Πριν από λίγο καιρό έκλεισε τα 18 και είναι ο νεότερος σε ηλικία υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του λεκανοπεδίου Αττικής, ενδεχομένως και όλης της χώρας. Η πολιτική «είναι για μένα, χωρίς υπερβολή, όλη μου η ζωή» δηλώνει ο Ορέστης Κράλης. Στο 6ο Λύκειο Χαλανδρίου είχε εκλεγεί δύο φορές πρόεδρος του Δεκαπενταμελούς Συμβουλίου και τώρα θέτει υποψηφιότητα για το Δημοτικό Συμβούλιο με τον συνδυασμό «Χαλάνδρι – Ορίζοντας 2023» του κ. Μάνου Κρανίδη, ο οποίος διεκδικεί με αξιώσεις την ανάληψη του δημαρχιακού θώκου στην περιοχή.

«Τώρα ήρθε η στιγμή να αλλάξω επίπεδο! Στόχος μου είναι να βρίσκομαι στο πλευρό κάθε πολίτη του Χαλανδρίου και με τον αδιάκοπο αγώνα μου να καταφέρω να υλοποιήσω το όραμα μου για έναν καλύτερο κόσμο, ξεκινώντας από την βάση» δηλώνει ο Ορέστης στη συνέντευξη που μας παραχώρησε. Θεωρεί δε «κωμωδία, και μάλιστα κακής ποιότητας», την μάχη για τα κομματικά χρίσματα και τον αγώνα για το ποιο χρώμα θα επικρατήσει πιο έντονα στην καμπάνια των αντίπαλων συνυποψηφίων. «Αυτό που πρέπει να εμπεδώσουμε είναι πως την κρίσιμη στιγμή, την λύση στον πολίτη δεν θα την προσφέρει το χρίσμα του εκάστοτε κόμματος αλλά το χρίσμα που θα δώσουν οι δημότες με την ψήφος τους στις 8 του Οκτώβρη» σημειώνει με νόημα.

Η απόφαση σας να θέσετε υποψηφιότητα μόλις στα 18, είναι κάτι ιδιαιτέρως ασυνήθιστο. Πως πήρατε μια τέτοια απόφαση;

Η πολιτική για μένα είναι, χωρίς υπερβολή, όλη μου η ζωή! Από 10 ετών ονειρεύομαι να κάνω καλύτερο αυτόν τον κόσμο. Θέλω να μπορώ να έχω την δύναμη να βοηθάω τους συμπολίτες μου έμπρακτα. Θέλω να μπορώ να λειτουργώ ως φωνή των αδυνάμων, εκείνων που έχουν ανάγκη, εκείνων που δεν μπορούν να εκφραστούν. Με αυτή την πεποίθηση έχω πορευτεί μέχρι στιγμής στην ζωή μου και έτσι σκοπεύω να συνεχίσω, πάνω στην βάση της ενίσχυσης του κοινού καλού. Στοχεύω επίσης στην ενεργοποίηση της Νέας Γενιάς, εμάς των νέων ανθρώπων, ώστε να έχουμε φωνή με υπόσταση και να είμαστε ενεργοί στα ζητήματα της καθημερινότητας.

Έχοντας ανταποκριθεί στην ευθύνη να είμαι πρόεδρος του 15μελους, στο λύκειο μου, το 6ο Χαλανδρίου, για δύο συνεχόμενα χρόνια κατάλαβα τη μεγάλη σημασία της συμμετοχής και της ενεργούς δράσης στα κοινά. Οραματίζομαι μια διαφορετική ελληνική κοινωνία, όπου πολίτες και πολιτικοί θα έχουν σχέσεις άμεσης αλληλεπίδρασης και όχι να θυμάται ο ένας τον άλλον είτε οπότε κοντοζυγώνουν κάλπες είτε όταν υπάρχει ανάγκη για κάποια «διευκόλυνση».

Έχετε κάποια πολιτική ταυτότητα;

Φυσικά και έχω πολιτική ταυτότητα όπως και όλοι στην παράταξη μας, «Χαλάνδρι Ορίζοντας» 2023 του Μάνου Κρανίδη. Προσωπικά θεωρώ τον εαυτό μου πραγματιστή, με προοδευτικές ιδέες και επενδύω στο όραμα μου για το Χαλάνδρι που θέλουμε να ζούμε. Σίγουρα δεν συμφωνούμε σε όλα με όλους αλλά αυτό είναι το εξαιρετικό με την δημοκρατία, ο πλουραλισμός των απόψεων. Εμείς στον «Ορίζοντα» κάνουμε μια υπερκομματική και υπεριδεολογική προσπάθεια για ένα καλύτερο Χαλάνδρι. Ο αυτοδιοικητικός τρόπος σκέψης δεν μπορεί να επηρεάζεται ή να περιορίζεται από κομματικές προτιμήσεις Γι’ αυτό και θεωρώ κωμωδία, και μάλιστα κακής ποιότητας, την μάχη για τα κομματικά χρίσματα και τον αγώνα για το ποιο χρώμα θα επικρατήσει πιο έντονα στην καμπάνια των αντίπαλων συνυποψηφίων.

Ποια είναι η άποψή σας για την πολιτική συνεργασία και τη δημιουργία συνασπισμών στη δημοτική πολιτική;

Η συνεργασία μεταξύ μας στο Δήμο είναι κάτι το αναγκαίο εάν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, ουσιαστικά. Παρόλα αυτά ο πολιτικός πολιτισμός δείχνει να μην έχει σημαντικό έρεισμα στο Χαλάνδρι μας. Το εγχείρημα αυτό χρειάζεται να παραμερίσουμε το «εγώ» και να επενδύσουμε στον διάλογο για το «εμείς».

Ο τωρινός δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος έχει κλείσει μια 9ετή θητεία κάτι που τον καθιστά εκ των πραγμάτων επιτυχημένο Εσείς όμως τον επικρίνετε για τις δράσεις του. Αμφισβητείτε το έργο του;

Τουναντίον! Σε καμία περίπτωση δεν τολμώ υποστηρίξω ότι ο κ. Ρούσσος δεν έχει κάνει έργα ή δεν έχει αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα. Προσπαθώ βέβαια να αποκαταστήσω μια αλήθεια που μέσα στα χρόνια έχει αφεθεί στην αφάνεια. Βλέπετε οι περισσότεροι προκάτοχοι του νυν δημάρχου υπήρξαν ιδιαιτέρως ζημιώδεις για το Χαλάνδρι μας.

Συνεπώς με την εμφάνιση ενός δημάρχου, ο οποίος όχι μόνο σταματά την λεηλασία αλλά προβαίνει κιόλας στην τέλεση στοιχειωδών διεργασιών και κάποιων νέων πρωτοβουλιών, είναι φυσικό εκείνος να ερμηνεύεται ως επιτυχημένος. Ας μην απατώμαστε όμως. Ο κ. Ρούσσος όλα αυτά τα χρόνια βασίλευε όπως ο μονόφθαλμος ανάμεσα στους τυφλούς! Και η ερώτηση μου είναι, πόσο ακόμα θα αρκούμαστε στην μετριότητα απλά και μόνο επειδή αυτή είναι καλύτερη από την πλήρη ανυπαρξία; Ως πότε θα δεχόμαστε να βαφτίζουμε και να αποκαλούμε την στασιμότητα ως ανάπτυξη και εξέλιξη; Στις 8 του Οκτώβρη για τους πολίτες που θέλουν σταθερή πορεία, με ανοδική τροχιά για το επίπεδο της ζωής τους η απάντηση είναι ξεκάθαρη – Μάνος Κρανίδης για δήμαρχος Χαλανδρίου!