Η Honda θα συμμετάσχει στο Dakar Rally, που ξεκινά στις 5 Ιανουαρίου 2013 στη Νότια Αμερική, με τρεις αναβάτες στην εργοστασιακή ομάδα «Team HRC».

Τον Οκτώβριο, η Honda είχε ανακοινώσει τη συμμετοχή της με πέντε αναβάτες. Ωστόσο, στις αρχές Δεκεμβρίου, οι Felipe Zanol από τη Βραζιλία και Sam Sunderland από τη Βρετανία έπεσαν και τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια δοκιμών για το ράλι Dakar στην έρημο Mojave των ΗΠΑ.

Λόγω των τραυματισμών τους, οι δύο αναβάτες δεν θα μπορέσουν να λάβουν μέρος στον αγώνα του 2013. Έτσι, η TEAM HRC θα συμμετάσχει με τρεις αναβάτες, τους Helder Rodrigues (Πορτογαλία), Javier Pizzolito (Αργεντινή) και Johnny Campbell (ΗΠΑ).

«Οι Felipe Zanol και Sam Sunderland υπήρξαν αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματος από τότε που συγκροτήθηκε η TEAM HRC και συμμετείχαν σε όλες τις δοκιμές καθώς και στο ράλι Μαρόκου. Και οι δύο μας έδωσαν πολύτιμες συμβουλές για το πώς να βελτιώσουμε την αγωνιστική μοτοσικλέτα», δήλωσε ο Katsumi Yamazaki, επικεφαλής της ομάδας «Dakar Rally TEAM HRC».


«Δυστυχώς, θα χάσουν τον τελικό στόχο, την συμμετοχή στο Dakar, αλλά θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν με την παρουσία τους την ομάδα. Καθώς το ηθικό της ομάδας είναι εν πολλοίς μέρος της δύναμής μας, θα επιμείνουμε στο στόχο μας που είναι η νίκη στο Dakar”.

Έτσι μετά την απώλεια της ΚΤΜ ενός εκ των δύο φαβορί του αγώνα, του Ισπανού Marc Coma και η θρυλούμενη δυναμική επιστροφή της Honda γίνεται τελικά με αποδυναμωμένη ομάδα. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι ο αγώνας αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον και δεν αποκλείεται να έχουμε κάποιο αουτσάιντερ να κάνει την έκπληξη μετά από πολλά χρόνια…


Και για να τολμήσουμε την πρόβλεψη, ως φαβορί μεταξύ των αουτσάιντερ θεωρούμε τον 29χρονο Ισπανό Joan Barreda που έρχεται φορμαρισμένος και με πολλή «φόρα». Συνδυάζει την συμμετοχή του με την πρώτη εργοστασιακή συμμετοχή της Husqvarna στον αγώνα. Ένα στραβοπάτημα του απόλυτου φαβορί, του Cyril Despres (ΚΤΜ) αρκεί να δώσει την ευκαιρία στον Barreda να γράψει ιστορία… Ο Ισπανός θα συμμετάσχει με τον Paulo Goncalves στην ομάδα και την υποστήριξη της BMW στην οποία ανήκει πλέον η Husqvarna.