Μετά από μια διαδικασία η οποία τράβηξε τα βλέμματα όλου του πλανήτη, η δίκη του Τζόνι Ντεπ και της Άμπερ Χερντ έφτασε στο τέλος της.

Οι ένορκοι κατέληξαν σε ετυμηγορία στη δικαστική διαμάχη των δυο ηθοποιών και αποφάσισαν υπέρ του Τζόνι Ντεπ.

Ειδικότερα, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Άμπερ Χερντ τον δυσφήμησε με το άρθρο της Washington Post και οι ένορκοι κατέληξαν στο ότι η δήλωση ήταν ψευδής, συκοφαντική και έγινε με κακόβουλο τρόπο σύμφωνα με τα ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο Τζόνι Ντεπ ζητούσε από την Άμπερ Χερντ 50 εκατομμύρια δολάρια για συκοφαντική δυσφήμηση εξαιτίας ενός άρθρου το οποίο είχε δημοσιεύσει εκείνη στην Washington Post. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου ήταν υπέρ του Τζόνι Ντεπ και σηματοδότησε μια εκπληκτική νίκη για τον σταρ του Χόλιγουντ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για κακοποίηση από την πρώην σύζυγό του.

Επί έξι εβδομάδες, οι ΗΠΑ είχαν στραμμένο το βλέμμα στη δίκη του Τζόνι Ντεπ με την Άμπερ Χερντ. Το ενδιαφέρον ήταν τόσο μεγάλο που η δίκη προβαλλόταν σε ζωντανή μετάδοση. Τα όσα ακουγόντουσαν στην αίθουσα του δικαστηρίου προκάλεσαν συζητήσεις και αναλύσεις. Στα όσα ακούστηκαν στη δίκη των έξι εβδομάδων ξεχώρισαν οι ισχυρισμοί  για υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών και το κομμένο δάχτυλο του Ντεπ ενώ εντύπωση προκάλεσε και η εμφάνιση της Κέιτ Μος στη θέση του μάρτυρα. η οποία στην κατάθεση της τόνισε πως ο Τζόνι Ντεπ ποτέ δεν την έσπρωξε, δεν την κλώτσησε και δεν την πέταξε από την σκάλα.

Η Χερντ ισχυριζόταν στους ενόρκους της δίκη ότι ο Ντεπ της επιτέθηκε επανειλημμένα και ξεκίνησε μια «εκστρατεία παγκόσμιας ταπείνωσης» εναντίον της μετά το διαζύγιό τους όμως όπως φάνηκε από την ετυμηγορία, δεν τους έπεισε.

Το χρονικό της υπόθεσης

Τζόνι Ντεπ σε δικαστήριο με Άμπερ Χερντ

Ο Τζόνι Ντεπ μήνυσε την πρώην σύζυγο του, Άμπερ Χερντ για συκοφαντική δυσφήμηση εξαιτίας ενός άρθρου που δημοσίευσε εκείνη στην Washington Post. Στο κείμενο η ηθοποιός περιέγραφε τον εαυτό της ως «δημόσιο πρόσωπο που εκπροσωπεί την ενδοοικογενειακή βια». Και παρ’ όλο που δεν ανέφερε το όνομα του Johny Depp ήταν ξεκάθαρο πως αναφερόταν σε εκείνον. Ο ηθοποιός προχώρησε στη μήνυση κατά της πρώην συζύγου του διότι όπως υποστήριξε «του κατέστρεψε τη ζωή» λέγοντας ψευδώς ότι υπήρξε θύμα ενδοοικογενειακής κακοποίησης.

Ο Τζόνι Ντεπ ισχυρίστηκε πως επλήγη η καριέρα του εξαιτίας των κατηγοριών της Άμπερ Χερντ και πως έχασε ρόλους ως αποτέλεσμα των ισχυρισμών τους. Ανάμεσα στους χαμένους ρόλους, σύμφωνα με τον Ντεπ ήταν το «Fantastic Beasts» αλλά και ένα σίκουελ των «Πειρατών της Καραϊβικής».

Γιατί η δίκη έγινε στη Βιρτζίνια

Η δίκη του Τζόνι Ντεπ με την Άμπερ Χερντ έγινε στην περιοχή της Βιρτζίνια προκαλώντας αρχικά εντύπωση στους θαυμαστές των δυο ηθοποιών οι οποίοι καθημερινά βρισκόντουσαν έξω από το δικαστήριο στήνοντας τις δικές τους… δίκες. Ο λόγος που έγινε αυτό είναι επειδή οι διαδικτυακές εκδόσεις της Washington Post στις οποίες δημοσιεύθηκε το αρχικό κείμενο της Άμπερ Χερντ με το οποίο αναφερόταν στον εαυτό της ως «θύμα ενδοοικογενειακής βίας» χρησιμοποιεί διακομιστές στην κομητεία Fairfax της Βιρτζίνια. Η εφημερίδα ωστόσο δεν ήταν κατηγορούμενη στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Η Χέρντ πέρασε στην αντεπίθεση

Τζόνι Ντεπ σε δικαστήριο με Άμπερ Χερντ

Μετά τη μήνυση που κατέθεσε ο Τζόνι Ντεπ εις βάρος της, η Άμπερ Χερντ πέρασε στην αντεπίθεση. Η πρωταγωνίστρια της ταινίας Aquaman, είχε επίσης καταθέσει ανταγωγή 100 εκατομμυρίων δολαρίων κατά του ηθοποιού, αφού ο δικηγόρος του Ντεπ χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της «φάρσα».

Η σεξουαλική επίθεση και το κομμένο δάχτυλο

Τα όσα ακούστηκαν στην αίθουσα δικαστηρίου άφησαν σε πολλές περιπτώσεις άφωνους και τους ενόρκους. Η Άμπερ Χερντ υποστήριζε πως είχε δεχθεί επίθεση από τον Τζόνι Ντεπ περισσότερες από δώδεκα φορές, συμπεριλαμβανομένης μιας σεξουαλικής επίθεσης με ένα μπουκάλι αλκοολούχου ποτού. Στους ενόρκους παραδόθηκαν και γραπτά μηνύματα στο οποία ο Ντεπ έβριζε την πρώην σύζυγό του ενώ ακούστηκαν και ηχογραφήσεις από καυγάδες τους.

Από την άλλη, ο Τζόνι Ντεπ υποστήριξε πως η Άμπερ Χερντ του πέταξε ένα μπουκάλι βότκας το οποίο του έκοψε μέρος του δακτύλου κατά τη διάρκεια ενός καυγά τους το 2015. Έναν ισχυρισμό το οποίο η Άμπερ Χερντ αρνήθηκε.

Ο Τζόνι Ντεπ ισχυρίστηκε πως ποτέ δεν είχε χτυπήσει την πρώην σύζυγό του και ότι τις κατηγορίες τις επινόησε ενώ στην περίπτωση τους αυτός ήταν που δέχτηκε επανειλημμένα σωματική επίθεση από εκείνη.

Οι τελικές δηλώσεις των δυο πλευρών

Δικαστήριο Τζόνι Ντεπ και Άμπερ Χερντ

Λίγο πριν την απόφαση οι δυο πλευρές προχώρησαν στις τελικές τους δηλώσεις όπως αναφέρει η telegraph.co.uk. Η Elaine Bredehoft, δικηγόρος της Amber Heard, είπε στους ενόρκους: «Σας ζητάμε να θεωρήσετε επιτέλους αυτόν τον άνθρωπο υπεύθυνο. Δεν έχει αποδεχτεί ποτέ την ευθύνη για τίποτα στη ζωή του».

Από την πλευρά της, η Camille Vasquez, δικηγόρος του Johny Depp, είπε στους ενόρκους: «Ο κ. Depp βίωσε επίμονη λεκτική, σωματική και συναισθηματική κακοποίηση από την κυρία Heard. Υπάρχει ένας κακοποιός σε αυτή την αίθουσα, αλλά δεν είναι ο κύριος Ντεπ».

Οι ένορκοι δεν είχαν να αποφασίσουν μόνο αν υπήρξε κακοποίηση αλλά έπρεπε να εξετάσουν κι αν το κείμενο το οποίο δημοσίευσε η ηθοποιός, μπορούσε να θεωρηθεί νομικά δυσφημιστικό και εάν προστατεύεται από το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου βάσει της Πρώτης Τροποποίησης του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως στο άρθρο, δεν αναφερόταν το όνομα του Johny Depp αλλά αναφερόταν κυρίως σε ζητήματα πολιτικής για την ενδοοικογενειακή βία.

Στην αρχή της εκδίκασης της υπόθεσης, οι δικηγόροι του Τζονι Ντεπ αναφέρθηκαν σε δυο αποσπάσματα του κειμένου αλλά και έναν διαδικτυακό τίτλο τα οποία ισχυρίστηκαν πως είναι δυσφημιστικά για τον ηθοποιό καθώς ήταν σαφής η αναφορά στο πρόσωπο του, καθώς η Χερντ τον είχε κατηγορήσει δημοσίως για ενδοοικογενειακή βία το 2016.

Οι δικηγόροι της κυρίας Χερντ απάντησαν ότι η ηθοποιός δεν ήταν αυτή που έβαλε τον τίτλο του κειμένου άρα δεν μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνη για αυτό.

Ο Τζόνι Ντεπ και η Άμπερ Χερντ γνωρίστηκαν το 2011 στα γυρίσματα του «The Rum Diary» και παντρεύτηκαν τον Φεβρουάριο του 2015. 15 μήνες αργότερα αποφάσισαν να χωρίσουν και να τραβήξουν διαφορετικούς δρόμους.

Το πρώτο μήνυμα του Τζόνι Ντεπ- «Η αλήθεια δεν χάνεται ποτέ»

Τζόνι Ντεπ σε δικαστήριο με Άμπερ Χερντ

Στην πρώτη του ανάρτηση μετά τη νίκη στην πολύκροτη δίκη του με την Άμπερ Χερντ, προχώρησε ο Τζόνι Ντεπ. Η απόφαση των ενόρκων χαρακτηρίζουν «ψευδείς όλους τους ισχυρισμούς» της ηθοποιού. Μετά τη «δικαίωσή του», ο Τζόνι Ντεπ μέσω της ανάρτησής του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, υπογράμμισε πως νιώθει ανακούφιση, που η αλήθεια βγήκε στο φως.

«Πριν από έξι χρόνια, η ζωή μου, η ζωή των παιδιών μου, οι ζωές των πιο κοντινών μου, αλλά και οι ζωές των ανθρώπων που για πολλά, πολλά χρόνια με στήριζαν και με πίστευαν άλλαξαν για πάντα. Όλα εν ριπή οφθαλμού. Ψεύτικες, πολύ σοβαρές και εγκληματικές καταγγελίες μου επιβλήθηκαν μέσω των μέσων ενημέρωσης, τα οποία προκάλεσαν ένα ατελείωτο μπαράζ μίσους περιεχομένου, αν και δεν απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες εναντίον μου. Είχε ήδη ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο δύο φορές μέσα σε ένα νανοδευτερόλεπτο και είχε σεισμικό αντίκτυπο στη ζωή και την καριέρα μου.  Και έξι χρόνια αργότερα, η κριτική επιτροπή μου έδωσε πίσω τη ζωή μου. Είμαι πραγματικά ταπεινωμένος. Η απόφασή μου να συνεχίσω αυτή την υπόθεση, γνωρίζοντας πολύ καλά το ύψος των νομικών εμποδίων που θα αντιμετώπιζα και το αναπόφευκτο, παγκόσμιο θέαμα στη ζωή μου, πάρθηκε μόνο μετά από αρκετή σκέψη. Από την αρχή, στόχος της προσαγωγής αυτής της υπόθεσης ήταν να αποκαλυφθεί η αλήθεια, ανεξάρτητα από την έκβαση» έγραψε ο Johny Depp.

Τζόνι Ντεπ σε δικαστήριο με Άμπερ Χερντ

«Το να λέω την αλήθεια ήταν κάτι που όφειλα στα παιδιά μου και σε όλους εκείνους που παρέμειναν σταθεροί στην υποστήριξή τους. Νιώθω γαλήνη, γνωρίζοντας ότι επιτέλους το κατάφερα. Είμαι, και έχω συγκλονιστεί από την έκχυση αγάπης και την κολοσσιαία υποστήριξη και καλοσύνη από όλο τον κόσμο. Ελπίζω ότι η προσπάθειά μου να ειπωθεί η αλήθεια θα έχει βοηθήσει άλλους, άνδρες ή γυναίκες, που έχουν βρεθεί στην κατάστασή μου, και ότι όσοι τους υποστηρίζουν δεν τα παρατάνε ποτέ. Ελπίζω επίσης ότι η θέση θα επιστρέψει τώρα στην αθώα έως ότου αποδειχθεί η ενοχή, τόσο στα δικαστήρια όσο και στα μέσα ενημέρωσης. Θέλω να αναγνωρίσω το ευγενές έργο του δικαστή, των ενόρκων, του προσωπικού του δικαστηρίου και των Σερίφηδων που θυσίασαν τον χρόνο τους για να φτάσουν σε αυτό το σημείο, καθώς και στην επιμελή και ακλόνητη νομική μου ομάδα που έκανε εξαιρετική δουλειά βοηθώντας με να μοιραστώ η αλήθεια. Τα καλύτερα έρχονται και ένα νέο κεφάλαιο επιτέλους ξεκίνησε. Veritas numquam perit. Η αλήθεια δεν χάνεται ποτέ», έγραψε ο Τζόνι Ντεπ. Στην συνέχεια.

Σε ταβέρνα βρισκόταν ο Τζόνι Ντεπ όταν βγήκε η απόφαση του δικαστηρίου αλλά όπως φαίνεται και σε μια φωτογραφία η οποία έχει δημοσιευτεί στο twitter η χαρά του δεν κρύβεται.

Άμπερ Χερντ: «Έχασα το δικαίωμα να μιλάω ελεύθερα»

Απογοητευμένη με την απόφαση του δικαστηρίου υπέρ του Τζόνι Ντεπ είναι η πρώην σύζυγός του, Άμπερ Χερντ την ίδια ώρα που ο ηθοποιός νιώθει δικαιωμένος. Στο πρώτο της μήνυμα, η Άμπερ Χερντ έκανε λόγο για «οπισθοδρομική» απόφαση ενώ τόνισε πως είναι λυπημένη επειδή, όπως έγραψε, έχασε το δικαίωμα που πίστευε ότι είχε ως Αμερικανίδα, να μιλάει ελεύθερα και ανοιχτά.

Μετά την ήττα της λοιπόν, η Άμπερ Χερντ έκανε μία ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, στην οποία ανέφερε: «Η απογοήτευση που νιώθω σήμερα δεν εκφράζεται με λόγια. Είμαι πληγωμένη, που το βουνό των αποδεικτικών στοιχείων δεν ήταν ακόμα αρκετό για να αντισταθεί στη δυσανάλογη δύναμη και επιρροή του πρώην συζύγου μου.  Είμαι ακόμη πιο απογοητευμένη με το τι σημαίνει αυτή η ετυμηγορία για άλλες γυναίκες. Είναι οπισθοδρομικό. Ρυθμίζει το ρολόι σε μια εποχή που μια γυναίκα που μίλησε ανοιχτά θα μπορούσε να ντροπιαστεί και να ταπεινωθεί δημόσια. Ανατρέπει την ιδέα ότι η βία κατά των γυναικών πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη».

Τζόνι Ντεπ σε δικαστήριο με Άμπερ Χερντ

Στην συνέχεια της ανάρτησής της, η ηθοποιός τόνισε πως: «Πιστεύω ότι οι δικηγόροι του Τζόνι κατάφεραν να κάνουν την επιτροπή των ενόρκων να αγνοήσει το βασικό ζήτημα της ελευθερίας του λόγου και να αγνοήσει τα στοιχεία που ήταν τόσο πειστικά. Ενώ κερδίσαμε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Λυπάμαι που έχασα αυτή την υπόθεση. Αλλά είμαι ακόμα πιο λυπημένη που φαίνεται ότι έχασα το δικαίωμα που πίστευα ότι είχα ως Αμερικανίδα – να μιλάω ελεύθερα και ανοιχτά».