Όλα ξεκίνησαν με την ανακοίνωση της ΕΡΤ για το νέο της κανάλι που θα εκπέμπει σε υψηλή ανάλυση από τις 27 Απριλίου. Η ανακοίνωση αυτή, προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια τόσο της DIGEA όσο και της Ένωσης Ιδιοκτητών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας που χαρακτήρισαν την κίνηση αυτή παράνομη και αυθαίρετη και έκαναν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε κυρίως ο ΣΚΑΙ, με αναρτήσεις στην ηλεκτρονική του σελίδα και συνεχείς αναφορές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Κατηγορεί την ΕΡΤ για αλλοίωση των κανόνων της αγοράς καθώς όπως λέει, οι «ιδιωτικοί σταθμοί είναι υποχρεωμένοι και κλειδωμένοι να εκπέμπουν μόνο σε κανονική ευκρίνεια». Τέλος, σημειώνει ότι η «αυθαιρεσία αυτή επηρεάζει τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή για την οποία οι ιδιωτικοί σταθμοί καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια και ξοδεύουν πολλά χρήματα ενώ παράλληλα καταστρατηγείται και η εθνική προσπάθεια».

Άμεση ήταν η απάντηση της ΕΡΤ που αρνούμενη όλες τις κατηγορίες, σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία ανταγωνιστική διάθεση έναντι των άλλων καναλιών και ότι «κινούμενη στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας ανοίγει έναν καινούργιο δρόμο στις νέες τεχνολογίες». Η ΠΟΣΠΕΡΤ, δεν δίστασε να επιτεθεί και αυτή με τη σειρά της στον ΣΚΑΙ: «Αντί να προσπαθήσετε να ξεκαθαρίσετε το θολό νομικό καθεστώς λειτουργίας σας, ζητάτε την ισοπεδωτική εξίσωση προς τα κάτω λέγοντας: αφού αδυνατούμε εμείς να εκπέμψουμε HD, να μην εκπέμψει κανένας», σημείωσε χαρακτηριστικά.