Η Άμπερ Χερντ δεν σκοπεύει τελικά να προχωρήσει στην έφεσή της για την υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης, στην οποία έχει εμπλακεί με τον πρώην σύζυγό της Τζόνι Ντεπ. Σε μια ανάρτησή της τη Δευτέρα στο Instagram, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να διευθετήσει τη μακροχρόνια διαμάχη μετά και τη δικαστική ήττα που υπέστη φέτος.

Σε μια δήλωση, ο Μπέντζαμιν Τσου και η Καμίλ Βάσκεζ, δικηγόροι του Τζόνι Ντεπ, ανέφεραν ότι η κυρία Χερντ συμφώνησε να πληρώσει 1 εκατομμύριο δολάρια για να τερματίσει την υπόθεση – πολύ λιγότερο από την ετυμηγορία των ενόρκων που απαιτούσε να πληρώσει περισσότερα από 8 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση.

Τον Ιούνιο, η επταμελής επιτροπή των ενόρκων στη Βιρτζίνια διαπίστωσε ότι η Άμπερ Χερντ είχε δυσφημήσει τον Ντεπ όταν περιέγραψε τον εαυτό της σε ένα άρθρο του 2018 στην Washington Post ως «δημόσιο πρόσωπο που εκπροσωπεί την ενδοοικογενειακή κακοποίηση». Οι ένορκοι επιδίκασαν στον Ντεπ περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση, αλλά διαπίστωσαν επίσης ότι ο Ντεπ είχε δυσφημήσει την Χερντ μέσω ενός σχολίου του δικηγόρου του, επιδικάζοντας στην Χερντ 2 εκατομμύρια δολάρια.

Και οι δύο πλευρές είχαν ασκήσει έφεση για τα τμήματα της υπόθεσης που είχε χάσει η κάθε πλευρά, κάτι που έδειχνε ότι θα ακολουθούσε μια μακρά και δαπανηρή μάχη στο εφετείο της Βιρτζίνια. Ωστόσο, η Χερντ είπε τη Δευτέρα ότι δεν επιθυμούσε να συνεχιστεί η υπόθεση, επικαλούμενη οικονομικό και ψυχολογικό κόστος.

«Μετά από πολλή σκέψη, πήρα μια πολύ δύσκολη απόφαση να διευθετήσω την υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης που είχε ασκήσει εναντίον μου ο πρώην σύζυγός μου στη Βιρτζίνια», ανέφερε η ανάρτησή της.

Στη δήλωσή τους, οι δικηγόροι του Ντεπ προσπάθησαν να αντικρούσουν κάθε πιθανή αντίληψη ότι η συμφωνία ήταν μια νίκη για την Χερντ, γράφοντας ότι η πληρωμή του 1 εκατομμυρίου δολαρίων «ενισχύει την αναγνώριση της κυρίας Χερντ για την ολοκλήρωση της αυστηρής επιδίωξης δικαιοσύνης του νομικού συστήματος».

Τζόνι Ντεπ – Άμπερ Χερντ

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να κλείσουμε επισήμως την πόρτα σε αυτό το οδυνηρό κεφάλαιο για τον κ. Ντεπ, ο οποίος κατέστησε σαφές σε όλη αυτή τη διαδικασία ότι προτεραιότητά του ήταν να φέρει στο φως την αλήθεια», ανέφερε η δήλωση. «Η ομόφωνη απόφαση των ενόρκων και η απόφαση υπέρ του κ. Ντεπ κατά της κυρίας Χερντ παραμένουν πλήρως σε ισχύ».

Οι δικηγόροι του Τζόνι Ντεπ είπαν ότι σχεδίαζε να δωρίσει την πληρωμή σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Οι δικηγόροι της Άμπορ Χερντ δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό, σημειώνουν οι New York Times.

Η δίκη σε ζωντανή μετάδοση που καθήλωσε τους θεατές

Επί εβδομάδες, η ζωντανή μετάδοση της δίκης καθήλωσε πολλούς στο διαδίκτυο, με μεγάλο μέρος των αρνητικών σχολίων να στρέφονται κατά της Χερντ, της οποίας οι ισχυρισμοί για ενδοοικογενειακή βία και σεξουαλική επίθεση έγιναν αντικείμενο κοροϊδίας. Στην ανάρτησή της, η Χερντ ανέφερε ότι η διαδικτυακή κακοποίηση ήταν ένας παράγοντας που έπαιξε ρόλο στην απόφασή της να μην προχωρήσει στην έφεση. «Παίρνω αυτή την απόφαση έχοντας χάσει την πίστη μου στο αμερικανικό νομικό σύστημα, όπου η απροστάτευτη μαρτυρία μου χρησίμευσε ως ψυχαγωγία και τροφή στα social media», έγραψε, μεταξύ άλλων.

Η ίδια ανέφερε στην ανάρτηση ότι οι όροι της συμφωνίας δεν περιόρισαν το τι θα μπορούσε να πει για την υπόθεση.

Ο Τζόνι Ντεπ έχει επανειλημμένως αρνηθεί ότι κακοποίησε την ΆμπερΧερντ και καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης την παρουσίαζε ως τον επιτιθέμενο στη σχέση.

Οι Ντεπ και η Χερντ έχουν εγκλωβιστεί σε νομικές διαδικασίες εδώ και χρόνια. Στη Βρετανία, ένας δικαστής είχε αποφανθεί ότι υπήρχαν στοιχεία ότι ο Ντεπ είχε επιτεθεί επανειλημμένα στην Χερντ. Αυτή η απόφαση ήρθε μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που είχε καταθέσει ο Ντεπ αφού η The Sun, μια βρετανική ταμπλόιντ εφημερίδα, τον αποκάλεσε «wife beater» (σ.σ. άντρας που δέρνει τη γυναίκα) σε έναν τίτλο. Ο δικαστής σε εκείνη την υπόθεση είχε αποφανθεί ότι οι κατηγορούμενοι είχαν δείξει ότι αυτά που δημοσίευσαν ήταν «ουσιαστικά αληθινά».

«Απλώς δεν μπορώ να το περάσω για τρίτη φορά», έγραψε η Χερντ στην ανάρτησή της, σημειώνοντας: «δεν έχω την πολυτέλεια να ρισκάρω έναν αδύνατο λογαριασμό – έναν λογαριασμό που δεν είναι μόνο οικονομικός, αλλά και ψυχολογικός, σωματικός και συναισθηματικός».

Μετά τη νίκη του Ντεπ στη Βιρτζίνια, ο σταρ του Χόλιγουντ έχει επανέλθει στη δημόσια σφαίρα, εμφανιζόμενος σε μια επίδειξη μόδας που υποστηρίζεται από τη Rihanna και εργάζεται σε ταινίες.

Η Άμπερ Χερντ, από την άλλη, έχει παραμείνει σχεδόν εντελώς μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, μάχεται με την ασφαλιστική της εταιρεία, η οποία προσπαθεί να αποφύγει την ευθύνη να επωμιστεί το κόστος της ετυμηγορίας των ενόρκων. Δεν ήταν σαφές εάν η ασφαλιστική εταιρεία θα αναλάβει την πληρωμή του 1 εκατομμυρίου δολαρίων.