Έτσι είναι αυτός ο αγώνας. Αλλιώς ξημερώνεις και αλλιώς σε βρίσκει το βράδυ. Σε μερικές ειδικές το να ξεκινάς πρώτος αποτελεί μειονέκτημα και αυτό φάνηκε την 3η ημέρα του αγώνα. Προβλήματα προσανατολισμού κόστισαν χρόνο και θέσεις στους οδηγούς που ξεκινούσαν πρώτοι την 3η ημέρα, από το Pisco στη Nazca του Περού.

Ο Franzesco Lopez ξεκίνησε 30ος την ειδική και μέχρι να φτάσει στο τέλος της είχε περάσει τους 20 από αυτούς. Η σκόνη των προπορευόμενων τού έδειχνε το δρόμο και αυτός όπως δήλωσε «άνοιξε το γκάζι τέρμα στην αρχή της ειδικής και το έκλεισε στον τερματισμό». Πέτυχε την δεύτερη νίκη του σε 3 ημέρες αγώνα -είχε κερδίσει και τον πρόλογο- και ανέβηκε έτσι δεύτερος στη βαθμολογία. Την δεύτερη ημέρα ένα λάθος προσανατολισμού τον είχε ρίξει πολύ πίσω.

Αντίθετα ήταν τα συναισθήματα και τα αποτελέσματα για τον Joan Barreda που είχε εντυπωσιάσει με την πρώτη του φετινή νίκη και προηγείτο στην κατάταξη. Ξεκίνησε πρώτος και σύντομα δημιουργήθηκε ένα γκρουπ οδηγών με τους Pedrero και Fish και οδήγησαν με προσήλωση στο road book -να μη χαθούν. Ο ρυθμός τους όμως έτσι ήταν αργός και έχασαν πολύ χρόνο.

Ο πιο κερδισμένος στην υπόθεση ήταν ο έμπειρος Cyril Despres. Ο Γάλλος τερματίζοντας 3ος στην ειδική, μετά τον ‘Chaleco’ (Lopez) και τον πορτογάλο Goncalves κατάφερε να περάσει στη πρώτη θέση του αγώνα. Όσο το επιτρέπει η διαφορά από τον δεύτερο, ο έμπειρος οδηγός αποφεύγει τη νίκη στις ειδικές ώστε να μην ξεκινά πρώτος την επόμενη ημέρα.

Στα quad, αντίθετα, η ημέρα ήταν μια επανάληψη της 2ης. Ο αργεντινός Marcos Patronelli κέρδισε την ειδική παρότι ένα σκασμένο ελαστικό τον υποχρέωσε να κόψει ρυθμό στα τελευταία 30 χιλιόμετρα. Προηγείται και στην κατάταξη κατά 4 λεπτά από τον άραβα Sebastian Husseini και 29’ από το χιλιανό Casale.

Στα αυτοκίνητα ο Nasser Al-Attiyah από το Κατάρ κέρδισε την 15η ειδική της καριέρας του και ανέβηκε 2ος στην κατάταξη από 7ος. Ο Stéphane Peterhansel τερμάτισε 3ος την ειδική και πέρασε στην πρώτη θέση, ενώ αίσθηση έκανε η 2η θέση που πέτυχε ο Gordon με το θηριώδες πορτοκαλί Hummer.

Ο Carlos Sainz είχε αρκετά ηλεκτρολογικά προβλήματα που μετατράπηκαν σε προβλήματα προσανατολισμού λόγω εμπλοκής του GPS του κι έχασε έτσι περισσότερο από μισή ώρα και την πρωτοπορία μαζί. Η ημέρα πάντως στιγματίστηκε και από την εγκατάλειψη του πολωνού Krzysztof Hołowczyc που τραυματίστηκε στα πλευρά όταν το Mini του προσγειώθηκε άτσαλα από ένα άλμα σε αμμόλφο.

Ο μόνος που συνεχίζει αήττητος το φετινό Ράλι Ντακάρ είναι στην κατηγορία των φορτηγών όπου ο ολλανδός Gerard de Rooy και το πλήρωμά του κέρδισαν και την 3η ειδική με το Iveco και ανέβασαν τη διαφορά από τον βασικό αντίπαλο, τον τσέχο Loprais και το θηριώδες Κamaz στα 4λεπτά.

Ήδη έχουν εγκαταλείψει 41 οχήματα από τα 449 που κατέβηκαν τη ράμπα της εκκίνησης στη Λίμα το Σάββατο. Κάτι αναμενόμενο καθώς όπως είπαν και οι διοργανωτές το πιο σκληρό κομμάτι του αγώνα είναι το πρώτο του μισό, μέχρι την ημέρα ανάπαυσης, την 9η. Και βρισκόμαστε στα μισά αυτού του πρώτου μέρους..

Χτες, ήταν η ημέρα μιας «μαραθώνιας» διαδρομής, στην οποία τα πληρώματα κλήθηκαν να καλύψουν τη μεγαλύτερη απόσταση μέχρι στιγμής στο φετινό αγώνα.

Μια απλή διαδρομή 288 χιλιομέτρων προηγείται της ειδικής που έχει μήκος 429 χιλιόμετρα και εκτείνεται στα δυτικά παράλια του Περού πριν ανηφορίσει για την Arequipa όπου είναι και το επόμενο camp.

Δείτε το βίντεο της 3ης ημέρας…