Μια γυναίκα από τη Βρετανία μοιράστηκε στο TikTok τις «απαγορευμένες» επιλογές σε μενού εστιατορίων, έπειτα από συνομιλία με στενό της φίλο – ιδιοκτήτη εστιατορίου. Όπως αποκάλυψε, ακόμη και τα πιο «πολυτελή» μαγαζιά μπορεί να σερβίρουν φαγητά που αποτελούν κυριολεκτικά «εκκολαπτήριο βακτηρίων», σύμφωνα με την Daily Mail.

Η Τζούλια (@juliabesz.bloommoneying) τόνισε πως υπάρχουν πιάτα που πρέπει να αποφεύγονται σε κάθε περίπτωση:

  • Το μενού με τα “Specials” είναι το «αθώο» πιάτο που δεν πρέπει ποτέ να παραγγέλνεις
    Αν τα πιάτα δεν σχετίζονται με κάποια εποχική πρώτη ύλη, τότε συνήθως σημαίνουν… «φαγητό που πρέπει να φύγει πριν χαλάσει». «Η σάλτσα καλύπτει την ηλικία, η γαρνιτούρα αποσπά την προσοχή – κι εσύ πληρώνεις ακριβά για τα χθεσινά περισσεύματα», ανέφερε.
  • Οστρακοειδή μακριά από τη θάλασσα
    Όσοι παραγγέλνουν όστρακα σε πόλεις που δεν βρίσκονται κοντά σε ακτή, «παίζουν κορώνα-γράμματα με το στομάχι τους», προειδοποίησε.
  • Πάγος στα ποτά σε πολυσύχναστα μπαρ
    Οι παγομηχανές συχνά δεν καθαρίζονται τακτικά λόγω φόρτου εργασίας, με αποτέλεσμα ο πάγος να λειτουργεί σαν «κίνδυνος».
  • Κοτόπουλο σε μπουφέδες ή all-you-can-eat
    Αν παραμείνει για ώρα κάτω από θερμαντικές λάμπες, γίνεται ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης βακτηρίων. «Δεν θα το δεις, αλλά θα το νιώσεις 12 ώρες αργότερα», είπε χαρακτηριστικά.
@juliabesz.bloommoneying

We were sat over a late-night cuppa after his shift when he said it: “There are a few things you should never order in any restaurant.” Not his, not a chain, not even the posh ones. I laughed, thinking it was some insider joke — but his face didn’t budge. He wasn’t being dramatic, he was being de@d serious. The first on his list? “Specials” that aren’t tied to a clear seasonal ingredient. Sounds harmless, but in the trade, that often means “stuff we need to shift before it goes off.” The sauce masks the age, the garnish distracts you — and by the time you’ve finished, you’ve basically paid top dollar for yesterday’s leftovers. Then there’s shellfish in places nowhere near the coast. Unless you know they’ve got daily deliveries and spotless storage, you’re gambling with your gut. “Most punters don’t realise,” he said, “but the wrong handling turns a fancy seafood platter into a food poisoпing time bomb.” He also warned me about ice in drinks at certain bars. “If the ice machine isn’t cleaned properly — and in busy spots, it often isn’t — you’re basically sipping on a chilled petri dish.” Suddenly, that summer cocktail didn’t feel so Instagrammable. And the shocker? Chicken dishes in buffets or all-you-can-eats. It’s the perfect breeding ground for bacteria if temps aren’t bang-on, and trust me — in high-volume places, they’re not checking every tray like they should. “You won’t see it,” he said, “but you’ll feel it 12 hours later.” Here’s the quick takeaway for peace of mind: next time you eat out, ask yourself one question — how quickly is this moving off the kitchen pass? If the answer’s “not very,” leave it on the menu. You’ll save yourself a fortune in wasted meals… and maybe a night hugging the loo.

♬ original sound – juliabesz.bloommoneying

Η συμβουλή της προς τους πελάτες ήταν να αναρωτιούνται πάντα: «Πόσο γρήγορα φεύγει αυτό το πιάτο από την κουζίνα;» Αν καθυστερεί, καλύτερα να μείνει… στο μενού.

Το βίντεο έχει συγκεντρώσει σχεδόν 400.000 προβολές και οι χρήστες εμφανίζονται διχασμένοι: άλλοι συμφώνησαν απόλυτα, ενώ πρώην σεφ σχολίασαν πως τα «specials» πολλές φορές αποτελούν δημιουργικές προτάσεις ή δοκιμαστικά πιάτα και όχι απαραιτήτως περισσεύματα.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ειδικοί προειδοποιούν για επικίνδυνα πιάτα. Ο Marcus Arcabascio, ιδρυτής της πλατφόρμας Menu-Price, έχει επίσης επισημάνει ότι φαγητά όπως μακαρόνια με τυρί, scrambled eggs, brownies, μπριζόλες και sushi, καλό είναι να αποφεύγονται αν δεν γνωρίζουμε την ποιότητα του εστιατορίου.