Το «Raised by Wolves» είναι δημιούργημα του Aaron Gozikowski και… προσγειώθηκε στο HBO. H νέα αυτή sci-fi σειρά του ΗΒΟ δημιουργήθηκε υπό την επίβλεψη του Ridley Scott και ήταν από τις αναμενόμενες της χρονιάς.

Υπόθεση

Η σειρά, όπως μας ενημερώνει το lordoftheseries.gr περιλαμβάνει έναν ενδιαφέρον συνδυασμό από androids που αποικούν ένα πλανήτη, θρησκόληπτους ανθρώπους, απολιθώματα δεινοσαύρων και ερημικούς πλανήτες. Στην πρεμιέρα είδαμε ένα ζευγάρι androids, φορώντας ολόσωμες στολές, να προσγειώνονται σ’ έναν ακατοίκητο και ερημικό πλανήτη, τον Kepler 22b. Από κει και πέρα, η πλοκή γρήγορα εκτυλίσσεται.

H ιστορία στηρίζεται κυρίως στις ερμηνείες των Amanda Collin (Mother) και Abubakar Salim (Father) , ενώ τα συμβάντα φτάνουν σταδιακά σε μια κορύφωση. Ως γονείς, η ικανότητά τους να κάνουν αυτόν τον κόσμο πειστικό, είναι ζωτικής σημασίας για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του κοινού.

Και αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός συνδυασμού διαφοροποιημένων επιλογών και ανεπιτήδευτων οπτικών εφέ. Με τα δύο αυτά στοιχεία να συλλειτουργούν επιτυχώς, η πραγματικότητά τους εξελίσσεται σχεδόν σε κάθε λεπτό, καθώς αρχίζουν να δημιουργούν το αυτοσχέδιο αγροτικό σπίτι τους, παράλληλα με μια νέα οικογένεια.

Εντυπώσεις

Οπτικά, το Raised By Wolves είναι εκπληκτικό, κάτι αναμενόμενο λόγω της ανάμειξης του Scott. Η σύγκριση με γνωστά sci-fi franchises φαντάζει αναπόφευκτη. Η σειρά όμως είναι κάτι παραπάνω από άλλη μια πρόταση επιστημονικής φαντασίας.

Η σειρά θέτει ερωτήματα, που απασχολούν την ανθρωπότητα εδώ και χρόνια, και ο Scott έχει θίξει επανειλημμένως στη καριέρα του.

Η τεχνητή νοημοσύνη και η πιθανότητα συνειδητότητας άψυχων αντικειμένων θίγονται ​ξανά και ξανά. Θέματα που όχι μόνο είναι ανοιχτά προς συζήτηση, αλλά φαίνεται να είναι ο πρωταρχικός σκοπός πίσω από αυτήν την πλοκή καθ ‘όλη τη διάρκεια της σειράς.

Υπέρ

Καθώς η Μητέρα και ο Πατέρας μεγαλώνουν τα παιδιά τους και οι εξωτερικές απειλές εντείνονται, τα παραπάνω ερωτήματα, απαντώνται πιο δύσκολα. Οι αντίθετες απόψεις και από τις δύο πλευρές ως προς την εγκυρότητα της θρησκείας, μετατρέπουν τη σειρά από ένα απλό επιστημονικό μελόδραμα σε κάτι πιο αμφιλεγόμενο.

Ο δημιουργός της, Aaron Gozikowski δημιουργεί για τα παιδιά, τους ενήλικες και τα androids μια πλούσια λεπτομερή ιστορία στο παρασκήνιο, που τροφοδοτείται μέσω συγκεκριμένων αναδρομών.

Κατά

Δυστυχώς, η σειρά Raised By Wolves κάπου στη πορεία, αρχίζει και λοξοδρομεί. Υπάρχουν αμέτρητες δυνατότητες που προσφέρουν αμέτρητες αποκλίσεις, αλλά χωρίς παραμέτρους, περιστασιακά κουράζει. Οι χρονικές μεταβάσεις μπρος – πίσω, ναι μεν δίνουν ένα δραματικό πλαίσιο για το κοινό, αλλά δεν είναι εξίσου ενδιαφέρουσες. Όταν τα υπό εξέταση ζητήματα περιλαμβάνουν τη γονική μέριμνα, την πλαστοπροσωπία και την κατήχηση ανηλίκων σε θρησκευτικές ομάδες, κάπου το σενάριο αρχίζει να χάνεται. Τελικά, κάποια ερωτήματα μένουν αναπάντητα, αφήνοντας το κοινό με αρκετά κενά στην ιστορία.

Με τους τεχνοκράτες άθεους από τη μία πλευρά και τους θρησκευτικούς ζηλωτές από την άλλη, η αντιμετώπιση της ηθικής ορθότητας των μηχανών ή των ανθρώπων από γονική άποψη είναι πολύ διανοητικό βήμα. Σε αυτό το σημείο έχει παραβιαστεί η γραμμή μεταξύ mainstream sci-fi μίνι σειράς και μικρών επιστημονικών ομιλιών. Βέβαια, σε όσους αρέσει το σκληροπυρηνικό sci-fi, αυτή η σειρά είναι για εσάς. Αν πάλι δεν είστε συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους σειρές, το Raised By Wolves απαιτεί τεράστια επένδυση.

Tελική Ετυμηγορία

Παρά τις αναλυτικές ιστορίες για τους πρωταγωνιστές, φαίνεται ότι η σειρά θυσιάζει την ανάπτυξη χαρακτήρων εις βάρος της αντιμετώπισης μεγαλύτερων παγκόσμιων προβλημάτων. Για αυτόν τον λόγο, αν και είναι τεχνικά εκπληκτική, για τα τηλεοπτικά δεδομένα, υποβόσκει ένα απρόσωπο ύφος, που μειώνει κάθε πιθανότητα συναισθηματικής σύνδεσης. Οι πανοραμικές εικόνες, οι άψογες σκηνές οπτικών εφέ και το μεγαλεπήβολο σύμπαν του, το Raised by Wolves μπορεί να κερδίσουν το κοινό, αλλά κάποια ερωτήματα και κενά σίγουρα θα τον προβληματίσουν.

H σειρά ανανεώθηκε για 2η σεζόν.