Η εκπομπή «Πρωταγωνιστές» με τον Στάυρο Θεοδωράκη έκαναν πρεμιέρα μέσα από τη συχνότητα του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, για τη φετινή σεζόν με ένα επεισόδιο – αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη, τον λυράρη που έγινε αφίσα στα νεανικά δωμάτια την δεκαετία του ’70, γέμιζε τις αθηναϊκές μπουάτ αλλά ένιωθε ελεύθερος μόνο στις κορφές της Κρήτης, όπως ο ίδιος έλεγε.

Ο Νίκος Ξυλούρης ήταν από τους λίγους καλλιτέχνες που βρέθηκαν τον Νοέμβρη του ’73 μέσα στο Πολυτεχνείο. Ο λυράρης των…

Posted by Σταύρος Θεοδωράκης on Thursday, October 6, 2022

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε μεταξύ άλλων με την την κόρη του Ρηνιώ Ξυλούρη. Όπως χαρακτηριστικά είπε, ο πατέρας της περιγράφεται από τους στίχους του τραγουδιού που ερμήνευσε το 1972: «Πώς να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου, ο ουρανός δικός μου, η θάλασσα στα μέτρα μου».

Η Ρηνιώ Ξηλούρη μάλιστα αναφέρθηκε στην τελευταία του επίσκεψη στην Αμερική, στο διάσημο «Μεμόριαλ» όπου έκανε μια τελευταία προσπάθεια να θεραπευτεί από τον καρκίνο που τελικά τον στέρησε από το ελληνικό πεντάγραμμο. Ήταν μόλις 43 ετών όταν «έσβησε» στις 2 Φεβρουαρίου 1980 στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Πειραιώς.

Μη χάσετε την πρεμιέρα των «Πρωταγωνιστών»!

Posted by Σταύρος Θεοδωράκης on Thursday, October 6, 2022

«Την Αμερική θα τη διέγραφα, την εικόνα του άρρωστος. Ο δικός μου, ο βασιλιάς μου, δεν ήταν αυτός ο άνθρωπος. Ήταν σαν πλάνο ταινίας. Δεν είχε καμία σχέση με τον πατέρα μου. Η τελευταία φορά που τον είδα ήταν πολύ καταβεβλημένος», συνέχεισε.

«Η τελευταία στιγμή που μοιράστηκε μαζί του ήταν στο θεατράκι στο Πόρτο Ράφτη που μου τραγούδησε. Είναι από αυτά που μένουν μέσα σου και σε σφραγίζουν», εκμυστηρέυτηκε.

«Θα γερνούσε στον Ψηλορείτη, σαν το αγρίμι, δεν μπορούσες να τον φυλακίσεις. 42 χρόνια μετά είμαστε εδώ και το συζητάμε» είπε χαρακτηριστικά για τον πατέρα της.