Μια γυναίκα από τη Βρετανία μοιράστηκε στο TikTok τις «απαγορευμένες» επιλογές σε μενού εστιατορίων, έπειτα από συνομιλία με στενό της φίλο – ιδιοκτήτη εστιατορίου. Όπως αποκάλυψε, ακόμη και τα πιο «πολυτελή» μαγαζιά μπορεί να σερβίρουν φαγητά που αποτελούν κυριολεκτικά «εκκολαπτήριο βακτηρίων», σύμφωνα με την Daily Mail.
Η Τζούλια (@juliabesz.bloommoneying) τόνισε πως υπάρχουν πιάτα που πρέπει να αποφεύγονται σε κάθε περίπτωση:
- Το μενού με τα “Specials” είναι το «αθώο» πιάτο που δεν πρέπει ποτέ να παραγγέλνεις
Αν τα πιάτα δεν σχετίζονται με κάποια εποχική πρώτη ύλη, τότε συνήθως σημαίνουν… «φαγητό που πρέπει να φύγει πριν χαλάσει». «Η σάλτσα καλύπτει την ηλικία, η γαρνιτούρα αποσπά την προσοχή – κι εσύ πληρώνεις ακριβά για τα χθεσινά περισσεύματα», ανέφερε. - Οστρακοειδή μακριά από τη θάλασσα
Όσοι παραγγέλνουν όστρακα σε πόλεις που δεν βρίσκονται κοντά σε ακτή, «παίζουν κορώνα-γράμματα με το στομάχι τους», προειδοποίησε. - Πάγος στα ποτά σε πολυσύχναστα μπαρ
Οι παγομηχανές συχνά δεν καθαρίζονται τακτικά λόγω φόρτου εργασίας, με αποτέλεσμα ο πάγος να λειτουργεί σαν «κίνδυνος». - Κοτόπουλο σε μπουφέδες ή all-you-can-eat
Αν παραμείνει για ώρα κάτω από θερμαντικές λάμπες, γίνεται ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης βακτηρίων. «Δεν θα το δεις, αλλά θα το νιώσεις 12 ώρες αργότερα», είπε χαρακτηριστικά.
Η συμβουλή της προς τους πελάτες ήταν να αναρωτιούνται πάντα: «Πόσο γρήγορα φεύγει αυτό το πιάτο από την κουζίνα;» Αν καθυστερεί, καλύτερα να μείνει… στο μενού.
Το βίντεο έχει συγκεντρώσει σχεδόν 400.000 προβολές και οι χρήστες εμφανίζονται διχασμένοι: άλλοι συμφώνησαν απόλυτα, ενώ πρώην σεφ σχολίασαν πως τα «specials» πολλές φορές αποτελούν δημιουργικές προτάσεις ή δοκιμαστικά πιάτα και όχι απαραιτήτως περισσεύματα.
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ειδικοί προειδοποιούν για επικίνδυνα πιάτα. Ο Marcus Arcabascio, ιδρυτής της πλατφόρμας Menu-Price, έχει επίσης επισημάνει ότι φαγητά όπως μακαρόνια με τυρί, scrambled eggs, brownies, μπριζόλες και sushi, καλό είναι να αποφεύγονται αν δεν γνωρίζουμε την ποιότητα του εστιατορίου.