Το αγεφύρωτο μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες δημοσιογράφους του BBC ήταν η αιτία που παραιτήθηκε η Κάρι Γκρέισι, αρχισυντάκτρια του τηλεοπτικού σταθμού, από τη θέση της στο Πεκίνο, σύμφωνα με ανοιχτή επιστολή της.

Το BBC έχει δεχτεί στο πρόσφατο παρελθόν επικρίσεις επειδή καταβάλλει υψηλότερους μισθούς στους άνδρες υπαλλήλους του και έχει δεσμευτεί να γεφυρώσει το μισθολογικό χάσμα μέχρι το 2020 σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τον Ιούλιο αποκάλυψε, στο πλαίσιο μιας συμβιβαστικής συμφωνίας με την κυβέρνηση, ότι πλήρωνε τον τότε νούμερο ένα παρουσιαστή του πέντε φορές περισσότερο σε σχέση με την πιο καλοπληρωμένη παρουσιάστριά του και ότι τα δύο τρίτα των τηλεοπτικών του δημοσιογράφων, που αμείβονταν με τουλάχιστον 150.000 στερλίνες, ήταν άνδρες.

Σε επιστολή της, η οποία δημοσιεύτηκε χθες στο προσωπικό της ιστολόγιο, η Γκρέισι δηλώνει ότι υπάρχει «κρίση εμπιστοσύνης» στο δίκτυο, στο οποίο έχει εργαστεί επί 30 χρόνια, και ότι αυτό «παραβιάζει τον νόμο περί ισότητας και αντιστέκεται στις πιέσεις για ένα δίκαιο και διάφανο μισθολογικό οργανόγραμμα».

Το BBC διαθέτει τέσσερις αρχισυντάκτες εξωτερικού -δύο άνδρες και δύο γυναίκες- εκ των οποίων η μια ήταν μέχρι σήμερα η Γκρέισι, όπως εξηγεί η ίδια.

Όταν το BBC έδωσε στη δημοσιότητα τους υψηλότερα αμειβόμενους στο πλαίσιο της περυσινής συμφωνίας η Γκρέισι πληροφορήθηκε ότι οι δύο άνδρες συνάδελφοί της αμείβονταν με τουλάχιστον 50% περισσότερα χρήματα σε σχέση με τις γυναίκες συναδέλφους τους με τις ίδιες ακριβώς αρμοδιότητες.

Σύμφωνα με την Γκρέισι, στη συνέχεια της δόθηκε αύξηση, η οποία ωστόσο «απείχε πολύ από το καθεστώς ισότητας» και έτσι την περασμένη εβδομάδα παραιτήθηκε από την θέση της στο Πεκίνο επιστρέφοντας στην προηγούμενη θέση που κατείχε στην αίθουσα σύνταξης του τηλεοπτικού σταθμού.

«Το BBC θα πρέπει να παραδεχτεί το πρόβλημα, να ζητήσει συγγνώμη και να θεσπίσει ένα ισότιμο, δίκαιο και διάφανο μισθολογικό οργανόγραμμα», είπε η ίδια ζητώντας ανεξάρτητη διαιτησία για τη διευθέτηση μεμονωμένων περιπτώσεων στο δίκτυο.

Το BBC επικαλέστηκε μια εκπρόσωπό του, η οποία δήλωσε ότι είναι «ζωτικής σημασίας» η «μισθολογική ισότητα» στον οργανισμό και ότι σε έλεγχο για τη μισθολογική ισότητα του προσωπικού του σταθμού, τον οποίο διενήργησε ένας ανεξάρτητος δικαστής, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν «συστημικές μισθολογικές διακρίσεις εις βάρος γυναικών».