Την ανάγκη απόλυτου σεβασμού στους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας από όλους τους λειτουργούς της Ενημέρωσης, ιδιαίτερα σ’ αυτή την κρίσιμη προεκλογική περίοδο, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ, με αφορμή τις διαμαρτυρίες για το αν έπρεπε να μεταφραστεί με τις λέξεις «λιτότητα» ή «μέτρα εξυγίανσης» η επίμαχη παράγραφος της ανακοίνωσης της γερμανικής καγκελαρίας, για την επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα.

Το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), «εκφράζοντας όλο το δημοσιογραφικό κόσμο, διακηρύσσει την απόλυτη αντίθεσή της στην αλλαγή ή παραποίηση ενυπόγραφου δημοσιογραφικού κειμένου, από οιονδήποτε, χωρίς συναίνεση του συντάκτη του, εφόσον μάλιστα διατηρείται η υπογραφή του».

Όπως αναφέρει, «αποκρούει οποιαδήποτε παρέμβαση, από κυβερνητικό, πολιτικό ή εργοδοτικό παράγοντα, στα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα και οργανισμούς Ενημέρωσης, για τον τρόπο άσκησης και το περιεχόμενο του έργου του δημοσιογράφου».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΣΥ, η υπεράσπιση της ελευθεροτυπίας, με ακλόνητη και ασυμβίβαστη εναντίωση σε κάθε απόπειρα ή ενέργεια λογοκρισίας, είναι το βασικό και ύψιστο καθήκον όλων των δημοσιογράφων και των συνδικαλιστικών φορέων τους. «Η ΠΟΕΣΥ παραμένει αταλάντευτη σ’ αυτό το καθήκον και θα συνεχίσει τον αγώνα της προς κάθε κατεύθυνση, υπερασπίζοντας τις δημοκρατικές και συνταγματικές αρχές ελευθερίας του Τύπου και των δημοσιογράφων», καταλήγει η ανακοίνωση.