«Η διαδικασία δημοπράτησης των αδειών ήταν ένα εγχείρημα δύσκολο, σύνθετο αλλά πήγε πολύ καλά. Μπαίνουν σιγά-σιγά κανόνες», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος.

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση με τους τέσσερις υπερθεματιστές, ο κ. Κρέτσος, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ σημείωσε πως στο επίκεντρο βρέθηκε το διαδικαστικό. «Ήταν μια εναρκτήρια συνάντηση σε άλλη βάση, γιατί για πρώτη φορά είχαμε μπροστά μας νομίμως αδειοδοτούμενους, τηλεοπτικούς σταθμούς, προσωρινούς βέβαια υπερθεματιστές, που συμμετείχαν σε διαδικασία που οργάνωσε το δημόσιο», είπε.

Ο κ. Κρέτσος δήλωσε ότι είναι απολύτως λογικό να ανησυχούν οι εργαζόμενοι στους τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν πήραν άδεια, τόνισε όμως ότι απολύσεις, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ανασφάλεια στο χώρο των ΜΜΕ και απλήρωτοι εργαζόμενοι ή υποαπασχολούμενοι υπάρχουν πολλά χρόνια. Επανέλαβε ότι αυτός ο νόμος βάζει ένα όριο ελάχιστων εργαζόμενων σε κάθε τηλεοπτικό σταθμό και ότι υπάρχουν δύο νέα κανάλια που πρέπει να ανταποκριθούν πάρα πολύ γρήγορα και το γεγονός αυτό σημαίνει ότι θα απορροφηθούν πολύ εργαζόμενοι.

Σχετικά με το αίτημα των τεσσάρων να μην καταβληθεί η πρώτη δόση έως ότου εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ο κ. Κρέτσος δήλωσε ότι «εμείς θα τηρήσουμε τη διαδικασία όπως προβλέπει ο νόμος, από την άλλη είναι ένα αίτημα που είναι λογικό, διότι φοβούνται ενδεχομένως ότι αν υπάρχει απόφαση κατά του διαγωνισμού, τα χρήματα που θα καταθέσουν θα συμψηφιστούν με υπάρχουσες ή μελλοντικές οφειλές. Εμείς όμως οφείλουμε να διαφυλάξουμε τη διαδικασία και να τηρήσουμε απολύτως το γράμμα του νόμου».

Ο κ. Κρέτσος επεσήμανε ότι ο διαγωνισμός είναι πολύ σημαντικό βήμα για να μπουν κανόνες και κυρίως να αναζητηθεί ένας νέος χώρος ανάπτυξης των μίντια, με κάποιες ποιοτικές μεταβολές που θα βοηθήσουν να ασκηθούν ανθρωποκεντρικές πολιτικές. Στη βάση όλων αυτών, υπάρχει η λέξη κλειδί, που είναι η βιωσιμότητα, τόνισε, η οποία είναι πολύ σημαντική γιατί δεν μπορεί να υπάρχουν ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, εάν δεν είναι βιώσιμα.

Ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας τόνισε ότι οι περιφερειακές άδειες θα προχωρήσουν, πρέπει όμως να έχει προηγηθεί η συγκρότηση του ΕΣΡ. Χαρακτήρισε σημαντική την αδειοδότηση αυτών των σταθμών με κανόνες για ελάχιστο αριθμό εργαζομένων. Αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο κ. Κρέτσος, έχουμε ένα μιντιακό επικοινωνιακό σύστημα και ένα σύστημα διαφήμισης που ελέγχεται κεντρικά, από πολύ λίγους ανθρώπους, η διαφημιστική αγορά στα περιφερειακά μέσα δεν είναι πάνω από τα 4 εκ. το χρόνο και όταν τα μέσα αποκλείονται από τη διαφήμιση, γεννιούνται σχέσεις εξάρτησης.

Ο κ. Κρέτσος χαρακτήρισε άκαιρη, προς το παρόν, τη συζήτηση για τις θεματικές άδειες, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί με μια κοινή υπουργική απόφαση, ότι για να γίνει αυτό απαιτείται αύξηση της διαφημιστικής αγοράς, που τώρα εκτιμάται στα 200 εκατομμύρια, τόνισε.