Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr, το επεισόδιο της εκπομπής «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς» με τίτλο «ΕΣΑμεΑ», παραγωγής 2009.

Το επεισόδιο αναφέρεται στην ιστορία και το έργο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), του τριτοβάθμιου κοινωνικο-συνδικαλιστικού φορέα του αναπηρικού κινήματος της χώρας.

Εκπρόσωποι της ΕΣΑμεΑ και μέλη άλλων οργανώσεων του αναπηρικού κινήματος της χώρας, αναφέρονται στο ιστορικό της ίδρυσής της το 1989 και στο έργο της. Περιγράφονται οι προσπάθειες που προηγήθηκαν της ιδρυτικής πράξης από τις οργανώσεις ατόμων με αναπηρία και από τις οικογένειές τους, τα πρόσωπα που τη στελέχωσαν και οι σκοποί της. Παρουσιάζονται οι δραστηριότητες του φορέα σε σχέση με την εκπροσώπηση των αναπήρων στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία, καθώς και η συμβολή του στην υπεράσπιση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος για όλες τις κατηγορίες αναπηρίας.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, με ειδική μνεία στην 3η Δεκεμβρίου 1982, όταν εγκρίθηκε για πρώτη φορά το δεκαετές παγκόσμιο πρόγραμμα δράσης του ΟΗΕ για τα άτομα με αναπηρία, που είχε ως αποτέλεσμα την καθιέρωσή της από το 1992 ως Διεθνούς Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Το ψηφιοποιημένο τεκμήριο συνοδεύεται από υπηρεσίες ακουστικής περιγραφής (για τα άτομα με προβλήματα όρασης) και υπηρεσίες νοηματικής περιγραφής και υπότιτλοι (για τα άτομα με προβλήματα ακοής).

Οι υπηρεσίες μπορούν να ενεργοποιηθούν πατώντας τα αντίστοιχα κουμπιά στα δεξιά της μπάρας ελέγχου του προγράμματος αναπαραγωγής πολυμέσων. Κατά την προβολή είναι αυτόματα ενεργοποιημένη η υπηρεσία των υποτίτλων.