέτημα που έρχεται προς ψήφιση, η απλή πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, που στην αίθουσα δεν μπορεί να είναι κάτω από 75. Κατά συνέπεια η επιψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου δεν θα εξαρτηθεί μόνο από τα «ναι» που θα πάρει, αλλά και από τον αριθμό των βουλευτών που θα συμμετέχουν στην ψηφοφορία. Αν για παράδειγμα στην αίθουσα της Ολομέλειας βρίσκονται και οι 300 βουλευτές, τότε για να περάσουν οι διατάξεις θα πρέπει να ταχθούν υπέρ τους τουλάχιστον 151 από τους παριστάμενους. Αν από την άλλη πλευρά υπάρξουν π.χ. 30 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (ή και άλλων κομμάτων) που θα δυσκολευτούν να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο και επιλέξουν να απέχουν από την ψηφοφορία, τότε στην αίθουσα αντί για 300 θα βρίσκονται 270 βουλευτές, οπότε το νομοθέτημα θα περάσει ακόμη και με 136 «ναι».

Θυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία διαθέτει 158 βουλευτές, εκ των οποίων τη διαφωνία τους έχουν εκφράσει μεταξύ άλλων στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Μάκης Βορίδης, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Θάνος Πλεύρης, ο Ανδρέας κατσανιώτης, η Άννα Καραμανλή, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Κώστας Καραγκούνης και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ενώ ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος μεταπείστηκε μετά τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία διαθέτει 36 βουλευτές η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων τάσσεται υπέρ των διατάξεων αν και έχουμε και εδώ αντιρρήσεις, όπως αυτή του βουλευτή Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου που ενίσταται ως προς την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών.

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ διαθέτει 32 βουλευτές με το κόμμα να λέει «ναι» στον γάμο μεταξύ ομόφυλων και όχι στην παρένθετη μητέρα, το ΚΚΕ των 21 βουλευτών δεν στηρίζει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών όπως δεν είχε στηρίζει και το σύμφωνο συμβίωσης, η Ελληνική Λύση των 12 βουλευτών διαφωνεί με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, οι 11 βουλευτές των Σπαρτιατών επίσης εκφράζουν ενστάσεις, οι 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς αναμένεται να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, οι 10 βουλευτές της Νίκης είναι αρνητικά διακείμενοι, ενώ οι 6 βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας τάσσονται υπέρ του γάμου μεταξύ ομόφυλων ενώ υπάρχει προβληματισμός, όπως αυτός της βουλευτού Έλενας Καραγεωργοπούλου, αναφορικά με την τεκνοθεσία εκ μέρους τους.