Ο γ.γ. του ΚΚΕ δήλωσε ότι με την κατάθεση του αιτήματος περί σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής θα εξεταστεί κάθε πτυχή του ζητήματος

«Η πρόταση που καταθέτουμε για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, είναι μόνο ένα μέρος της εκπλήρωσης χρέους που έχουμε αναλάβει» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου στο πλαίσιο της συζήτησης επί της προτάσεως που έχει καταθέσει το κόμμα του για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια και τους ενόχους του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.

«Επιμένουμε να διερευνηθούν όλες οι ποινικές ευθύνες υπουργών», σημείωσε χαρακτηριστικά στην πρώτη του ομιλία μετά την περιπέτεια της υγείας που είχε, προσθέτοντας ότι σήμερα όλα τα κόμματα πρέπει να πάρουν σαφή θέση στην πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής. «Με την πρότασή μας, δίνεται η δυνατότητα να εξεταστεί κάθε πτυχή του ζητήματος και μπορεί να προκύψουν οι ευθύνες όλων, πολιτικών ή μη» υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη για το θέμα των Τεμπών, λέγοντας ότι ήταν «απαράδεκτες και κυνικές». Διερωτήθηκε μάλιστα, αφού ο υπουργός δήλωσε ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για τη τραγωδία των Τεμπών γιατί τότε υπερψηφίζετε (σ.σ. ως Νέα Δημοκρατία) η πρόταση του ΚΚΕ;».

Επίσης, μίλησε και για τη στάση που τηρούν ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ (που ζητούν Προανακριτική Επιτροπή για το δυστύχημα), καταλογίζοντας τους ευθύνες και για την περίοδο της δικής τους διακυβέρνησης. Μάλιστα ειδικά για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είπε πως γυρίζει την πλάτη του στα αιτήματα των οικογενειών των θυμάτων που ζητούν η διερεύνηση του δυστυχήματος να έχει βάθος 15ετίας. «Προφανώς έχετε λερωμένη την φωλιά σας με την πολιτική που υπηρετήσατε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Ωστόσο, όπως είπε, από την πλευρά του το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για σύσταση Προανακριτικής «και όποια άλλη αντίστοιχη πρόταση κατατεθεί. Το ίδιο θεωρούμε ότι πρέπει να κάνουν και όλοι οι βουλευτές, του ΠΑΣΟΚ απ’ ό,τι φαίνεται, γιατί οι υπόλοιπες ΚΟ έχουν δηλώσει ότι θα την υπερψηφίσουν, και να αφήσουν πίσω τα μικροκομματικά παιχνίδια που τους βάζουν να παίζουν οι ηγεσίες των κομμάτων τους και να υπερψηφίσουν σήμερα την πρόταση του ΚΚΕ, όπως το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει τη δική τους! Ιδού η Ρόδος, λοιπόν, ιδού και το πήδημα…».