Την περασμένη Τετάρτη παρουσιάστηκε στη Βαρκελώνη η πρώτη επίσημη βιογραφία του πρωταθλητή 2013 Marc Márquez, ο οποίος βρήκε χρόνο ανάμεσα στα δοκιμαστικά, τους αγώνες και τις προπονήσεις να συμμετάσχει και στη συγγραφή της. Όπως εξάλλου και η παλιά δόξα των 500GP, ο θρυλικός «Fast» Freddie Spencer.

Ο Spencer που παραβρέθηκε στην παρουσίαση της βιογραφίας, ήταν ως το 2013 ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής της μεγάλης κατηγορίας. Ώσπου του πήρε το ρεκόρ ο Μarquez. Φυσικά…

Η βιογραφία με τίτλο «Όταν τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα», αποτελεί έργο του ισπανού αθλητικού δημοσιογράφου Emilio Perez de Rozas.

«Για να πω την αλήθεια, αρχικά δεν ήθελα ούτε να ακούσω για βιογραφίες και τέτοια πράγματα», ομολόγησε το νεαρό αστέρι της Repsol-Honda. «Πίστευα πως είναι πολύ νωρίς. Αλλά συζητώντας με τον Emilio Perez de Rozas και τον μάνατζέρ μου Emilio Alzamora πείστηκα να αλλάξω γνώμη».

«Με διαβεβαίωσαν πως το 2013 ήταν μια πολύ ξεχωριστή χρονιά. Και είπα μέσα μου: ‘Δίκιο έχουν’. Κι έτσι ξεκινήσαμε το βιβλίο. Ο στόχος ήταν να περιγράψω την ιδιαίτερη αυτή χρονιά στους φαν μου από τη δική μου σκοπιά. Τελικά μάς βγήκε καλό. Θέλω να ευχαριστήσω και τον Freddie Spencer, έχει πολύ σημαντική συμμετοχή και έγραψε πολύ ευγενικά λόγια για μένα».

Ανάφερε ο Spencer: «Όταν πέρσι στο Ώστιν ο Marc μου πήρε το ρεκόρ του νεότερου νικητή στην ιστορία της μεγάλης κατηγορίας και έγινε ο νεότερος αναβάτης που κατέκτησε Pole Position, θυμήθηκα πως συμβαίνουν τέτοια σημαντικά γεγονότα. Το βιβλίο είναι ενδιαφέρον και ήθελα εξαρχής να συμμετάσχω. Περιγράφει την πορεία προς τον παγκόσμιο τίτλο».

Ο συγγραφέας De Rozas μίλησε για τη φιλοσοφία του βιβλίου. «Η βιογραφία περιγράφει όλα όσα συνέβησαν το 2013. Αναφέρεται στη σαιζόν τόσο με λέξεις όσο και με εικόνες. Καταγράφει τις απόψεις και τις διάφορες προσεγγίσεις των σημαντικότερων προσώπων των paddock για το φαινόμενο Marc, τόσο ως αναβάτη όσο και ως προσωπικότητας».

Ο De Rozas κάνει πάντως αναφορές και στις επιδόσεις του Marc στις μικρότερες κατηγορίες. Μετά από τόσους μήνες υποχρεωτικής συνεργασίας, μπορεί πλέον να δηλώσει πως γνωρίζει τον νεαρό πρωταθλητή αρκετά καλά.

«Ήταν μια έξοχη εμπειρία η όλη διεκπεραίωση του πρότζεκτ. (Με τον Marc) γνωριζόμαστε από παλιότερα και ήξερα πως θα με βοηθούσε, παρότι είχε πολύ λίγο χρόνο. Πράγματι κατάφερε να μοιραστεί μαζί μου το πως έζησε αυτήν την εξαιρετική σαιζόν 2013. Μας αποκάλυψε τι του άρεσε και τι όχι. Ουσιαστικά μου παρέδωσε προφορικά όλο το βιβλίο».

Το αφεντικό της Dorna, ο Ισπανός Carmelo Ezpeleta έχει παρακολουθήσει από κοντά την άνοδο του Márquez από νεοφώτιστου στα 125 με την ομάδα της KTM (2008) μέχρι τον παγκόσμιο τίτλο των MotoGP το 2013.

«Ο Marc είναι ένας απίστευτος αναβάτης. Έφερε έναν φρέσκο αέρα στο άθλημα», ανέφερε επαινετικά. «Τόσο στη ζωή όσο και στους αγώνες αποτελεί ένα υπέροχο παράδειγμα για όλους μας. Είναι εξαιρετικά επιτυχημένος και η επιτυχία του αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη βοήθεια των ανθρώπων γύρω του. Είναι ένας υπερβολικά ταλαντούχος αναβάτης σε μια εποχή γεμάτη ταλαντούχους αναβάτες».