Η Σουηδία του Έρικ Χάμρεν ήταν η ομάδα που κατόρθωσε να έρθει δεύτερη στον 5ο προκριματικό όμιλο του EURO, αλλά να μην μπλέξει με τα μπαράζ. Αυτό συνέβη, αφού πέρασε ως καλύτερη 2η.

Στον όμιλό της θα έχει να αντιμετωπίσει την Γαλλία, την Αγγλία, αλλά και την διοργανώτρια Ουκρανία, θα προσπαθήσει να περάσει αρχικά στα νοκ-άουτ, αν και το έργο της για να καταφέρει κάτι τέτοιο, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Το καλύτερο πλασάρισμα της σε EURO ήταν αυτό στην τετράδα στη διοργάνωση του 1992, ενώ από τα τρία τελευταία τουρνουά, κατάφερε να περάσει στον προημιτελικό μόνο το 2004. Οι Σκανδιναβοί στηρίζονται σε ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε ξένα πρωταθλήματα μιας και μόλις τρεις ποδοσφαιριστές απ’ όσους συμπεριέλαβε ο Χάμρεν, παίζουν στην Allsvenskan. Aναφερόμαστε στον επιθετικό Τόμπιας Χισέν της Γκέτεμποργκ, στον μέσο Άντερς Σβένσον της Έλφσμποργκ και στον πορτιέρο της Χέλσινμποργκ, Παρ Χάνσον.

Οι Σουηδοί είναι ένα σύνολο με πείρα που έχει ποδοσφαιριστές με παραστάσεις από τα μεγάλα πρωταθλήματα και η συνεπής παρουσία της, στα τελικά της διοργάνωσης, σίγουρα αποτελεί ένα παράσημο γι’ αυτή την ομάδα. Ωστόσο θα πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό της και τα δεδομένα της, για να μπορέσει να περάσει στα νοκ-άουτ ματς που είναι και ο πρώτος στόχος. Εκτός αποστολής έμεινε ο Γκουϊντέτι της Φέγενορντ από τραυματισμό, σε αντίθεση με τον Ελμάντερ που συνέρχεται από τραυματισμό. Εκτός αποστολής έμεινε ο Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς.

Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς ασφαλώς είναι το μεγάλο αστέρι της ομάδας μιας και είναι το σημείο αναφοράς γι’ αυτή την ομάδα. Βέβαια μόνος του δεν μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος στην επίθεση και σίγουρα περιμένει και από τον Ρόζενμπεργκ της Βέρντερ και από τον Όλα Τοϊβόνεν μεγάλη βοήθεια στην επίθεση. Ο Ελμάντερ παρά το γεγονός πως έχει ταλαιπωρηθεί από τραυματισμό, λογικά θα αποτελέσει τον παρτενέρ του άσου της Μίλαν.

Ωστόσο αποτελεί ένα σύνολο που στηρίζεται πολύ στις φυσικές της δυνάμεις, στη σφιχτή της τακτική ειδικά στη μεσαία γραμμή, ενώ και η άμυνα, της οποίας θα ηγηθεί και πάλι ο Όλοφ Μέλμπεργκ θα κληθεί να παίξει καθοριστικό ρόλο, για να καταφέρει η Σουηδία να τα βγάλει πέρα σε έναν εξαιρετικά δύσκολο όμιλο. Ο Κιμ Κάλστρομ θα αποτελέσει και πάλι τον κινητήριο μοχλό στο κέντρο, αλλά η αλήθεια είναι πως η εικόνα του την χρονιά που πέρασε δεν ήταν από τις καλύτερες, το αντίθετο μάλιστα. Σταθερή αξία κάτω από τα δοκάρια ο Ίσακσον που θα είναι και φέτος ο βασικός.

Ο Ράσμους Ελμ που αγωνίζεται στην Άλκμααρ και ο Εμίρ Μπαϊράμι της Τβέντε αποτελούν τη νέα γενιά της εθνικής Σουηδίας και σε αυτούς η λογική λέει πως θα δώσει κάποιον ρόλο ο Χάμρεν. Από εκεί και μετά πάντως η ομάδα θα στηριχθεί στην παλιά φρουρά.

Αναλυτικά, η αποστολή:

Τερματοφύλακες: Ίσακσον (Αϊντχόφεν), Βίλαντ (Κοπεγχάγη), Χάνσον (Χέλσινμποργκ).

Αμυντικοί: Μέλμπεργκ (Ολυμπιακός), Μάρτιν Όλσον (Μπλάκμπερν), Σαφάρι (Άντερλεχτ), Άντονσον (Μπολόνια), Λούστιγκ (Σέλτικ), Γκράνκβιστ (Τζένοα), Γιόνας Όλσον (Γουέστ Μπρόμιτς).

Μέσοι: Λάρσον (Σάντερλαντ), Κάλστρομ (Λιόν), Σβένσον (Έλφσμποργκ), Μπαϊράμι (Τβέντε), Ελμ (Άλκμααρ), Γουίλιεμσον (Αλ Χιλάλ), Βέρνμπλουκ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Χόλμεν (Μπουγιουκσεχίρ).

Επιθετικοί: Ιμπραΐμοβιτς (Μίλαν), Ελμάντερ (Γαλατασαράϊ), Χίσεν (Γκέτεμποργκ), Τοϊβόνεν (Αϊντχόφεν), Ρόζενμπεργκ (Βέρντερ Βρέμης).

Πηγή: sport-fm.gr