Οι δραστηριότητες και το αρχειακό υλικό του εργαστηρίου «Utopia Project 2006-2010», που διοργανώνει η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, τα τελευταία πέντε καλοκαίρια, στον καλλιτεχνικό της σταθμό στο Ρέθυμνο, με μεταπτυχιακούς φοιτητές απ΄ όλο τον κόσμο, παρουσιάζονται στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (πρώην Νέες Μορφές, Βαλαωρίτου 9α), από τις 18 Νοεμβρίου.

Οι πολύπλευρες και αντιφατικές ερμηνείες, που επιδέχεται η έννοια της ουτοπίας, όπως η ουτοπία ως νησί, ουτοπία και βία, ουτοπία και πράξη: Μάης 68-Μάης 2008, ουτοπία και νεότητα (με αφορμή τα γεγονότα του Δεκεμβρίου), ουτοπία και φύση ήταν τα θέματα, που ερεύνησαν καλλιτέχνες της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και του Λονδίνου, με την εποπτεία του εικαστικού της ΑΣΚΤ, Βασίλη Βλασταρά και τη συμμετοχή Ελλήνων συγγραφέων, πολιτικών επιστημόνων και ξένων καθηγητών.

Η διαδικασία των εργασιών που αναπτύχθηκαν, τα πέντε τελευταία καλοκαίρια, οι συζητήσεις που έγιναν, η ανάμειξη και η αντίδραση των καλλιτεχνών στην πολυπρισματική και ανέκαθεν γοητευτική για την τέχνη σημασιολογία της ουτοπίας, καταγράφηκαν σε βίντεο και φωτογραφίες, μετατράπηκαν σε εικαστικό βιβλίο, αποτυπώθηκαν σε πηλό, ηχογραφήθηκαν και δημοσιοπούνται, μέσω της έκθεσης, στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης, προσκαλώντας τον θεατή να γνωρίσει τη δομή του εργαστηρίου και τους καλλιτεχνικούς πειραματισμούς να ενσωματώσουν το υλικό των στοχασμών τους στην εικαστική γλώσσα.

Το workshop «Utopia Project», από το 2006 έως το 2010, παρακολούθησαν περίπου 70 καλλιτέχνες από Ελλάδα, ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Ισλανδία, Κορέα, Ιαπωνία, Κίνα, Δανία, Αίγυπτο, Μαλαισία, Ταϋλάνδη, Πορτογαλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ζιμπάμπουε.

Η έκθεση συνοδεύεται από μία δίγλωσση (ελληνικά και αγγλικά) έκδοση της ΑΣΚΤ και κατά τη διάρκειά της, θα οργανωθεί συζήτηση, εκτέλεση και ερμηνεία πειραματικής μουσικής.