Ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι Πρωταγωνιστές ταξίδεψαν στην «τραυματισμένη» Ουκρανία. Η κάμερα της εκπομπής που μεταδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης (10/3) κατέγραψε τη φυγή των παιδιών και των γυναικών στα σύνορα Ουκρανίας – Ρουμανίας, τη ζωή στα καταφύγια, τους ερημωμένους δρόμους μόλις πέσει το φως και αρχίσουν να ηχούν οι σειρήνες, την κάθοδο ελληνόγλωσσων Ουκρανών με πούλμαν στην Αθήνα, την αντίσταση των γυναικών και των εφήβων που έχουν πάρει πάνω τους τον εφοδιασμό των στρατιωτών στο μέτωπο.

Πρόσφυγες, που έχουν ξεφύγει από τον σιδερένιο κλοιό των Ρώσων στο Κίεβο, διηγήθηκαν στον Σταύρο Θεοδωράκη τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν, αλλά και τα όνειρα για μια ειρηνική ζωή υπό την σκέπη της Ευρώπης.

«Ο σύζυγός μου έφυγε για τον πόλεμο, ο γιος μου το ίδιο. Φοβάμαι να μείνω εδώ μόνη μου, είμαι άρρωστη», είπε στον Σταύρο Θεοδωράκη μια γυναίκα. «Κλείστε τον ουρανό πάνω από την Ουκρανία. Σας ικετεύω», του είπε μία άλλη.

Πράσινα και καφέ ρούχα είναι περιζήτητα στην Ουκρανία αυτές τις μέρες. Γυναίκες και νέοι κόβουν κορδέλες τα ρούχα που τους πάνε οι εθελοντές. «Το σχολείο έχει μετατραπεί σε καταφύγιο και κέντρο εφοδίων. Θα βρείτε γυναίκες που μιλούν ρωσικά. Ο πόλεμος μας ένωσε. Οι φαντάροι μας πρέπει να μας φέρουν τη νίκη, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά».

Στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ, μικρά αγοράκια παίζουν ανέμελα, όσο τα πιο μεγάλα και οι γυναίκες ετοιμάζουν δίχτυα καμουφλάζ.

«Καίγονται σπίτια, ρίχνουν βόμβες, ακούγονται πυροβολισμοί. Εδώ ακούμε τις σειρήνες και πηγαίνουμε στο καταφύγιο, αλλά δεν πέφτουν βόμβες. Η Ρωσία βομβαρδίζει τα πάντα και καίγονται σπίτια. Εμείς θα νικήσουμε τη Ρωσία και όλα θα πάνε καλά», είπε ένα μικρό αγοράκι.

Ένας πατέρας οδήγησε την οικογένειά του σε ασφαλές μέρος και θα επιστρέψει στον πόλεμο.

«Η ζωή μας ανατράπηκε σε μια νύχτα. Τα αφήσαμε όλα στο Κίεβο, οι Ρώσοι μας έκαναν πρόσφυγες. Πρέπει να χωρίσουμε, ο άντρας μου θα επιστρέψει να υπερασπιστεί τη χώρα μας», είπε η γυναίκα και πρόσθεσε ο άντρας: «Δεν είχα άλλη επιλογή, το σπίτι δεν υπάρχει πια. Έπρεπε να σώσω την οικογένειά μου και να πολεμήσω για τη χώρα».