Υπάρχει λοιπόν τουλάχιστον μία πολιτεία στις ΗΠΑ όπου οι άρχοντες των δρόμων διατηρούν το λογικό τους και αποφασίζουν όχι με βάση το θυμικό, αλλά τα πραγματικά στοιχεία… Είναι η Γιούτα (Utah), στην οποία οι νομοθέτες αποφάσισαν να αυξήσουν το όριο ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους.

Το περίεργο δεν είναι η αύξηση του ορίου, αλλά το σκεπτικό πίσω από αυτήν. Το οποίο περιέχεται στα ευρήματα έρευνας για την ασφάλεια των δρόμων. Σύμφωνα με αυτήν, η μείωση του ορίου ταχύτητας προκαλεί περισσότερα ατυχήματα!

Έτσι η Πολιτεία αποφάσισε την αύξηση του ορίου στα 80 μίλια ανά ώρα, ή στα 130 χλμ. καθ’ υμάς. Το όριο αυτό ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα.

Η έρευνα στην οποία στηρίχτηκε η απόφαση κατέληξε ότι τα 130 χλμ/ώρα είναι η βέλτιστη ταχύτητα για τα αυτοκίνητα και τις μοτοσυκλέτες, καθώς επιτρέπει στους αναβάτες και οδηγούς να παραμένουν σε εγρήγορση και συγκεντρωμένοι στην οδήγηση, συντελώντας στη μείωση των ατυχημάτων.

Αντίθετα η οδήγηση με 90 χλμ/ώρα για παράδειγμα, εξωθεί τους οδηγούς να χάνουν την συγκέντρωσή τους, να χαζολογάνε και γενικά να μην προσέχουν. Ίσως και να… κοιμούνται! Ενώ με 130 χαω το αυξημένο επίπεδο αδρεναλίνης διατηρεί την προσοχή του οδηγού ακέραια στον δρόμο.

Πάει η μία Πολιτεία. Μένουν 49 ακόμα.