Τον Δον Κιχώτη, ένα από τα μεγαλύτερα έργα του κλασσικού ρεπερτορίου, σε μουσική διεύθυνση του Χόμπαρτ Έρλ θα παρουσιάσει η Εθνική Λυρική Σκηνή από την Παρασκευή 11 Μαρτίου για επτά παραστάσεις, στο θέατρο «Ολύμπια».

Ο Δον Κιχώτης ένα έργο γεμάτο ρυθμούς, χρώματα και πλαισιωμένο από μεσογειακό ταμπεραμέντο καταφέρνει να συγκινήσει συνδυάζοντας κωμικά και ρομαντικά στοιχεία.

Χορεύουν οι πρώτοι χορευτές, οι σολίστ, οι κορυφαίοι και το corps de ballet του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην αυθεντική και ολοκληρωμένη του μορφή υπό τις χορευτικές οδηγίες ενός θρύλου του χορού, του Βλαντιμίρ Βασίλιεφ.

Ο ήρωας του έργου, ο Αλόνσο Κιχάνο, έχοντας διαβάσει πολλά βιβλία για τον ιπποτισμό, χρίζει τον εαυτό του Δον Κιχώτη και ξεκινά ένα ταξίδι προς αναζήτηση της περιπέτειας. Θαρρεί πως είναι ερωτευμένος με μία χωρική, την οποία βαφτίζει Δουλτσινέα… Ζει αυταπάτες και εμπλέκεται στην αιώνια μάχη της φαντασίας και της λογικής.

Ο Δον Κιχώτης του Λούντβιχ Μίνκους χορογραφήθηκε, για πρώτη φορά το 1869 από τον Μαριύς Πετιπά κι έκανε την πρεμιέρα του τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς στο περίφημο θέατρο Μπoλσόι.

Η χορογραφία του Πετιπά περιλαμβάνει το Grand Pas de Deux, το οποίο συχνά παρουσιάζεται και ανεξάρτητα. Ο ρόλος της Κίτρι, βασικής ηρωίδας του έργου, είναι εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των χορευτριών.  Μάλιστα, ήταν ένας από τους ρόλους που καθιέρωσε διεθνώς το μεγάλο αστέρι του Μπoλσόι, Μάγια Πλισέτσκαγια.

Το μπαλέτο περιλαμβάνεται στο ρεπερτόριο όλων των μεγάλων χορευτικών συγκροτημάτων, ενώ παρουσιάζεται και σε εκσυγχρονισμένες εκδοχές, όπως εκείνες των Νουρέγιεφ, Μπαρίσνικοφ και άλλων γνωστών καλλιτεχνών.

Ο χορευτής Βλαντιμίρ Βασιλίεφ εκτός από τη χορογραφία της παράστασης έχει επιμεληθεί τα σκηνικά και τους φωτισμούς, σε συνεργασία με τη Τότα Πρίτσα και τον Νίκο Εργαζάκη.