Το επεισόδιο της εκπομπής «Βινύλιο» του τηλεοπτικού σταθμού Ant1, που μεταδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής (20/1) ήταν αφιερωμένο στα χρόνια κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα. Ο Αντώνης Κανάκης, ο Γιάννης Σερβετάς και ο Χρήστος Κιούσης σε αυτό το πλαίσιο συνομίλησαν με τον σκηνοθέτη Τάσο Μπιρσίμ, επί χρόνια συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου.

Στο επίκεντρο βρέθηκε και η σχέση του αείμνηστου ηγέτη του σοσιαλιστικού κόμματος με τη Δήμητρα Λιάνη. Ο Τάσος Μπιρσίμ, αναφέρθηκε στο νεύμα του Ανδρέα Παπανδρέου προς τη Δήμητρα Λιάνη στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

«Θα σας πω, μπορώ να το πω πια. Περπατούσαμε στο σαλόνι και κάποια στιγμή, όπως είχα τον Ανδρέα Παπανδρέου αγκαζέ και περπατούσαμε, μου είπε ότι θα έρθει και η Δήμητρα. Εγώ βέβαια, μάλλον, άσπρισα, με είδε που άλλαξα χρώμα και μου λέει “μην ανησυχείς”», είπε αρχικά και συνέχισε να εξιστορεί το… παρασκήνιο πίσω από το ιστορικό περιστατικό.

«”Εντάξει πρόεδρε, σας παρακαλώ πρέπει να πάτε να αγοράσετε παπούτσια δετά και όχι αυτά που φοράτε για να μην γλιστρήσετε” του λέω και πήγαν και πήραν παπούτσια από το Λονδίνο. Μου τα έφερε και εκεί συζητήσαμε ότι “ναι, να έρθει και η κυρία Δήμητρα αλλά να αφήσετε λίγο χρόνο γιατί θα έχουμε πολύ κόσμο στο Ελληνικό που θα γινόταν τότε η υποδοχή”. Για αυτό καθυστέρησε να έρθει η Δήμητρα» είπε ο Τάσος Μπιρσίμ με τον Γιάννη Σερβετά να υπογραμμίζει χαρακτηριστικά πως «έτσι ακριβώς και είχαμε το περίφημο νεύμα μετά τον κόσμο. Πάρα πολύ ωραία ιστορία».

Ο κόσμος στις συγκεντρώσεις

Μια από τις ερωτήσεις που του απηύθυνε ο Αντώνης Κανάκης ήταν αν υπήρχαν «τρικ» προκειμένου ο κόσμος που συγκεντρωνόταν για να ακούσει τον Ανδρέα Παπανδρέου, να φαίνεται πως είναι πολύ περισσότερος σε περίπτωση που η προσέλευση δεν ήταν η αναμενόμενη. «Κάθε φορά είχαμε πολύ κόσμο», απάντησε ο Τάσος Μπιρσίμ και πρόσθεσε:

«Ο κόσμος φαινόταν καλά, όμως, γιατί όλη η ομάδα που είχαμε δημιουργήσει χρησιμοποιούσαμε γερανούς – μέχρι και αερόστατο έχω χρησιμοποιήσει – αλλά ο κόσμος ήταν πάρα πολύς πάντα. Από εκεί κι έπειτα μόνο σε κλειστούς χώρους, αλλά υπήρχαν μίξεις».