Μπορεί πέρσι, να αναβλήθηκε, η στιγμή όμως που οι ποδοσφαιρόφιλοι θα παίξουν… μπάλα έφτασε.

Γράφει η Σοφία Πελεκάνου

Το Euro 2020 το οποίο αναβλήθηκε πέρυσι λόγω της πανδημίας θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 11 Ιουνίου έως και τις 11 Ιουλίου και ο Ant1 μπήκε… δυνατά στο παιχνίδι αφού έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα των αγώνων.

Αυτό ήταν κίνηση ματ από τον σταθμό του Αμαρουσίου αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου θα μεταδοθεί από ένα ιδιωτικό κανάλι. 

Εκτός όμως από τους αγώνες ποδοσφαίρου, ο Ant1 θα ρίξει στη μάχη της τηλεθέασης και αφιερωματικές εκπομπές τις οποίες, οι υπεύθυνοι του σταθμού, φιλοδοξούν να ευχαριστηθούν και να προτιμήσουν οι τηλεθεατές.

Σήμερα, Τρίτη 1η Ιουνίου, ο Τζώρτζης Ποφάντης, Chief Content Officer του Ant1 παρουσίασε το πρόγραμμα του καναλιού για το Euro 2020 σε μια online συνάντηση με εκπροσώπους των media.

«Στην παρουσίαση προγράμματος τον Σεπτέμβριο του 2019, είχα ανακοινώσει την απόκτηση των δικαιωμάτων του Euro 2020 από τον Ant1, και είχα δηλώσει ενθουσιασμένος ως Διευθυντής Προγράμματος, αλλά και ως ποδοσφαιρόφιλος. Έπρεπε να περιμένουμε έναν χρόνο παραπάνω λόγω της πανδημίας, αλλά σε 10 μέρες αρχίζει το ματς!».

Άνοιξε ο δρόμος για την προβολή κι άλλων διοργανώσεων

Οι 24 κορυφαίες εθνικές ομάδες της Ευρώπης θα αναμετρηθούν σε 11 πόλεις, με τον μεγάλο τελικό και τους δύο ημιτελικούς να διεξάγονται στο Λονδίνο, στο εμβληματικό Στάδιο Wembley.

Οι 51 αγώνες του Euro 2020 θα μεταδοθούν από τον Ant1, από το Makedonia και μέσω των πλατφορμών του σταθμού. Από αυτούς τους 51 αγώνες, οι 45 θα μεταδοθούν live ενώ οι 6 θα είναι μαγνητοσκοπημένοι.

Είναι η πρώτη φορά που ένα ιδιωτικό κανάλι προβάλει μια τόσο μεγάλη και σημαντική διοργάνωση και γι’ αυτό το λόγο, ο Ant1 συνεργάστηκε με τη Nova.

«Μέχρι το 2022 νομίζω θα έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε και πιο διαδραστικές δυνατότητες που αυτήν την στιγμή δεν εκμεταλλευόμαστε. Μοιραζόμαστε τεχνογνωσία με τη Nova και θέλουμε να δούμε αν αυτό το μοντέλο λειτουργήσει και για άλλες διοργανώσεις» τόνισε ο κ. Ποφάντης αφήνοντας «ανοιχτό» το παράθυρο για την προβολή και άλλων διοργανώσεων στο μέλλον.

Όσο για το ποιας διοργάνωσης τα δικαιώματα θα μπορούσε να «χτυπήσει» ο Ant1 στο μέλλον; «Το Euro 2024 και 2028 έχουν ήδη κατοχυρωθεί στην ΕΡΤ οπότε το μόνο που μένει είναι το Mundial του 2026 που δεν έχει μπει ακόμα σε διαδικασία δημοπρασίας. Δεν θα χτυπήσουμε την Super League!» ξεκαθάρισε ο κ. Ποφάντης.

Ποιος θα σφυρίξει την έναρξη

Η πρεμιέρα του Euro 2020 θα γίνει την Παρασκευή 11 Ιουνίου στις 22:00 με τον αγώνα Ιταλία-Τουρκία.

Μια ώρα όμως νωρίτερα, ο Ant1 θα σφυρίξει την έναρξη του μεγάλου ποδοσφαιρικού event.

Στις 21:00 ο Γρηγόρης Παπαβασιλείου, ο Γιώργος Λιώρης και ο Αντώνης Καρπετόπουλος, μέσα από την εκπομπή «ΕUROSHOW», θα καλωσορίσουν τους τηλεθεατές και θα παρουσιάσουν την Τελετή Έναρξης του EURO 2020, δίνοντας, στη συνέχεια, το μικρόφωνο στους εκφωνητές του αγώνα της πρεμιέρας που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη.

Η εκπομπή θα επιστρέψει ξανά στον τηλεοπτικό αέρα του Ant1, μετά το τέλος του αγώνα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα για να σχολιάσει τα πάντα.

Πώς διαμορφώνεται το πρόγραμμα του Ant1

Η έναρξη του Euro 2020 έφερε ντόμινο αλλαγών στο πρόγραμμα του Ant1 ο οποίος αποφάσισε να ρίξει πρόωρη αυλαία σε πετυχημένες σειρές, όπως είναι οι «Άγριες Μέλισσες» προκειμένου να προσφέρει άφθονο ποδόσφαιρο στους τηλεθεατές.

Το καθημερινό πρόγραμμα του σταθμού διαμορφώνεται ως εξής:

  • Στις 15:00 θα βγαίνει στον «αέρα» το «EURODAY» και οι Δημοσθένης Γεωργακόπουλος και  Ηλίας Βλάχος θα παρουσιάζουν τα παιχνίδια της ημέρας και θα αναλύουν τις συνθέσεις των ομάδων, καθώς και την πορεία και το μέλλον τους στη διοργάνωση. Επίσης, θα σχολιάζουν τις καλύτερες φάσεις των αγώνων της προηγούμενης ημέρας και θα δίνουν πάσα στο πρώτο παιχνίδι της αγωνιστικής που θα ξεκινά στις 16:00.
  • Κατά τη διάρκεια του Euro 2020, και συγκεκριμένα από 12 Ιουνίου έως και 3 Ιουλίου, το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του σταθμού θα μεταδίδεται στις 18:00. Από τις 6 Ιουλίου, το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων θα επιστρέψει στις 18:50. 
  • Στις 19:00, θα προβάλλεται ο δεύτερος αγώνας της ημέρας.
  • Στις 21:00 θα βγαίνει στον αέρα η… χιουμοριστική νότα του ποδοσφαίρου, όπως την χαρακτήρισε ο κ. Ποφάντης, η εκπομπή «Παίξτε Μπάλα». Σταύρος Σβήγκος, Γιώργος Λέντζας, Νικόλας Ράπτης και Χάρης Νταρζάνος θα σχολιάζουν με χιούμορ τους αγώνες και τους πρωταγωνιστές της διοργάνωσης όπως ακριβώς κάνουν και οι παρέες που μαζεύονται σε ένα σπίτι για να δουν μπάλα. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης εκπομπής, είναι πως οι παρουσιαστές θα συζητούν για την επιρροή του ποδοσφαίρου στην ποπ κουλτούρα.
  • Στις 22:00, θα ακολουθεί ο τρίτος αγώνας της ημέρας. 
  • Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, η εκπομπή «EUROSHOW» θα «κλείνει» το ποδοσφαιρικό δεκάωρο πρόγραμμα της ημέρας, σχολιάζοντας τα πάντα γύρω από τoυς αγώνες.

Το «σύνδρομο στέρησης» των ποδοσφαιρόφιλων και το στοίχημα της τηλεθέασης

Ο Ant1 προχώρησε σε ένα μεγάλο εγχείρημα με την αγορά των δικαιωμάτων του Euro 2020 και η ερώτηση η οποία προκαλείται είναι μια. «Γιατί να πετύχει αυτό;» Η απάντηση ήρθε δια στόματος Τζώρτζη Ποφάντη ο οποίος τόνισε ότι: «Νομίζω ότι όσοι αγαπάμε το ποδόσφαιρο είχαμε… σύνδρομο στέρησης. Όποιο αγώνα παρακολουθήσαμε το προηγούμενο διάστημα είχε αυτό το κενό. Ιστορικά και το Euro και το Mundial χαρίζουν υψηλές τηλεθεάσεις γιατί ο κόσμος παρακολουθεί υψηλού επιπέδου ποδόσφαιρο».

Πόσο πιθανό είναι όμως σε μια διοργάνωση που δεν συμμετέχει η Ελλάδα, οι τηλεθεατές να επιλέξουν να την παρακολουθήσουν.

Ως γνήσιος ποδοσφαιρόφιλος, ο Τζώρτζης Ποφάντης εξήγησε: «Κακά τα ψέματα, ελληνική συμμετοχή υπάρχει 1 στις 4 τελευταίες διοργανώσεις. Εννοείται ότι αν υπήρχε η Εθνική Ελλάδος θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ιστορικά όμως δεν κάνει φοβερή διαφορά. Και το Euro και το Mundial έχουν ενδιαφέρον . Μακάρι να την είχαμε και μακάρι να βρεθούμε σε καλύτερη κατάσταση στην επόμενη διοργάνωση αλλά μετά το αποτέλεσμα με τη Γεωργία δεν νομίζω ότι έχουμε πολλές ελπίδες πρόκρισης».

Το κόστος του εγχειρήματος

Πόσο κοστίζει ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα όπως αυτό το οποίο έκανε ο Ant1 όμως. «Κοστίζει αρκετά και προσδοκάμε περισσότερα» απάντησε ο Τζώρτζης Ποφάντης και πρόσθεσε: «Σίγουρα, έχουμε κάνει τις μελέτες μας και το Euro δίνει υψηλά νούμερα τηλεθέασης και στους τρεις αγώνες της μέρας, ειδικά στην prime time».