Δικαστική «βόμβα» ανατρέπει μια πάγια τηλεοπτική πρακτική

Η δικαίωση Μαστοράκη και οι συνέπειές της στα κανάλια


MEDIA
10:31
23/08/2013
Δικαστική «βόμβα» ανατρέπει μια πάγια τηλεοπτική πρακτική
11
loading

Απόφαση σταθμό, η οποία αναμένεται να αλλάξει το τηλεοπτικό τοπίο έτσι όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, έλαβε πριν από λίγες ημέρες το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Το δικαστήριο δικαίωσε τον Νίκο Μαστοράκη, ο οποίος είχε κινηθεί δικαστικά εναντίον των τηλεοπτικών σταθμών Alpha και Star για να διασφαλίσει τα πνευματικά του δικαιώματα.

Ο σκηνοθέτης έκανε ασφαλιστικά μέτρα στον Alpha για τις εκπομπές «Ελένη» και «Chart Show» και στη «Μεσημεριανή μελέτη» του Star, επειδή πρόβαλλαν αποσπάσματα από εκπομπές του χωρίς να ζητήσουν την άδειά του.

Ο Μαστοράκης επικαλέστηκε προσβολή των περιουσιακών και ηθικών δικαιωμάτων του που απορρέουν από το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας και ζήτησε την προσωρινή προστασία του δικαιώματός του, δηλαδή την απαγόρευση οποιασδήποτε χρήσης, εκμετάλλευσης, αναπαραγωγής και διαφήμισης των επίδικων εκπομπών, έως ότου εκδικασθούν οι σχετικές κύριες αγωγές.

Το δικαστήριο, ερμηνεύοντας το Ν.2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας, διαπίστωσε προσβολή πνευματικών δικαιωμάτων, αφού ο νόμος ρητά ορίζει ότι, απαγορεύεται η δημόσια αναπαραγωγή και η εμπορική εκμετάλλευση των πνευματικών έργων, χωρίς την άδεια του δημιουργού και την καταβολή εύλογης αποζημίωσης.

Ως εκ τούτου έκανε δεκτά τα αιτήματα του Νίκου Μαστοράκη διατάσσοντας ασφαλιστικά μέτρα κατά των δύο τηλεοπτικών σταθμών, με την απειλή χρηματικών ποινών 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση, ακόμα και ποινών προσωπικής κράτησης δύο μηνών.

Η απόφαση ανατρέπει μια πάγια τηλεοπτική πρακτική, κατά την οποία γίνεται μαζική χρήση αποσπασμάτων οπτικοακουστικού υλικού, χωρίς – στη συντριπτική πλειοψηφία- να έχει ληφθεί η άδεια από τον πνευματικό δημιουργό.

Ερώτημα είναι το τι θα γίνει με τα προγράμματα που στηρίζονται ως επί το πλείστον σε αποσπάσματα άλλων εκπομπών (όπως π.χ. «Ράδιο Αρβύλα, «Αλ Τσαντίρι Νιουζ, «Όλα», «Δέστε τους» κλπ).

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Peirasmos

  Πω πω και είχα μια καούρα τι θα δείχνουν οι κρυο(π)ωλοι του Ράδιο Αρβύλα.. Όλη μέρα αυτό σκέφτομαι..

 2. avatar KISSmyASS

  έτσι βεντούζα

 3. avatar Αντίοχος Αχαρνεύς

  Φίλτατοι αύνέλληνες καί φίλτατες συνελληνίδες χαιρετώ, καθώς αρθρογραφώ πρώτη φορά στο παρό ανταλλακτήριο ιδεών. Επί του προκειμένου, συνιστώ την άμεση αποθήκευση του ισχύοντος Ελληνικού συντάγματος από την ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές σας, χάριν άμεσης καί διαρκούς μελέτης του, επί πλείστων τέτοιων θεμάτων. Επί του προκειμένου, σχετικώς με τον τύπο αναφέρονται το άρθρο14Σ. περί των εντύπων(περιοδικών, εφημερίδων κ.λ.π.) καί το άρθρο 15 Σ. περί των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης(π.χ. τηλεοπτικών καί ραδιοφωνικών σταθμών, φωνογραφίας, κινηματογράφων, ραδιοφωνίας κ.λ.π.). Επομένως, αξίζει να μελετηθούν καί να παρατεθούν από κάθε πολίτη επί του προκειμένου σε σχετικά θέματα.-

 4. avatar Duke

  αρχίστε να βάζετε κανένα ντοκιμαντέρ και ίσος ξανανοίξουμε την τηλεόραση
  όχι άλλο έζελ (ναι εκεί είμαι ακόμα)

 5. avatar atsalomagas

  Ευγε!!! Λιγοτερα σκουπιδια στην τιβι! Αντε με το καλο και στο διαδικτυο!!

 6. avatar blacksheep

  Απαντώ στο τελευταίο ερώτημα του άρθρου...
  Να σταματήσουν όλες αυτές οι εκπομπές εύκολης τηλεθέασης και επιτέλους οι υπεύθυνοι των καναλιών να βάλουν κάτω το μυαλό τους για να κάνουν εκπομπές ανθρώπινες για μας και τα παιδιά μας.
  Χιούμορ δεν σημαίνει μόνο χαζοκαλαμπούρι. Υπάρχουν και σκεπτόμενοι ακόμα τηλεθεατές.
  Αποβλακωθήκαμε τόσα χρόνια...

  1. avatar tzabaman

   Αφού νιώθεις ότι αποβλακώνεσαι, γιατί απλώς απλώς δεν κλείνεις την τηλεόραση?

   1. avatar foreigner

    Γιατί απλούστατα έχει δικαίωμα στην τηλεθέαση με ποιότητα! Εύκολη η απάντηση "κλείσε την τηλεόραση" και έχει βολέψει επί δεκαετίες τη συσσώρευση σαβούρας στην ελληνική (ιδιωτική) τηλεόραση!

    1. avatar tzabaman

     Εδώ κάνεις ένα τεράστιο λάθος αγαπητέ. Καταρχάς η τηλεόραση είναι ένα καθαρά ΜΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ψυχαγωγικό μέσο. Μπορείς να ζήσεις και χωρίς αυτή. Όπως ΜΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ψυχαγωγικό μέσο είναι και το ποδόσφαιρο. Δεν σε υποχρεώνει κανείς να πας στο γήπεδο, αν γουστάρεις πας. Ποιός ο καλύτερος λοιπόν τρόπος να διαμαρτυρηθείς για ενα σαβουροπρόγραμμα??? Απλώς δεν το παρακολουθείς και δεν του δίνεις τηλεθέαση... Προφανώς για να έχει μαζευτεί σαβούρα, ο κόσμος την παρακολουθεί. Τώρα αυτό περί διακαιωμάτων που αναφέρεις, είναι προτιμότερο να απαιτήσουμε ως λαός τα τα δικαιώματα μας σε πιο πιο σοβαρά πράγματα όπως υγεία, παιδεία κτλ. και όχι στην "τηλεθέαση με ποιότητα" ή αντίστοιχα στο "ποιοτικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου"...

   2. avatar franklin

    ¨Ελα ντε ! Αλλά μην ψάχνεις λογική στον πιο παράλογο λαό.

 7. avatar franklin

  Να στραφεί στην πραγματική ζωή θα πω εγώ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει