Το BBC κάνει στροφή 180 μοιρών στην οικονομική πολιτική του και αποφάσισε να προχωρήσει σε περικοπή 1.000 θέσεων εργασίας και να καταργήσει τηλεοπτικά προγράμματα, καθώς θέλει να στραφεί σε ψηφιακές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο βρετανικός κολοσσός ΜΜΕ αποφάσισε να ακολουθήσει πολιτική εξοικονόμησης πόρων, καθώς το κοινό του γερνάει και μειώνεται, ενώ ταυτόχρονα έχει σε εξέλιξη κόντρα με την βρετανική κυβέρνηση, η οποία αποφάσισε να σταματήσει για δύο χρόνια ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Έτσι, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στοχεύουν στην εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων λιρών ετησίως (586 εκατομμύρια ευρώ), συμπεριλαμβανομένων 200 εκατομμυρίων για να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ελλείμματος.

Τα υπόλοιπα θα επενδυθούν σε ψηφιακές υπηρεσίες «για να οικοδομηθεί ένα BBC που θα δίνει προτεραιότητα στις ψηφιακές υπηρεσίες, κάτι πραγματικά καινούργιο (…) μια θετική δύναμη για το Ηνωμένο Βασίλειο και για τον κόσμο», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος Τιμ Ντέιβι σε ένα μήνυμα προς το προσωπικό.

Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η δημιουργία ενός ενιαίου ειδησεογραφικού καναλιού BBC News για το βρετανικό και το διεθνές κοινό, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι ξεχωριστό, «διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα μετάδοσης ξεχωριστού περιεχομένου ανάλογα με το γεγονός».

Θα σταματήσει να μεταδίδεται το παιδικό κανάλι CBBC (για παιδιά 6-12 ετών) και το πολιτιστικό BBC 4, το περιεχόμενο του οποίου επομένως θα μεταδίδεται διαδικτυακά.

Ορισμένες ξενόγλωσσες υπηρεσίες θα είναι επίσης διαθέσιμες μόνο στο διαδίκτυο, ενώ η ραδιοφωνική μετάδοση από τα μακρά κύματα θα καταργηθεί σταδιακά έπειτα από διαβουλεύσεις με τις ναυτιλιακές υπηρεσίες.