«Ταξιγεύοντας» στο ελληνικό κρασί από την Κυριακή 3 Ιουνίου στις 19.00 στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για τη νέα εβδομαδιαία εκπομπή που επιδιώκει να φέρει κοντά στο ευρύ κοινό τα μυστικά της παραγωγής του οίνου (αμπελοκαλλιέργεια, οινοποίηση, εμφιάλωση), μέσα από τις γνώσεις και τις εμπειρίες των ανθρώπων που αφιέρωσαν τη ζωή τους σε αυτόν.

Η εκπομπή ξεκινά ένα ταξίδι στην ιστορία των ελληνικών ποικιλιών και στις προσπάθειες αναβίωσής τους από τους έλληνες οινοπαραγωγούς. Εκεί που η επιχειρηματικότητα νέων ανθρώπων στο χώρο του οίνου και η νέα τεχνολογία «παντρεύονται» με τις παραδόσεις, τις γεύσεις και τις μυρωδιές του τόπου τους.

Ο Κώστας Κολέτσας και η Μαρία Κόλλια παρουσιάζουν τόπους, ιστορίες και ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από το κρασί που έρχεται στο ποτήρι μας. Κάθε επεισόδιο μία στάση στον χάρτη της ελληνικής οινογεωγραφίας. Κάθε ταξίδι μια διαφορετική ποικιλία, μια νέα εμπειρία και φιλοσοφία, αλλά και μία σύγχρονη ιστορία γύρω από την εξέλιξη, την οικονομία αλλά και την κουλτούρα του κρασιού.

Ο οίνος σύμβολο φιλοξενίας, ευεξίας, μακροζωίας και λατρεμένο ποτό των αρχαίων προγόνων. Σύντροφος στις χαρές, βάλσαμο στις στενοχώριες, το κρασί, βασικό στοιχείο  διατροφής του Έλληνα, είναι στενά συνδεδεμένο με τη λαογραφία και τον πολιτισμό του.

Η αμπελοκαλλιέργεια και η οινοποιία συνδέονται ευθέως και αναλόγως με την εθνική μας ταυτότητα κι έχουν ρίζες βαθιές στην ελληνική παράδοση.

Οι συντελεστές της εκπομπή επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στις ελληνικές ποικιλίες κρασιών: Αγιωργίτικο, Μανδηλαριά, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Λιμνιώνα, Μονεμβασιά και άλλες πολύτιμες αυτόχθονες ποικιλίες, από τις οποίες παράγουμε κρασιά με Ονομασία Προελεύσεως, τοπικούς οίνους και πολλά εμφιαλωμένα επιτραπέζια κρασιά που κυκλοφορούν στην αγορά με εμπορικές ετικέτες.

Καθένα με τα δικά του χαρακτηριστικά, κουβαλάει στο μπουκάλι του και το βάρος της ιστορίας του τόπου παραγωγής του. Την ιστορία του αμπελώνα και των ανθρώπων που μοχθούν γι’ αυτό, των παραδόσεων, του πολιτισμού, του modus vivendi τους.

Η εκπομπή περιλαμβάνει ταξίδι στην οινοπαραγωγό περιοχή, γευσιγνωσία και δοκιμή στον τόπο παραγωγής του εκάστοτε κρασιού ή ποικιλίας, παρουσίαση ετικετών οίνου καθώς και μία γαστρονομική πρόταση.

Τέλος, μία πεντάλεπτη ενότητα καφέ, κατά την οποία ειδικός barista θα παρουσιάζει τρόπους παρασκευής και συμβουλές για πετυχημένο καϊμάκι, με παράλληλη ετοιμασία επιδόρπιου ή αφεψήματος.