Τη χορήγηση βραβείων για την ανάδειξη του έλληνα δημοσιογράφου-ανταποκριτή και της ΜΚΟ με τη σημαντικότερη προσφορά για τη χρονιά που πέρασε, αλλά και για την επιβράβευση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που διακρίθηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους θεσπίζει το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων (ΠΕΔιΣ) του Πανεπιστημίου.

Η επιλογή των υποψηφίων προς βράβευση έγινε από επιστημονική επιτροπή που συστάθηκε στο Τμήμα ΠΕΔιΣ και η τελική επιλογή έγινε κατόπιν ανοιχτής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Η ψηφοφορία έχει ολοκληρωθεί και το βραβείο του έλληνα διεθνούς ανταποκριτή διεκδικούν οι Γιάννης Μπεχράκης, Πάνος Χαρίτος, Αριάνα Φερεντίνου, Μαρία Ζαχαράκη και Πέτρος Παπακωνσταντίνου. Η επιλογή τους έγινε με βάση την ενεργή παρουσία τους στην καρδιά των διεθνών εξελίξεων και των εμπόλεμων ζωνών, στη Συρία, την Τουρκία και την Αίγυπτο.

Στην κατηγορία Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης βραβείο διεκδικούν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες «Αμυμώνη», η Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων «Άρσις», ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού «Κιβωτός του κόσμου», το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης «Δεσμός», η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για την καταπολέμηση της σπατάλης του περισσευούμενου φαγητού «Μπορούμε», ο Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων Ροδόπης «Περπατώ» και το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο για την Ανάπτυξη Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας «PRAKSIS».

Τα βραβεία του ΠΕΔιΣ δημιουργήθηκαν με στόχο την ανάδειξη του συσχετισμού της θεωρητικής κατάρτισης με την εμπειρική γνώση και την ενίσχυση της σύνδεσης του τμήματος με την αγορά εργασίας και ευρύτερα την ελληνική κοινωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο θεσπίζει τα βραβεία ειδικών κατηγοριών με στόχο την αναγνώριση και ανάδειξη του έργου φορέων και δρώντων σε συναφείς τομείς με το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε η βράβευση κάθε χρόνο μιας ΜΚΟ για την προσφορά και στήριξη ευπαθών ομάδων και ενός ανταποκριτή στο εξωτερικό για τη συνεισφορά του στην αντικειμενική, σφαιρική και χωρίς προκαταλήψεις ενημέρωση για διεθνείς σημαντικές εξελίξεις.

Επίσης, θα επιβραβευτούν οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος, οι οποίοι διακρίθηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, είτε για τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις, είτε για την προσφορά έργου σε δράσεις του τμήματος, όπως η διεξαγωγή έρευνας και η διοργάνωση εκδηλώσεων.