Όταν ακούμε για τη NASA, σκεφτόμαστε εκπληκτικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας, όπως τις προσσεληνώσεις, την αναζήτηση εξωγήινης ζωής, τη δυνατότητα εποίκισης του Άρη κτλ.

Οι δημόσιες σχέσεις του Διαστημικού Οργανισμού και η επιλεκτική χρήση της Ιστορίας, ίσως συνέβαλαν στη λήθη των τραγικών συμβάντων κάποιων διαστημικών αποστολών.

Το docuseries Challenger: Το Final Flight παρουσιάζει μια τραγωδία – ένα πρωτοφανές γεγονός που συγκλόνισε ένα έθνος όπως μας ενημερώνει το lordoftheseries.gr.

Το πλήρωμα του Διαστημικού Λεωφορείου

Η αληθινή ιστορία

Στις 28 Ιανουαρίου 1986, το διαστημικό λεωφορείο Challenger απογειώθηκε. Μόλις 70 δευτερόλεπτα από την απογείωσή του, οι πύραυλοι καυσίμων εξερράγησαν σκοτώνοντας το επταμελές πλήρωμα. Το συμβάν χαρακτηρίστηκε ως , καταστροφικό» και αποδόθηκε σε μια «σημαντική μηχανική δυσλειτουργία ».

Πριν από το τραγικό συμβάν, η ΝASA πλάσαρε τα διαστημικά ταξίδια και για το ευρύ κοινό, γι’ αυτό και σ’ αυτή τη προγραμματισμένη εκτόξευση συμπεριλαμβανόταν στην αποστολή και μια μη αστροναύτης: η δασκάλα Christa McAuliffe.

Φυσικά, αυτά ήταν μεγάλα νέα εκείνη την περίοδο. Από τη σκοπιά της NASA, αυτή ήταν μια κίνηση δημοσίων σχέσεων για να κερδίσει όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα υπήρχαν σχέδια για τη δασκάλα να διδάξει στους μαθητές της από το διάστημα! Το διάστημα είχε γίνει μια επιχείρηση ψυχαγωγίας όσο και επιστημονικής έρευνας. Από μια εταιρική άποψη, η NASA έπρεπε να διατηρήσει το δημόσιο ενδιαφέρον άρα και τη κρατική επιχορήγηση.

Η έκρηξη λίγο μετά την απογείωση

Εντυπώσεις

Το docuseries του Netflix Challenger: The Final Flight είναι μια «βαριά» σειρά ντοκιμαντέρ, λόγω θεματικής. Παρουσιάζει συγκεκριμένα γεγονότα σε συνδυασμό με σημαντικό αρχειακό υλικό, που συνάδει με το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το docuseries ενίοτε βασίζεται μόνο σε αρχειακό υλικό, κάτι που αξιοποιείται θετικά, τροφοδοτώντας το κοινό με τις σωστές πληροφορίες την κατάλληλη στιγμή.

Το Challenger: Το Final Flight καταφέρνει να αποτυπώσει και το συναισθηματικό αντίκτυπο εκείνων των ημέρων, τον πόνο και την αγωνία που επέφερε ένα «εθνικό» δυστύχημα.

Η σειρά ερευνά τα αίτια της καταστροφής, τα οποία άλλαξαν οριστικά τον τρόπο λειτουργίας της NASA. Παρουσιάζει τις ασαφείς δομές διακυβέρνησης, την αλαζονεία, τους λανθασμένους ελέγχους και τη πίεση για τη τήρηση του χρονοδιαγράμματος για τη διατήρηση των κρατικών προϋπολογισμών.

Eπίσης, εξετάζει πώς μια τεχνοκρατική προσέγγιση περιφρονεί τις ανθρώπινες ζωές. Πώς οι προειδοποιήσεις μπορούν να αγνοούνται και τα πιθανά προβλήματα να αποσιωπώνται.

Tελική Ετυμηγορία

Το Challenger: The Final Flight ρίχνει φως στη σκοτεινή ιστορία της NASA και ταυτόχρονα, δείχνει πώς η ανθρώπινη αποτυχία μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα επιτεύγματα. Αν το παρακολουθήσετε, ίσως εξοργιστείτε και εσείς με τους λανθασμένους χειρισμούς της ΝASA. Όλα αυτά γίνονται με τη βοήθεια αρκετού αρχειακού υλικού, μαρτυρίες συγγενών και εμπλεκόμενων, χωρίς καμία αίσθηση «κιτρινισμού».