«Είναι λάθος το ότι δεν έγινε αναζήτηση των αιτιών της ήττας» ανέφερε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, ενώ ερωτηθείς και για τις φωνές, ακόμη και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, περί συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι «αυτό το οποίο τίθεται από ορισμένες πλευρές είναι μία σκέψη, μία ιδέα η οποία είχε απορριφθεί».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «αυτή η συζήτηση περί αναζήτησης των αιτιών της ήττας, ενώ έχει αποτυπωθεί στα γραπτά και στις αποφάσεις οργάνων και για το 2019, δεν έγινε επί της ουσίας. Ακολουθήθηκε και τώρα ακολουθείται η στρατηγική του φυγή προς τα μπρος. Είναι λάθος στρατηγική αυτή. Μπορεί κάποια κρίσιμη στιγμή που η κοινωνία βράζει, που έχει μεγάλα αιτήματα, να δώσει ένα πολιτικό αποτέλεσμα, να αποκρυσταλλώσει πολιτικά κοινωνικές διεργασίες όταν ακολουθείται συστηματικά ως τακτική, ως στρατηγική, αφήνει πίσω της όλο τον αναστοχασμό. Και όταν αφήνεις πίσω σου τον αναστοχασμό, μπαίνουν σε συζήτηση θέματα τα οποία έχουν επιλυθεί αλλά μπαίνουν και ξαναμπαίνουν και αυτό αποτελεί μεγάλο λάθος».

Κατά τον ίδιο, «η αλλαγή της ηγεσίας που έγινε με αυτό τον τρόπο που έγινε, που το καταστατικό όριζε και που έδωσε τη δυνατότητα κατά τη γνώμη μου, χωρίς μια συζήτηση ενδελεχή πάνω στα προγραμματικά τα πολιτικά ζητήματα, να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, δεν βοήθησε έναν αναστοχασμό, ο οποίος θα βοήθαγε. Και τώρα, δηλαδή στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου βλέπουμε ότι ξαναζεσταίνεται μέσα σε μία μερίδα του λαού μας το κρίσιμο μέγεθος της προοδευτικής αλληλεγγύης, της προοδευτικής συνεργασίας, πράγμα το οποίο εμείς το θέταμε και στις βουλευτικές εκλογές, χωρίς να υπάρχουν ευήκοα ώτα.

Για την ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, σημείωσε πως «αυτά είναι λυμένα θέματα. Δεν έχουμε αποστεί ποτέ από τη δημόσια πρόκληση και πρόσκληση. Πρόσφατα έγιναν δύο βουλευτικές εκλογές, ιδιαίτερα η πρώτη που ήταν με την απλή αναλογική, για να υπάρχει μία συνεργασία προγραμματική, όπου αυτό είναι δυνατό, με το σύνολο των δυνάμεων του Δημοκρατικού τόξου, δηλαδή με το ΠΑΣΟΚ, με το Κομμουνιστικό Κόμμα, με Οικολόγους κτλ. Είναι πάγια γραμμή για εμάς και ήταν μια γραμμή η οποία μεταπολιτευτικά είχε αποδώσει πολλές φορές είτε ως αντιδεξιά, είτε ως συνεργασία. Αυτό το οποίο τίθεται από ορισμένες πλευρές και θέλω να είμαι ευθύς, είναι μία σκέψη, μία ιδέα η οποία είχε απορριφθεί οποτεδήποτε είχε εμφανιστεί στον δικό μας χώρο για μετάλλαξη του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε ένα κεντρώο κεντροαριστερό κόμμα, έτσι ώστε να υπάρξει συγχώνευση με το ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ ότι αυτές οι απόψεις δεν είναι μόνο αξιακά έξω από αυτό που θέλαμε να είναι το κόμμα μας…

Τέλος, για την απουσία Κασσελάκη από την Ελλάδα αυτές τις ημέρες ανέφερε πως «δεν γνωρίζω ποιες είναι οι προτεραιότητες, προφανώς άπτονται και προσωπικών θεμάτων που πρέπει να έχουμε πολύ μεγάλη ευαισθησία ακόμα και για τους προέδρους των κομμάτων. Οι προτεραιότητες οι οποίες οδήγησαν στο να γίνει αυτό το ταξίδι ως ανάγκη απόλυτη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και πέρα ο ίδιος προσπάθησε και σε ένα βαθμό νομίζω το εξέφρασε αυτό και από εκεί και από μακριά, όντας να έχει μια σαφή, μια καθαρή τοποθέτηση, ανεξάρτητα της κριτικής που θα μπορούσε να κάνει κανείς πάνω στα τεκταινόμενα. Δεν πιστεύω δηλαδή πως υπάρχει μία έλλειψη πολιτικής ενσυναίσθησης».