Ο Τζόνι Ντεπ και η Άμπερ Χερντ έμαθαν επιτέλους την Τετάρτη την τύχη τους μετά από μια πολύκροτη υπόθεση δυσφήμισης που είδε τα άπλυτα των δύο πλευρών να βγαίνουν στη φόρα, με μαρτυρίες- βόμβα που περιγράφουν λεπτομερώς την κακοποίηση, τη χρήση ναρκωτικών και τη βία, κατά τη διάρκεια της δίκης των έξι εβδομάδων.

Δικαστήριο Τζόνι Ντεπ και Άμπερ Χερντ

Μετά από λιγότερο από τρεις ημέρες διαβουλεύσεων, οι ένορκοι της υπόθεσης έκριναν υπέρ του Ντεπ, επιδικάζοντάς του συνολικά 15 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση. Η Χερντ, εν τω μεταξύ, πέτυχε μια μικρή νίκη στην ανταγωγή της, κερδίζοντας 2 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις, αλλά 0 δολάρια σε ποινικές αποζημιώσεις. Ωστόσο, σχεδιάζει ήδη το επόμενο βήμα της, καθώς προγραμματίζει να ασκήσει έφεση.

O Τζόνι Ντεπ κέρδισε την υπόθεση βόμβα δυσφήμισης εναντίον της πρώην συζύγου του Άμπερ Χερντ επειδή οι ένορκοι, τελικά, δεν πίστεψαν ότι έλεγε την αλήθεια -ειδικά κατά την εξέταση, δήλωσαν νομικοί εμπειρογνώμονες στην εφημερίδα The Post την Τετάρτη.

Γιατί ο Τζόνι Ντεπ κέρδισε και η Άμπερ Χερντ έχασε

Δικαστήριο Τζόνι Ντεπ και Άμπερ Χερντ

«Η υπόθεση θα ανέβαινε και θα έπεφτε πάνω στην αξιοπιστία της περισσότερο από οποιοδήποτε διαφοροποιημένο νομικό ζήτημα. Και απλά δεν τα κατάφερε να περάσει τη δίκη με την αξιοπιστία της ανέπαφη».

«Το γεγονός ότι βγήκε από την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση στην ουσία ηττημένη χωρίς να της έχει απομείνει καμία αξιοπιστία  αυτό ήταν για μένα ο άξονας της υπόθεσης», δήλωσε ο πρώην δικαστής της Καλιφόρνιας Halim Dhanidina.

Ο Dhanidina, ο οποίος είναι, επίσης, νυν δικηγόρος ποινικής υπεράσπισης στο Λος Άντζελες, δήλωσε ότι οι ένορκοι πιθανότατα πίστευαν ότι η 36χρονη ηθοποιός έλεγε ψέματα για την κακοποίηση που ισχυρίστηκε ότι υπέστη από τον 58χρονο πρωταγωνιστή του «Πειρατές της Καραϊβικής».

Οι ένορκοι πίστεψαν τελικά: «Έλεγε ψέματα για τον [Ντεπ] επίτηδες. Και αυτό, για μένα, είναι το συμπέρασμα αυτής της δίκης», δήλωσε η Dhanidina.

Από την άλλη, η δικηγόρος του Μπέβερλι Χιλς, Mitra Ahouraian, δήλωσε ότι η ηθοποιός του «Aquaman» πιθανόν να έκανε, επίσης, εντύπωση στους ενόρκους ως ανειλικρινής στο εδώλιο.

Οι ένορκοι έκριναν ότι «είτε δεν ήταν αυθεντική, είτε υπερβάλλει, είτε δεν άξιζε ενσυναίσθησης», δήλωσε η Ahouraian, στους πελάτες του οποίου περιλαμβάνονται ηθοποιοί, σκηνοθέτες και συγγραφείς.

«Πολλά από τα συναισθηματικά συνθήματα της Χερντ στο εδώλιο του μάρτυρα δεν ταίριαζαν με την κατάθεσή της. Έγινε πολύ παθιασμένη σε περίεργες στιγμές ή έκανε αμήχανες προσπάθειες να συνδεθεί με τους ενόρκους μιλώντας τους απευθείας», συμπλήρωσε.

Επίσης, έβλαψε την υπόθεσή της το γεγονός ότι απέτυχε να κρατήσει την ιστορία της σε ορισμένα σημεία της δίκης, δήλωσε η Ahouraian.

Τι ακολουθεί για τους δύο σταρ μετά την πολύκροτη δίκη

Τζόνι Ντεπ και Άμπερ Χερντ

Παρά την απόφαση των ενόρκων, όμως, είναι σαφές ότι η ίδια η δίκη υψηλού προφίλ -η οποία καθήλωσε τους τηλεθεατές και τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθ’ όλη τη διάρκειά της- θα έχει αναμφισβήτητο αντίκτυπο στις καριέρες των δύο αντιμαχόμενων πρώην, ανεξάρτητα από την ετυμηγορία.

Καθώς οι δύο πλευρές αναμετρήθηκαν στο δικαστήριο, αυτό που προέκυψε ήταν κάτι σαν τσίρκο στα μέσα ενημέρωσης, με τους υποστηρικτές του Ντεπ -και αυτό που φαινόταν να είναι η πλειοψηφία του κοινού- να παίρνουν το μέρος του ηθοποιού και να στρέφονται εναντίον της Χερντ.

Το δράμα και η φρενίτιδα γύρω από τη δίκη -η οποία μεταδόθηκε ζωντανά στο κοινό- τελικά θα διαχυθεί και εκτός δικαστηρίου, με τους θαυμαστές να ξεκινούν εκστρατείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να δημιουργούν μιμίδια και να τροφοδοτούν ακόμη και εικασίες για μια ερωτική σχέση στο δικαστήριο.

Η συντριπτική υποστήριξη προς τον Ντεπ από το κοινό

Δικαστήριο Τζόνι Ντεπ και Άμπερ Χερντ

Η συντριπτική υποστήριξη προς τον Ντεπ έγινε εμφανής και έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, όπου πλήθος θαυμαστών παρατάχθηκε κρατώντας πλακάτ και επευφημώντας τον σταρ του κινηματογράφου κατά την έναρξη της δίκης κάθε μέρα.

Και την Τετάρτη, καθώς κυκλοφόρησε η είδηση της ετυμηγορίας, οι θαυμαστές βγήκαν για άλλη μια φορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να γιορτάσουν και να στείλουν μηνύματα υποστήριξης στον σταρ.

Η δίκη κατάφερε να καθαρίσει με επιτυχία το όνομα του Ντεπ στα μάτια του κοινού, αλλά μπορεί να μην είχε το ίδιο αποτέλεσμα για την καριέρα του.

Τι θα γίνει με την καριέρα του Ντεπ από εδώ και πέρα

Δικαστήριο Τζόνι Ντεπ και Άμπερ Χερντ

Ο ειδικός σε θέματα δημοσίων σχέσεων κρίσης Juda Engelmayer δήλωσε στο Insider πριν από την ετυμηγορία των ενόρκων την Τετάρτη ότι ενώ το αποτέλεσμα της δίκης θα μπορούσε ενδεχομένως να αναζωογονήσει την καριέρα του Ντεπ, θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στους τύπους των ρόλων που του προσφέρονται στο μέλλον.

«Δεν νομίζω ότι θα είναι φιλικό προς την οικογένεια. Νομίζω ότι ο ρόλος του θα είναι διαφορετικός», δήλωσε. «Θα τον διαλέξουν σε ανεξάρτητες ταινίες ή σε ταινίες όπου ίσως είναι ο κακός, ένας εγκληματίας, ένας μαφιόζος». Πρόσθεσε, επίσης, ότι είναι πιθανό ο Ντεπ να δέχεται τώρα ρόλους ως χαρακτήρες «που στην αρχή δεν είναι συμπαθής τύπος, δεν είναι διασκεδαστικός τύπος, αλλά κάποιος που είναι ο κακός».

Πώς διαγράφεται το μέλλον της Άμπερ Χερντ

Δικαστήριο Τζόνι Ντεπ και Άμπερ Χερντ

Όσον αφορά τη Χερντ, ωστόσο, είναι πιθανό να δυσκολευτεί περισσότερο να ανακάμψει από το πλήγμα που δέχτηκε η φήμη της από τη δίκη, η οποία φαίνεται ότι είχε ευρύτερη εμβέλεια πέρα από την καριέρα της.

Ο αντίκτυπος της δίκης φάνηκε ήδη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, όταν οι υποστηρικτές του Ντεπ ξεκίνησαν ένα ψήφισμα που ζητούσε από τη Warner Bros να αποσύρει τη Χερντ από το ρόλο της βασίλισσας Μέρα στην επερχόμενη ταινία υπερηρώων Aquaman 2, το οποίο ξεπέρασε τα 4,4 εκατομμύρια υπογραφές, ενώ οι ένορκοι συνεδρίαζαν.

Η αίτηση υποστηρίζει ότι η Χερντ «εκτέθηκε ως οικιακή κακοποιός από τον Τζόνι Ντεπ» κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαμάχης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

«Στην αγωγή του, ο Τζόνι Ντεπ περιγράφει πολλά περιστατικά ενδοοικογενειακής κακοποίησης που υπέστη από την (τότε) σύζυγό του Άμπερ Χερντ, συμπεριλαμβανομένου ενός περιστατικού όπου τον γρονθοκόπησε δύο φορές στο πρόσωπο και ενός άλλου όπου του έσπασε το δάχτυλο με ένα μπουκάλι βότκα και το δάχτυλό του έπρεπε να επανακολληθεί χειρουργικά», αναφέρεται στην εκστρατεία.

«Θα φέρει το σημάδι από αυτό για το υπόλοιπο της ζωής του». 

Δικαστήριο Τζόνι Ντεπ και Άμπερ Χερντ

Στο δικαστήριο, οι ένορκοι άκουσαν επίσης την κατάθεση στελεχών της Warner Bros, οι οποίοι αποκάλυψαν ότι το στούντιο έπρεπε να «κατασκευάσει» τη χημεία μεταξύ της Χερντ και του πρωταγωνιστή της ταινίας Τζέισον Μομόα κατά τη μεταπαραγωγή της πρώτης ταινίας.

Ο Walter Hamada, πρόεδρος της παραγωγής ταινιών με βάση την DC, Warner Bros. Pictures, κατέθεσε ότι ο ρόλος της ηθοποιού στη δεύτερη ταινία δεν επηρεάστηκε «με κανέναν τρόπο» από όσα είπε ο Τζόνι Ντεπ.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι υπήρξε μια καθυστέρηση εβδομάδων στην επιβεβαίωση ότι η Χερντ θα συμμετείχε στο Aquaman 2 λόγω «συζητήσεων για την αναδιαμόρφωση» του ρόλου της.

Ο Hamada είπε ότι τα θέματα τέθηκαν καθώς ολοκληρώνονταν τα γυρίσματα της πρώτης ταινίας Aquaman λόγω της «χημείας» μεταξύ της Χερντ και του Μομόα.

Έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου η Χερντ αντιμετώπισε, επίσης, βιτριόλι από τηλεθεατές και μέλη του κοινού που ξεκίνησαν εκστρατείες εναντίον της αφού είδαν την υπόθεσή της να καταρρέει μπροστά της κατά τη διάρκεια της δίκης.

Η αξιοπιστία της Χερντ υπέστη πλήγμα και είδε τους τηλεθεατές να στρέφονται εναντίον της κατά τη διάρκεια μιας δραματικής αντεξέτασης, κατά την οποία επιβεβαίωσε τελικά ότι δεν είχε δωρίσει τα 7 εκατ. δολάρια του διαζυγίου της σε φιλανθρωπικό ίδρυμα στο σύνολό τους, όπως ισχυριζόταν επί χρόνια.

Δικαστήριο Τζόνι Ντεπ και Άμπερ Χερντ

Προκάλεσε, επίσης, περαιτέρω έλεγχο όταν ισχυρίστηκε ότι το περιβόητο δημοσίευμά της δεν αφορούσε τον Ντεπ -ένας ισχυρισμός που φάνηκε να διαψεύδει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το #JusticeforJohnnyDepp έγινε trending hashtag μαζί με το #AmberHeardisapsychopath

Ο Tony Glen Silard, αναπληρωτής καθηγητής στο Luiss Business School στη Ρώμη σχολίασε το φαινόμενο νωρίτερα αυτό το μήνα, λέγοντας στο Forbes: «Η δίκη Ντεπ εναντίον Χερντ είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα του πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει το νέο βαρόμετρο της κοινής γνώμης που φτιάχνει ή χαλάει καριέρες».