Η βραβευμένη με Όσκαρ Σούζαν Σάραντον έχει δυναμική παρουσία στον ακτιβισμό. Η γκάμα της κυμαίνεται από τη «Unicef» έως τις αντιπολεμικές συγκεντρώσεις, ωστόσο τώρα έχει μπει δυναμικά στο παιχνίδι της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η υπόθεση που φαίνεται να απασχολεί τον κόσμο του θεάματος περισσότερο και από την παγκόσμια οικονομική ύφεση είναι το η υδραυλική ρηγμάτωση (fracking).

Πρόκειται για μια διαδικασία που υπόσχεται μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου με το μικρότερο δυνατό κόστος, αλλά έχει σοβαρές επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

«Δεν μπορείς να μένεις άπραγος ενώπιον μιας τέτοιας προοπτικής, ειδικά όταν βλέπεις με τα ίδια σου τα μάτια τις συνέπειες αυτής της διαδικασίας», δηλώνει η 66χρονη ηθοποιός, από το σπίτι της στη Νέα Υόρκη λίγο πριν φύγει για την Ατλάντα όπου ξεκινούν τα γυρίσματα της νέας της ταινίας στην οποία συμπρωταγωνιστεί με τον Κέβιν Κλάιν και την Ντακότα Φάνινγκ.

«Στην Πενσιλβάνια συνάντησα οικογένειες που συγκατοικούν με τον κίνδυνο. Mε το fracking αντλούνται από το υπέδαφος τοξικά αέρια για την εξόρυξη του φυσικού αερίου και κατ’ αυτόν τον τρόπο μολύνεται το νερό και απελευθερώνονται επικίνδυνα αέρια στον υδροφόρο ορίζοντα. Στην πραγματικότητα το νερό καθίσταται μη πόσιμο. Κι ενώ όλοι γνωρίζουν στις μέρες μας ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να εξασφαλιστεί ενέργεια χωρίς να προκαλούνται βλάβες στο έδαφος, ετοιμάζεται να υιοθετηθεί μια τέτοια μεθοδολογία ακόμη και στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης», λέει η ηθοποιός.

Στην καμπάνια «Καλλιτέχνες Ενάντια στο Fracking» ηγούνται η Γιόκο Ονο και ο γιος της Σον Λένον και επίσης συμμετέχουν μεγάλα ονόματα του κόσμου του θεάματος, όπως ο Ρίτσαρντ Γκιρ, ο Ρόμπερτ ντε Νίρο, η Τζούλιαν Μουρ και η Γκουίνεθ Πάλτροου.

«Αφού οι δημοσιογράφοι των εφημερίδων και οι τηλεοπτικοί σχολιαστές δεν έχουν ακόμη δώσει τη σχετική προσοχή σε αυτό τον επερχόμενο κίνδυνο είναι αναμενόμενο ο κόσμος να μην ενημερώνεται και να μην μπορεί να πάρει θέση. Για τον λόγο αυτό αποφάσισα να εμφανιστώ και να εξηγήσω την απειλή που κρύβει το frackin», λέει η Σούζαν Σαράντον που είναι αποφασισμένη για μια καμπάνια που να απευθύνεται από τους πολιτικούς έως τους κατοίκους.

«Το fracking έχει υποβαθμιστεί από μέρους των μέσων μαζικής επικοινωνίας ως μια εξτρεμιστική διαμαρτυρία αριστερών και χίπηδων οικολόγων. Αυτό είναι λάθος και πρέπει τώρα να αρχίσουμε να αγωνιζόμαστε σοβαρά για το θέμα».