Μια εβδομάδα ήταν αρκετή όπως αποδείχθηκε, προκειμένου να ανατραπούν οι εντυπώσεις του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, που εμφάνιζαν μια παντοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό, ως συνέχεια του αποτελέσματος της εθνικής κάλπης του Ιουνίου. Ο χθεσινός β’ γύρος των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών δεν είχε καμία σχέση με την εικόνα του α’ γύρου καθώς το κυβερνών κόμμα έχασε σχεδόν όλους τους μεγάλους στόχους που είχε θέσει.

Ο χάρτης δεν βάφτηκε «μπλε» απ’ άκρη σ’ άκρη όπως φιλοδοξούσε η Πειραιώς και από τις 6 περιφέρειες που δεν είχαν εκλέξει επικεφαλής στον α’ γύρο, μόλις τη μια κατάφερε να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία, αυτή της Πελοποννήσου με τον κ. Δημήτρη Πτωχό, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Από ‘κει και πέρα δεν κατάφεραν να εκλεγούν οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι, ούτε στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ούτε σε αυτή του Βορείου Αιγαίου, ούτε της Δυτικής Μακεδονίας, ούτε της πολύπαθης τον τελευταίο καιρό Θεσσαλίας, ούτε των Ιονίων Νήσων.

Εξίσου ηχηρή ήταν η ήττα στους μεγάλους δήμους αφού χάθηκε η πολιτική μάχη της Αθήνα με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ (και στηριζόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία) Χάρη Δούκα να επικρατεί του νυν δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη ενώ αντίστοιχη ήττα υπέστη και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας από τον ΠΑΣΟΚογενή Στέλιο Αγγελούδη. Στην δε Πάτρα επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά η κυριαρχία του νυν πρώτου πολίτη της περιοχής, Κωνσταντίνου Πελετίδη που προέρχεται από τον χώρο του ΚΚΕ.

Μητσοτάκης: «Δεν ήταν μια καλή βραδιά»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ανοικτά το γεγονός πως «δεν ήταν μια καλή βραδιά» για τη Νέα Δημοκρατία, αν και έσπευσε να προσθέσει ότι τα πολιτικά συμπεράσματα ως προς την κατανομή δυνάμεων, είχαν βγει την πρώτη Κυριακή. Είναι ξεκάθαρο ότι υπήρξε μια αντισυσπείρωση πολλών δυνάμεων απέναντι σε υποψηφίους της Νέα Δημοκρατίας, όπως παραδέχεται και το Μέγαρο Μαξίμου, κάτι όμως που δεν οφείλεται στην «ιδιαίτερα χαμηλή η συμμετοχή σε αυτή την κάλπη» όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης είπε και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό, το οποίο όμως δεν ανέλυσε. «Ως προς τα πολιτικά μηνύματα, ένα θα πω μόνο: Η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα στη γη. Να λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα ανά πάσα στιγμή και να αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για να βελτιώνει την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών» υπογράμμισε, χωρίς να ξεκαθαρίζει εάν αυτή η έλλειψη γείωσης οφείλεται και στην αλαζονεία της εξουσίας που επιδεικνύουν κάποιοι υπουργοί και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Αναθάρρησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναθάρρησε, έστω και ελαφρώς, μετά την ήττα της πρώτης Κυριακής, όχι τόσο επειδή κερδίζει αυτός κάποιες περιφέρειες ή μεγάλους δήμους, όσο γιατί του χάσει η Νέα Δημοκρατία. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για «την πρώτη μεγάλη ρωγμή του καθεστώτος Μητσοτάκη». Από την Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για «μεγαλειώδη και ιστορική νίκη των προοδευτικών δυνάμεων στην περιφέρεια Θεσσαλίας, στον δήμο Αθηναίων, τον δήμο Θεσσαλονίκης και σε κομβικές περιοχές της χώρας» προσθέτοντας: «Να τι κάνει ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται. Διώχνει γόνους, ημετέρους, διεφθαρμένους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχάρη τον νικητή στην περιφέρεια Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, «που έδωσε τη «μητέρα των μαχών» απέναντι στον μηχανισμό της ΝΔ και τους απροκάλυπτους εκβιασμούς της», υπογραμμίζοντας ότι «στη μεγαλειώδη νίκη των προοδευτικών δυνάμεων και την συντριπτική ήττα του κ. Αγοραστού της ΝΔ συνέβαλε καθοριστικά η επιλογή Κασσελάκη, να ρίξει μεγάλο πολιτικό βάρος στην μάχη της Θεσσαλίας ενάντια στην γαλάζια επιτελική αλαζονεία, κακοδιαχείριση και ανεπάρκεια που ταλαιπωρεί τους ανθρώπους της περιοχής».

Για την αξιωματική αντιπολίτευση επίσης, η μεγάλη ανατροπή και η αλλαγή στο δήμο της Αθήνας «καταδεικνύει την αναγκαιότητα και τη σπουδαιότητα της συνένωσης των προοδευτικών δυνάμεων για την νίκη των ακηδεμόνευτων δυνάμεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, κόντρα στο αδηφάγο υπερσυγκεντρωτικό επιτελικό κράτος της δεξιάς, του νεποτισμού και της οικογενειοκρατίας», ενώ για μια «μεγαλειώδη νίκη» κάνει λόγο και όσον αφορά τον δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ στις επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ πιστώνεται η νίκη του Σίμου Ρούσσου στο Χαλάνδρι και της Τίνας Καφατσάκη στον δήμο Ζωγράφου.

«Πετύχαμε μια μεγάλη νίκη» δηλώνουν στη Χαριλάου Τρικούπη

Στους νικητές της χθεσινής αναμέτρησης αναμφισβήτητα εντάσσεται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο εκλεκτός της Χαριλάου Τρικούπη Χάρης Δούκας κατάφερε να κερδίσει τον πρώτο δήμο της χώρας, αυτόν της Αθήνας, Αθηναίων ενώ από το κόμμα εκτιμούν πως «ο ελληνικός λαός έστειλε απόψε συγκεκριμένο μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αλαζονεία του». Σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Ανδρουλάκη, «εμείς συνεχίζουμε τη νικηφόρα πορεία μας που ξεκινήσαμε στις εθνικές εκλογές. Έχουμε πολλούς αγώνες μπροστά μας και μεγάλες προκλήσεις. Είμαστε η ισχυρή, προοδευτική, αξιόπιστη δύναμη που θα στείλει τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση. Μια ισχυρή δύναμη που θα είναι η επόμενη κυβέρνηση για αξιοπρέπεια και δίκαιη ανάπτυξη. Αυτό είναι το όραμά μας και θα τα καταφέρουμε».